FANS-tastic

Wednesday, March 28, 2012

One For The Money

Assalamualaikum my dearest reader(s)

Hihi...rajin Nz update entry untuk Nz the Diaries...Mane tak nyer...Nz sekarang rajin ceciter pasal movie2 yang Nz tengok kat TGV Sunway Pyramid...Memang situ je tempat Nz tengok wayang sebab dekat dengan tempat praktikal Nz...Guess what, Nz tengok wayang apa hari nie???

Scroll down a.k.a gerakkan mouse tetikus anda ke bawah
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V



Title: One For The Money
Main actor/actress: Katherine Heigl, Jason O'Mara, Daniel Sunjata, Sherri Shepherd, ETC
Duration: 1 hour 46 minutes
Rating from Nz: 4 1/2 star

Sinopsis:
Unemployed and newly-divorced Stephanie Plum lands a job at her cousin's bail-bond business, where her first assignment puts her on the trail of a wanted local cop from her romantic past.

Komen Nz:
Mula-mula cerita nie macam boring sikit la...Sikit je tak banyak pun...Boring ape tau, awal-awal Nz tak dapat nak agak apa story dier...Dah masuk 1/4 storyline, baru dapat la agak ape movie nie ceciter...Best la jugak...Lagipun Nz mmg suka tengok Katherine Heigl berlakon...Selamba je lakonan dier...Tak fake...Original dari ladang punyer...hihi...Kelakar pun kelakar jugak... =D

Nak tahu citer penuh, apa lagi, p serang pawagam berhampiran anda...Pantas, laju macam cahaya...Bukan lembap cam siput...hahahaha...Enjoy the movie official trailer....

Wassalam





Tuesday, March 27, 2012

The Hunger Games

Assalamualaikum my dear reader (s)

Ok...Nz nak jugak la story2 movie yang Nz tengok dalam masa 2 minggu nie...Sejak menjak 2 menjak praktikal kat Bandar Sunway nie, rajin pulak la Nz tengok wayang with my collegue, Liana...2 weeks, 2 movie...OMG...Kalau kat Melaka tue, jarang-jarang muka Nz kat GSC...Nak buat macam mane, wayang sebelah je dengan tempat praktikal...Kat Sunway Pyramid kan, adalah TGV nyer...Right, Nz baru je tengok movie THE HUNGER GAMES...




Title: The Hunger Games
Main character: Jennifer Lawrence as Katniss Everdeen, Josh Huctherson (Peeta Mellark) and Liam Hemsworth (Gale Hawthorn).
Duration: 2 hours 15 minutes
Rating: 5 star

Sinopsis:
In a not-too-distant future, North America has collapsed, weakened by drought, fire, famine, and war to be replaced by Panem, a country divided into the Capitol and 12 districts. Each year two young representatives from each district are selected by lottery to participate in The Hunger Games. Part entertainment, part brutal intimidation of the subjugated districts, the televised games are broadcast throughout Panem. The 24 participants are forced to eliminate their competitors, literally, with all citizens required to watch. When 16-year-old Katniss' young sister, Prim, is selected as the mining district's female representative, Katniss volunteers to take her place. She and her male counterpart Peeta, will be pitted against bigger, stronger representatives who have trained for this their whole lives. 





Apa yang Nz nak cakap, movie nie memang best la...ada kisah suka-duka, persahabatan, keberanian dan percintaan yang tidak disangka...Time touching2 la satu panggung cam kecoh kan...Kelakar pun ada...Paling tak best, KEJAM la...Kena saling tumpaskan lawan masing-masing dengan membunuh mereka...OMG...Tak sanggup Nz nk bukak mata td...Main character memang kuat la...even perempuan kan...So, woman is not that weak k...Salute sama main character... =D

Tiket movie pukul 8.55pm, guess what, ingat movie habis dalam 10.30pm...Sangkaan ku silap pabila movie habis pukul 11.15pm...Mau tak kelam kabut my collegue hantar Nz pergi KTM Subang Jaya...Ok, takut jugak Nz tadi...Tak pernah kowt tengok Liana macam tue...Getting scared jugak td...Nz dh cakap tak perlu hantar ke KTM sbb dia pun nnt rushing nk balik ke Bandar Sunway kembali...Tp, she still nk jugak hantar...Nz tak suka nak menyusahkan orang sbb Nz boleh urus diri sendiri...

Looks like after this, I cant watch late night movies...Kesalahan lalu cukup mengajarku...Ini SHAH ALAM bukan MELAKA ye...Bear in your minds, MALAYSIA is not so safe lately...I make mistakes and I'm gonna learn from it...

-NO LATE MOVIES AFTER THIS-

Wassalam

Monday, March 19, 2012

The Woman in Black

Assalamualaikum my dearest reader(s)

Ok...hari nie Nz nk ceciter mengenai satu movie yang baru je tengok petang tadi after work with my collegue, Liana kat TGV Sunway Pyramid...Tiket kiteorg pukul 7.45pm...So, b4 that pergi la makan kat KFC...Lagipun Nz tak sempat nk lunch pun hari nie...So, kire lunch & dinner la KFC tue...Jimat sikit...(Banyak la jimat)...

Ok, nak bagi rating/pandangan setelah melihat movie nie...Well, main karakter citer nie Daniel Radcliffe...Ala yang berlakon citer Harry Potter budak sihir tue yang ada tanda "N" kat dahi dier...Voldermort yg bagi...Buat souvenir...Kih3...


Movie Title: The Woman in Black
Duration: 1 jam 45 minit
Main karakter: Daniel Radcliffe as Arthur Kipps
Klasifikasi: Thriller
Rating: 4 bintang

Sinopsis:
Mengisahkan Arthur Kipps yang kehilangan isteri ketika isterinya melahirkan anak lelaki mereka, Joseph Kipps. Arthur bekerja sebagai seorang peguam di sebuah firma guaman di London. Untuk menyelamatkan kariernya sebagai seorang peguam, Arthur ditugaskan mengurus penjualan sebuah rumah lama, Eel Marsh. Arthur perlu ke rumah agam yang telah lama ditinggalkan itu untuk menguruskan dokumen-dokumen yang perlu dibawa pulang ke London. Tetapi, ada sesuatu yang tersembunyi disebalik rumah agam itu setelah Arthur terlihat satu kelibat wanita berpakaian hitam dikawasan perkuburan rumah agam itu. Satu per satu kanak-kanak di kawasan pedalaman mati bunuh diri dan Arthur percaya ini semua ada kaitan dengan kelibat wanita berpakaian hitam itu. Berjayakan Arthur merungkai misteri tersebut? Siapakah wanita berpakaian hitam yang Arthur lihat di kawasan perkuburan Eel Marsh? Nak ketahui...Scroll bawah....

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

...TENGOK LAH DI PAWAGAM BERHAMPIRAN ANDA...

Hihihi...

Wassalam

Official Trailer

Sunday, March 11, 2012

Sedih!!!

Assalamualaikum dear my reader (s)

Lama jugak aku tak update posting untuk blog nie...Al-maklum lah...Intern kan...Nama je intern, tp sibuk nyer kemain lagi...Ape yg menyebabkan aku sempat update blog malam nie?? Sebab ada satu isu yg aku baca dan aku tersentuh sangat isu ini...Sehinggakan menitik air mata ini...Tak ku sangka si tanggang makin bertambah-tambah di zaman yg penuh moden ini...

Berita muka depan akhbar Harian Metro, Jumaat, 9 Mac 2012:


Muka depan Harian Metro


Memang akhbar harian feveret aku ialah Harian Metro...Tersentak baca headline paper hari Jumaat nie...Subhanallah...Baca headline plus tgk muka ibu malang ini membuatkan aku rasa sebak, sedih sangat...Ya Allah, kenapalah anak lelaki wanita ini tinggalkan ibunya di hotel bajet pulak tue...Anak lelaki pulak tue...Dah la anak lelaki, tunggal lagi...Kesian ibu malang ini...Nasib baiklah pekerja hotel bajet tue membantu wanita ini....Lama ibu ini ditinggalkan anaknya...Bayangkan sejak 3 Mac hingga kini...





And bila akhbar Harian Metro menyiarkan alasan anak lelaki, Amir Mohd Omar 27 meninggalkan ibunya, Faridah Maulud, 66 dihotel bajet berkenaan iaitu "SAKIT MATA"...Agak tidak logik bila tinggalkan ibunya seminggu lebih tanpa dapat dihubungi...Takkan dalam seminggu tue nk contact pun tidak boleh...Banyak kali kakitangan hotel bajet berkenaan menghubungi Amir Mohd Omar tetapi tidak diangkatnya...Tak agak2 la alasan tue...Takkan dalam seminggu tue, tak hubungi ibunya...Senyap seribu bahasa....Cuba fikir kalaulah kakitangan hotel bajet tue tidak bertimbang rasa, mereka halau ibu ini keluar dari hotel tue...Apa akan terjadi kepada wanita malang ini??? Sedih bila aku memikirkannya...

Setitik air mata ibu jatuh ke bumi kerana kecil hati akan ketelanjuran anaknya, nerakalah tempat anak itu...Subhanallah...Puan Faridah Maulud kini berada dibawah jagaan Jabatan Kebajikan Masyarakat...Alhamdulillah...Syukur....

Seorang ibu yang melahirkan kita ke dunia ini menanggung kesakitan yang amat sangat...Kesakitannya menyamai 70 tulang dipatahkan...Seorang ibu boleh jaga 10 orang anak...Kenapa anak tidak boleh berbuat perkara yang sama kepada ibunya setelah dewasa??? Sungguh terkilan aku dengar alasan anak lelaki Puan Faridah Maulud ini...Jika tiada insan bernama Fatimah Aziz yg telah melahirkan aku ke dunia ini, maka tiadalah insan bernama Noor Azuren Mohd Taib di dunia...

Saya sayang insan bernama Fatimah Aziz!!! 

I LUV YOU SO MUCH MY MOTHER!!!! 

Sayangi lah ibu kita sementara mereka masih ada didunia ini...Tanpa ibu, siapalah kita di dunia ini...Segeralah minta maaf andai kita melukakan hati ibu kita...Sesungguhnya,

"SYURGA DIBAWAH TELAPAK KAKI IBU"

Wassalam

Dedicated this song for you, my luvly mother, Puan Fatimah Aziz





Friday, February 24, 2012

3rd week of internship

Assalamualaikum my reader(s)

Ok...nk ceciter lagi about my internship at CBSA Group of Companies...Well, kind a boring jugak la bile K.E.R.J.A tade...My super, Mrs Zurina memang bagi kerja pada Nz tapi kejap je Nz siapkan...Filing itu ini but its not that hard la...Elok-elok Nz ada meja sendiri kat level 3 tapi Nz lebih banyak habiskan masa di kaunter receptionist nie...Sampai ada staff company pelik sbb kejap nampak Nz kat level 3...Lepas lunch ada kat receptionist pulak...Hihi...Bak kate Liana, "Half-day level 3, Half day receptionist"....Boleh pulak macam tue ye...

Jap, ea sempat snap pictures at my table at Level 3..At my private table...LOL sangat...Gedixxx sih Nz...


Comel!!!

Ceewwaaahh

Haa...dua dulu la ye...Nanti-nanti Nz tangkap lagi...Ok...First day ada meja sendiri not too best la sebab boring sih...Tade kerja sangat...Duduk receptionist ada la jugak kerja nak kene buat..Even picking up calls but its fun...I can know many people...BUT!!!!

|
|
|
V

Kerja receptionist bukan senang...nama je receptionist tapi kena buat kerja admin jugak...Sebab, sebab dan sebab HR dan Admin satu department...Even Nz di dept HR & Admin, mostly Nz buat kerja Admin...Ok la kan...Sebab, my minor degree is Business Administration, my major is Marketing...Ok la tue...Berkait la jugak...For the time being, Nz masih memikirkan tajuk ape yg sesuai utk thesis Nz...Kena la senaraikan dulu before jumpa my practical advisor...Bila my PA dh approve tajuk tue, boleh la Nz start tulis thesis...So far, Nz boleh buat background company je dulu...Itu pun nak mula td, ngantuk tetibe...ape lg kan...

|
|
|
V

Tak tak...Nz tak tidur tapi guest what, Nz bawak my Miss Lola today...Amik gambar...Sekitar bangunan CBSA, receptionist, guest waiting room, lobby...Sampai dlm surau a.k.a tempat berehat sebentar bersama intern2 yg lain...Lawak je...Hihi..

The funny this is, semalam a.k.a hari Khamis a.k.a 23/2/2012, Nz rasa ngantuk giler-giler lepas lunch...Puas menguap...Air mata berlinang je...Oopss...Bukan menangis tp menguap...Jangan salah sangka ye...I feel happy and feel great je intern di sana...Kalau company offer permanent staff, saya M.A.H.U!!! Better than sy menganggur...Kalau dah ade kerja, boleh la beli my own car...Can't wait for White MyVi...Ahaks...Gedixx...Back to story, dalam Nz ngantuk2 tue, after lunch duduk di receptionist...Kene jawab calling...Know what, dah la tgh ngntuk + mengong2 sikit...Sekali angkat satu call nie suara garau ala2 maskulin eden terkuar pulak... O.M.G.... Terkezut caller tue...Segan giler...Terus Nz minta maaf...Cepat2 kuarkan suara ayu ala2 Puteri Gunung Ledang bukan Gunung Kinabalu...LOL!!!

Akibat dari kejadian suara garau maskulin tue, segar benor mata Nz...Ok, I'm awake...Thanks to suara garau...Haha...Funny things happened this week...Next week??? Dun know la suara ape nk keluar lagi...Kih kih kih...Okie dokie...The entry of Intern 3 ends here...See you all at the new entry...About what??? Just wait and see....Daa...

Wassalam

Sunday, February 19, 2012

2nd week of internship

Assalamualaikum

Hai hai hai dear my reader(s)...Lama kan Nz tak ceciter kat blog nie...Maaf, Nz buzy pada minggu kedua intern nie...Minggu kedua totally make me exhausted...Tak menang tangan nak siapkan kerja-kerja data entry tue...

Dari guna link internet untuk key-in data, bertukar ke business cards sebagai source nya...Minggu pertama dan kedua Nz di department Business Information Unit...My supervisor is Ms Natherine Lee...She is so nice and kind...First2 ingat my super mcm garang je kan...Betul la orang tua2 cakap bukan Nz yg ckp k..." Don't judge the book by its cover"...Senang dgn my super tue...Well, my collegue from UiTM Shah Alam, Farhan share the same supervisor...Tapi, tapi dan tapi, bermula next week a.k.a 20 Februari 2012, my new super would be Mrs Zurina Ridzuan...Guess what,

|
|
|
V

I'VE BEEN TRANSFERRED TO HUMAN RESOURCE DEPARTMENT!!!!

Yup...Starting next week until the end of my internship period, 22 Jun 2012, I'm belong to CBSA HR Department...and my new supervisor is Mrs Zurina Ridzuan a.k.a Kak Zue...She's...NICE lorh...Actually, I've been transferred to HR dept sbb HR dept tak cukup orang...Kak Zue tunggu masa utk deliver her baby...So, bila dia dlm cuti bersalin, Nz kena backup kerja-kerja kak Zue...Dan dalam masa kak Zue cuti bersalin, my 2nd or 2 1/2 super would be Miss Yaya or Miss Wendy, the HR executives...Tapi, kak Zue ada ckp, dia akan ada balik sebelum Nz tamat latihan praktikal...Risau jugak sbb Kak Zue kene fill up/evaluate my performance...Tue yg Nz risau bila Kak Zue habaq mai cuti bersalin bulan 4 nanti...Al-maklum kan, cuti bersalin nie lama...mau sebulan lebey...

Ari Jumaat yang lepas, Nz start jd intern kak Zue...kira training la sikit kan...Budak marketing masuk HR, hamek kau, blurrrrrr...Hakhakhak...Sebelum jadi staf HR kat tingkat 3 tue, Nz duduk la kat receptionist kat ground floor...Sempat la jgk kenal2 dgn kak Liyana a.k.a Kak Yana or Yana je...hihi...Mereka2 kat CBSA tue, tak nk kene panggil kakak...Sbb Yana kate cam ada jurang plak mcm tue...Tapi, Nz panggil kakak sbb rasa hormat pd yg lebih tua dari Nz...but since mereka kata mcm tue, Nz ikutkan je...Anggap mcm kawan2 biasa la...Best jgk dpt kenal Yana...She just work at CBSA early this year...Baru jgk rupenyer...Cantik dan manis orangnya...Nz tanya2 jgk la ape koje2 receptionist kan...Sbb mula2 ingat Nz akan duduk kat bhg receptionist, sbb Yana ckp admin kat HR tue pun bertanggungjawab duduk kat receptionist bila diperlukan...Nz ingat duduk kat receptionist boring, tp best pulak duduk kat receptionist dgn Yana...Syok je berbual-bual...Hihi...Curik tulang je aku nie..Tak elok la!!!

Tengah2 syok berbual dgn Yana, my super panggil naik tingkat 3...Ohooo...bermulalah tugas ku sbg intern kak Zue...First day as intern kak Zue, kene tolong kemas2 kubikel kak Zue...first task for me = FILING!!! Eden udah le student marketing, dgr filing, beribu question mark dlm kepala...Nasib baek kak Zue memahami Nz...Nampak aje dia muka ku blank...Haha...Terus dia tunjuk ajar camne mende filing tue...Ada la 2 kotak besar nk filing...Kak Zue suh asing kan invoice dgn lain2 dokumen...Boleh kat 1 1/2 dr isi perut kotak2 tue resume orang yg mintak kerja kat CBSA...Lama kak Zue simpan resume2 tue...dari awal tahun 2010...Huih, lama...hihi...Next week Monday, menanti lagi filing tp by online...Sharing folder...Cara auto...haha...Dah duduk kat atas kan, alamatnya tak dapat la eden nk on facebook...Curi2 pun payah sbb pejabat CEO la kat level 3...Waduh...Memang muka innocent + skema la aku kat level 3 tue...ahaks...Nanti Nz snap k my new place at level 3...Nk upload my aksi2 kat level 2, erm...bukan aksi menjolok mata ye, tp reaksi2 muka intern yg "serius" + "fokas" buat kerja...Fokas la sgt...

Fokas

Fokas ilang cikit

Makin ilang fokas sbb Google map tak jumpe address client

Boring sudah, tunggu jam tunjuk 5.30pm


Ha...tue la snap2 yg sempat ditangkap guna webcam lappy...Yg sebelah tue my collegue intern from UiTM Shah Alam...His name is Farhan, student IB...Memang khusyuk kalau buat kerja...Belum masuk time office hour pun, dah start buat kerja...Salute sama kamu la Farhan...

Hihi...sampai sini sahaja story2 utk catatan Nz pasal my internship at CBSA...Semakin mencabar dikala menjadi intern di HR dept...But, it is a challenge...Sahut cabaran ini and prove to CBSA, I can accept any work from any dept in their company...LOL!!! Jangan spoil sudah, bak kate Adnan Semp-IT...Promote2 ckit sekuel Adnan Sempit bakal menggegar pawagam berhampiran anda...Pawagam berhampiran Nz TGV Sunway Pyramid...kih3...enjoy the trailer...See you all at the next entry...



Wassalam

Wednesday, February 8, 2012

My first day internship...Call me N.A.Z...short name for Naz Zuren

Assalamualaikum dear my reader(s)

Entry malam nie ceciter pasal my first day intern di CBSA Media Sdn Bhd...Tapi, maaf dipinta, tak sempat nk snap gambar first day intern nie...Nak kate excited, agak la...Nervous, lagi la ade...Tipu la Nz kate kalau ku tak nervous...Hihi...Datang awal Nz kat office...Al-maklum lah, ikut kakak pergi kerja so kene la keluar awal kan...Sebab, nanti Nz makan "jem" je along Sunway tue...Hihi...Ok, start ceciter!



Erm...sampai office dalam pukul 8am...Memang tade orang lagi...Duduk la dalam bilik menunggu yang berair-cond tue...nasib baik ber air-cond...Kalau tidak memang "K.E.T.I.B.A.S" la Nz...kihkihkih...Tunggu punyer tunggu, datang la HR admin exec yg in charge utk arrange Nz...Time tue jgk datang lagi 3 orang intern...Seorang student UiTM Shah Alam course IB, lagi 2 orang UUM course marketing...Farhan, Nurul & Ida...Nz paling muda...(yeyau oooo)...Nz, Farhan & Ida satu department...Nurul ditempatkan di department Sales & Marketing...Kami bertiga duduk di department Business Information, Support, SC unit...

My new name at CBSA Media Sdn Bhd...Call me N.A.Z....Nazuren, mereka kate panjang bebenor...Naz la jadi singkatannya...Naz pun Naz la...janji rock!!! Rockz la sgt...LOL!!! First day punyer intern agak la buhsan sebab,

1. Tak dikenalkan dgn staf-staf yg ade.
2. Supervisor pun tak sempat nk kenal lebih.
3. Duduk diam2 dari 9.45 am - 12.00pm (For God sake, it so boring people!)

Dalam pukul 12pm baru la dpt kerja dari staf kat c2...Even stapler2 business pun, janji Nz tak duduk diam2, pandang kiri kanan, depan belakang, atas bawah department tue...Pukul 12.30pm start break smpi 1.30pm...Nz and the other 3 interns, makan kat depan Esso...dekat je...Dekat2 pun cepat je 1 jam tue berlalu...Huh!! Lepas lunch tue, sempat la pergi tengok surau...Ok, nasib ade surau..Tak risau nk solat kat mane...Lega! Haaaa...baru la Nz dan Farhan dpt job utk dibuat...Kami berdua kena key-in data customer dalam page Super Pages...Ida pulak kene buat call online training customer...mula2 pening jgk la key-in...Sampai gugup Nz tue jelas kelihatan...Tapi, bila collegue tue habis ajar, cepat pulak Nz key-in data tue...Sampai kene tengok Google maps bagai...Ada yg maps tak jumpe lokasi kedai/company tue pun ada...Hihi...Tak sempat la Nz nk habis kan key-in data tue smpi page 21...sempat sampai page 16...Esok sambung balik using my own lappy... =D

Lepas abes waktu kerja, Nz pergi chill kat Sunway Pyramid sementara tunggu elder sis dtg ambik..Ceh, chill...LOL! Round2 dalam Sunway Pyramid tue smpi tak jumpe RotiBoy...Hihi...Esok Nz chill lagi kat Sunway Pyramid sbb elder sis nk pergi main badminton dgn collegues dier smpi pukul 9pm...So, I'll be at Sunway until 9pm...Ape lagi kan, lappy ade...Online smpi muntah la Nz di McD....ngeh3...Sempat la jgk td p usha2 Samsung Galaxy S Plus...Semakin excited nk transform Nokia kpd Samsung...LOL!

Itulah story Nz dihari pertama praktikal...Panjang kan?? Panjang la sangat...Ok, the entry ends here...See you all at the next entry...Entry bout' what, Tuunnnggguuuu....

Wassalam =D

Tuesday, February 7, 2012

Intro before internship


Bertemu lagi kite dear my readers...Ok, ape yg Nz nk ceciter untuk entry kali nie??? Ikutkan posting di FB fanpage, nk ceciter pasal my first day as CBSA Media intern...Nie meh Nz nk citer intro dulu sebelum citer hari pertama di office...

Feel: NERVOUS tahap sblm tiba max selepas min
Spirit: HIGH
Happy: Meet new friends, gain new experiences
Sad: Yup...I miss my mother & younger sister
Excited: OFCOURSE sbb my first day utk rasa seperti seorang eksekutif...
Bored: Agak tinggi kalau esok kerja ku fotostat sahaja
Outfit: Blazer, kemeja biru laut with black slacks and my boots...

Haaa....Tue la intro nyer sebelum Nz lapor diri di pejabat CBSA Media Sdn Bhd di Bandar Sunway, Petaling Jaya...Petang tadi lepas tiba dari Melaka, me and my elder sis pergi la "usha2" tempat praktikal Nz...Mula-mula tak jumpa jugak sbb refer pada google map...Last2 jumpa jugak bangunan nya...Agak ke dalam la jugak...Belakang ESSO...Boleh la jugak dekat dgn Sunway Pyramid Shopping Mall...Kalau Nz nak tunggu bas, mmg kene pergi bus stop dekat Sunway Pyramid tue...Alang-alang kalau rajin memang singgah la sane...Hihi...

Memandangkan esok dah start kene bangun awal pagi like 6am, so malam nie and the next 5 months, Nz tak boleh la nak tido lambat-lambat sangat...Nanti tak terbangun pulak kan...Silap2 ari bulan, my elder sis simbah air sbb ape, sbb Nz susah nk bangun pagi...Paling terok nanti, time keje tido plak saya...Hahaha...Tak pasal2 kene bamboo kaw2 dpn staf yang len...Time tue muka setebal tembok besar China oooo...Kihkihkih

Ok, tamat disini entry utk intro Nz sebelum berpraktikal esok...Wish me luck k...Hopefully la esok my duty best sikit...Amin =D

Wassalam

Saturday, February 4, 2012

Salam Maulidur Rasul


Salam Maulidur Rasul kepada semua umat Islam seluruh dunia


Maulidur Rasul ialah hari Keputeraan Nabi Muhammad SAW. Nabi Muhammad SAW dilahirkan pada 12 Rabiulawal tahun Gajah. Baginda merupakan nabi umat akhir zaman dan merupakan Rasul Ulul-Azmi. Baginda merupakan pemimpin yg tiada tolok bandingnya. Marilah kita berselawat ke atas Baginda.  

Wassalam =)

Perkahwinan a.k.a Marriage


P.E.R.K.A.H.W.I.N.A.N a.k.a MARRIAGE



Right, that will the topic for this entry...Kahwin...Ape itu kahwin/perkahwinan??? Wajib ke kahwin nie??? Tak kahwin tak boleh ke??? Kahwin awal kate orang ingat terlanjur, kahwin lambat orang kata tak laku pulak...Macam-macam ragam manusia zaman sekarang nie...Well, jom ceciter tajuk nie kat blog saya...

Sebelum apa-apa, baik kita tahu makna perkahwinan itu sendiri. Definisi perkahwinan bermaksud, 

"Perkahwinan ialah satu ikatan yang teguh antara lelaki dan perempuan melalui akad nikah yang sah untuk menjalani kehidupan berumah tangga sebagai suami isteri"

"Perkahwinan ialah ijab dan qabul yang meghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan Islam"

Banyak lagi maksud perkahwinan tapi kita ambil yang menurut Islam, lagi afdal...Panjang topik nie kalau nak bincangkan secara mendalam...Jom, kita "comprise" kan topik nie...Senang citer pendekkan tapi masih terperinci...

Masalah sosial yang membabitkan remaja yang mengandung anak luar nikah, kes buang bayi yg semakin menjadi-jadi, pergaulan bebas dan kegiatan pelacuran yang semakin membimbangkan dan semakin menular dikalangan masyarakat kita sekarang nie...Semua nie boleh dielakkan dengan banyakkan beribadah dgn Allah SWT, dekatkan diri dgn Pencipta alam semesta dan sentiasa mengamalkan amal maaruf nahi mungkar...

Firman Allah SWT,

"Maha suci Allah yang menjadikan kejadian semua berpasang-pasangan dari sesuatu yang tumbuh dibumi, dari mereka (manusia) dan dari sesuatu yang tiada mengetahui"

(Yassin: 36)

Manusia diciptakan berpasangan...Jadi, tidak perlu risau mengenai jodoh...Insyaallah, sampai masanya, anda akan bertemu jodoh anda...Manusia perlu berdoa agar diberikan jodoh yang terbaik untuk diri masing-masing...Jodoh pertemuan, ajal dan maut semuanya ditangan Allah SWT...Kita sebagai hamba-Nya perlu menerima Qada' dan Qadar...

"Jodoh ditentukan Allah SWT sewaktu kita berumur 4 bulan didalam kandungan ibu. Malaikat akan tulis nama kita, rezeki, kerja, kahwin dengan siapa, cerai atau tidak, berapa anak dan kesemuanya tentang diri kita." - Ustaz Azhar Idrus

Semuanya dah tertulis...Doakan yang terbaik sahajalah...Kenapa kena kahwin??? Ada sebab yang kukuh mengapa Islam mensyariatkan perkahwinan...Banyak hikmahnya...Antaranya,

  • Memelihara kesucian diri
  • Cara yang halal untuk mendapatkan zuriat
  • Untuk membentuk keluarga yang harmoni
Tak perlu kahwin grand2...Dalam Islam, tak de disyariatkan kahwin kena mahal, perlukan belanja besar...Yang sederhana sudah memadai kan...Panjang betul entry kali nie...Ok, topik seterusnya pasal kahwin jgk tapi kecik sikit scope nyer..."Kahwin pada usia muda"...Oklah, I end here...Nak makan tengah hari dulu...Lapar sudah...See you all at the next entry...

Wassalam

Friday, February 3, 2012

My new interest


Right, good evening dear readers...Its 11.33pm and I'm infront of the laptop and writing entry for my blog after being in private mode for a week...If you read my previous entry, It stated that in the next entry, I will tell you about my new interest...Guess what

- SAYA SEKARANG KAKI NOVEL - 

My first novel in 21 years


I'm novel fan...Kind a weird coz I don't like to read especially novels...Eden tak suke ai baca novel tebal-tebal tue...Tapi, kali nie lain...Dalam masa 3 hari, dh habis baca novel tue...It 401 pages...Tade ape nk baca, belilah satu novel kan...Dah habis study...Tinggal nk pursue internship...

Pembuka bicara


Salam sejahtera dear my blog readers...Lama kan Nz tak update entry...Seminggu la jgk Nz private kan blog sbb maintenance...Dh macam rumah pulak kan...Siap maintenance bagai...Hihi...Dalam seminggu Nz nie, tade la Nz just rearrange blog tp Nz ada jgk buat benda lain...

Amacam? Cantik tak layout Nz the Diaries yg baru nie?? Jenuih jgk la nak susun atur layout nie...Banyak link yg tak patut ade pun ade kat layout nie...Ada jugak yg Nz tambah sendiri...Hihi...Thanks to Lyssa Faizueen tutorial...Banyak membantu Nz yg newbie nie...Hanya Allah SWT sahaja yg dapat membalas segala jasamu...Amin!

Nie la entry pertama utk Nz the Diaries new look...More entry coming up...Take a tour on my newly look blog...See you at the next entry...Its about my new interest and you know what I LOVING IT!

Wassalam

Wednesday, January 25, 2012

CBSA Media Sdn Bhd menjadi pilihan

Assalamualaikum

Hai my readers...How are you today??? Hope your day will be good as I am...My day is ok not too great not too sad...Balance...Right, for my entry at this hour, nak story pasal tempat latihan praktikal yang telah ku pilih...Guess what, I choose

Tuesday, January 24, 2012

The Making of a Photographer...

Assalamualaikum

Lama jugak aku tak update entry untuk blog nih...Buzy?? Yup...Exactly buzy beb...Not with books anymore k...But with my hobby and passion...My passion?? Yup. Its

P.H.O.T.O.G.R.A.P.H.Y



Wednesday, January 18, 2012

Ke mana anda selepas SPM???

Assalamualaikum

Lama kan tak update blog nie??? Last entry 12 Jan...Skrg dah 17 Jan...Lama la sangat tak update...Lebih la...Lebih 1 hari tue kan dikira banyak...LOL! Nganjeng lebih pulak aku...Pagi tadi baru habis satu lagi paper final...Paper yg paling berat bagi aku la untuk semester ini...Global Marketing a.k.a MKT 656...Aku dah usaha yg terbaik utk paper ini, now let Allah SWT do the rest for it...Hopefully, I can pass this paper...AMIN

Ok! Back to the main topic...Topic yg akan di ceciter kat blog NZ Blogspot nie ialah, 

"KE MANA ARAH ANDA SELEPAS SPM"



Monday, January 2, 2012

Final E.X.A.M!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum

Tahun baru...2012...Semoga memberi sinar baru pada kehidupan aku...Hari pertama pada tahun 2012 nie ape aku buat??? Print out sijil....Inilah tanggungjawab akhir aku...I said to my junior, they will get the Protege certificates and I will make my word...What I promised to them, I want to realize it...Janji itu adalah satu amanah...Amanah adalah sesuatu yg besar bagiku...Jika ini aku gagal tunaikan, maka aku seorang yg mungkir janji dan itu tidak baik...Alhamdulillah, semua nya sudah siap, tinggal untuk diberi kepada Datuk Rektor kampus untuk ditandatangani...

Oopss...dah nk abes degree of course la ada rintangan akhir yang perlu diharungi...Ape rintangan tue???Haruslah 

(PEPERIKSAAN AKHIR SEMESTER)
 
 
O.M.G

Inilah sesuatu yang paling aku takut setiap semester...Jangan kate aku, rase sumer student kowt mcm tue...LOL! For final year students especially yang nk pergi internship tue, inilah peluang terakhir untuk naikkan CGPA mereka...Well, current CGPA aku still 3.00++ but its not enough to me...First class degree kemungkinan tidak kesampaian...Inikan pulak ANC...Jauh panggang dari api...Ape yang aku boleh buat ialah mengekalkan GPA 3.00 and above so that I still in second-class upper holder...Jika ada rezeki, insyaallah aku mahu mendapat Dean List...Akan ku usahakan nya...

Haaa...so, first paper start 8 Januari 2012...Its 5 days from now so, mmg tade masa lah nk membuang masa...Ahaa...ape la yg aku ngarut nie... Dan mmg akan tade masa lah nk update entry untuk blog tersayang nie...Sorie, its time for me to focus, focus and focus...Honest to say my carry marks for this semester berada dalam keadaan tidak selamat...Tahap kritikal...Especially 2 subjek yg aku anggap sbg RISKY dan potensi utk repeat paper tue tinggi jika masa final jawapan terbang ke laut...Paper RISK MANAGEMENT & GLOBAL MARKETING...So, need to focus more on these 2 papers...Kind of killing me...

So this is my exam schedule for this final semester:

1. Strategic Management (MGT 657) - 8 Januari 2012
2. Risk Management (INS 657) - 12 Januari 2012
3. Relationship Marketing (MKT 663) - 14 Januari 2012
4. Global Marketing (MKT 656) - 17 Januari 2012
5. Strategic Marketing Management (MKT 657) - 20 Januari 2012

Haa...siap warna merah lagi...tue makne nyer DANGER DANGER!!! Sampai lecturer Risk pun siap pesan suh aku past paper dier...Ofcourse la aku nk lulus sumer paper...Tu matlamat pertama...Matlamat kedua nk dpt at least B- ke atas...Is it impossible??? NO if I do it very bersungguh-sungguh...
 
USAHA + DOA + TAWAKAL = Insyaallah
 
  
Okeh, ini lah entry kedua untuk tahun baru dan entry akhir untuk 3 minggu sbb nk fokus utk final exam...So, see you all after 3 weeks...Wish me luck! PEAZE =)

Sunday, January 1, 2012

A.Z.A.M tahun 2012

Assalamualaikum

<A.Z.A.M>

Ape tue?? Azam?? Azam erti nya dalam kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Edisi Ketiga muka surat 78 bermaksud  kemahuan/keinginan/cita-cita yang sangat kuat

Setiap tahun aku ada azam baru...Kau ada?? Tentulah ada kan...Semua orang ada azam mereka yg tersendiri...Azam tahun 2012 nie agak berlainan dari yang sebelumnya...Ada jugak azam tahun 2011 yg dikekalkan dalam senarai tahun 2012...Sebab belum tercapai, tue yg still dalam senarai...


Tahun 2012 ada banyak makna bagi aku...First, umur akan meningkat setahun lagi...Skrg...2012 nanti....Shhh...Umur itu rahsia...Hihi...2012 juga bermakna aku akan menamatkan pengajian ijazah sarjana muda di UiTM Bandaraya Melaka...Setelah 2 1/2 tahun, bertungkus-lumus menghadapi segala cabaran, akhirnya tibalah saat yg aku tunggu...Master??? Ada jgk niat & perancangan nk sambung pengajian ke Master...Insyaallah...Dan ada jugak la niat nk mencari....Gatal nyer! LOL! Siapalah aku nie kan...Tak santek tp cute tue ada la...Hihi...Gedixx kamoo Naz Zuren...Ahaks...

Ok..dibawah ini ialah niat a.k.a azam a.k.a nawaitu a.k.a matlamat aku utk tahun 2012:

1. Menamatkan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) (Pemasaran) dgn CGPA 3.30 dan ke atas.

2. Mendapatkan pekerjaan setelah habis program Ijazah Sarjana Muda.

3. Membeli kereta (Viva menjadi pilihan) sbb aku suka kereta kecik2 je time single mingle nie...

4. Pada hari lahirku, aku mahu bercuti ke Genting Highlands.

5. Own a new gadget - Samsung Galaxy S II (handphone skrg usia dia 4 thn, dah wajib tukar...hihi)

6. Terjah dunia fotografi (baru nk masuk der).

7. Serius in IM (pending almost 6 months).

8. Mencari-cari....(faham2 sendiri ye).


Haaa...itulah 8 azam pada tahun 2012...Azam yg akhir tue pun...Kih3...Kalau ada, ada la...Kalau tak de tahun 2012, 2013 maybe ada la kowt...Hihi...Ku berharap agar 8 perkara ini dapat dilaksanakan pada tahun 2012...Insyaallah dengan usaha + doa + tawakal...AMIN!

Yang no 2 dan 3 tue penting sbb kalau menganggur, aku menyusahkan mak aku je...Pastu, PTPTN sape nk bayar kan kalau tak de kerja...Sendiri pinjam, sendiri bayarlah...Itu pun mau kene slow talk ke...Sendiri ingat la der...Apart from that, kalau dah ada kerja, ada pendapatan, baru boleh invest ASB ke, AS1Malaysia tue...Ada gak jaminan pelaburan yg terjamin...Besides that, kalau tak de kereta sendiri, nnt kene pinjam kereta mum/elder sis...Tak suka la pinjam2 kereta orang...Nanti calar ke, rosak ke, masuk sungai ke, mula la jadi muka wanted...Nk pinjam lagi, kene bagi 1000001 alasan...Kalau kate takdir, tak percaya plak...Keep la blaming me...Lagipun kalau ada kereta sendiri, senang la aku nk pergi mane2 yg aku suka...Kan nk jd photographer, kene banyak travel sane sini snap2 gambar...Lagipun byk workshop nak kene pergi utk mantapkan skills yg baru di ketahui...Ahaks...Gedixx larh!!

Ok...itu sahaja entry utk azam tahun 2012...Semoga ianya dapat ku laksanakan...AMIN!! PEAZE ya all!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...