FANS-tastic

Friday, February 24, 2012

3rd week of internship

Assalamualaikum my reader(s)

Ok...nk ceciter lagi about my internship at CBSA Group of Companies...Well, kind a boring jugak la bile K.E.R.J.A tade...My super, Mrs Zurina memang bagi kerja pada Nz tapi kejap je Nz siapkan...Filing itu ini but its not that hard la...Elok-elok Nz ada meja sendiri kat level 3 tapi Nz lebih banyak habiskan masa di kaunter receptionist nie...Sampai ada staff company pelik sbb kejap nampak Nz kat level 3...Lepas lunch ada kat receptionist pulak...Hihi...Bak kate Liana, "Half-day level 3, Half day receptionist"....Boleh pulak macam tue ye...

Jap, ea sempat snap pictures at my table at Level 3..At my private table...LOL sangat...Gedixxx sih Nz...


Comel!!!

Ceewwaaahh

Haa...dua dulu la ye...Nanti-nanti Nz tangkap lagi...Ok...First day ada meja sendiri not too best la sebab boring sih...Tade kerja sangat...Duduk receptionist ada la jugak kerja nak kene buat..Even picking up calls but its fun...I can know many people...BUT!!!!

|
|
|
V

Kerja receptionist bukan senang...nama je receptionist tapi kena buat kerja admin jugak...Sebab, sebab dan sebab HR dan Admin satu department...Even Nz di dept HR & Admin, mostly Nz buat kerja Admin...Ok la kan...Sebab, my minor degree is Business Administration, my major is Marketing...Ok la tue...Berkait la jugak...For the time being, Nz masih memikirkan tajuk ape yg sesuai utk thesis Nz...Kena la senaraikan dulu before jumpa my practical advisor...Bila my PA dh approve tajuk tue, boleh la Nz start tulis thesis...So far, Nz boleh buat background company je dulu...Itu pun nak mula td, ngantuk tetibe...ape lg kan...

|
|
|
V

Tak tak...Nz tak tidur tapi guest what, Nz bawak my Miss Lola today...Amik gambar...Sekitar bangunan CBSA, receptionist, guest waiting room, lobby...Sampai dlm surau a.k.a tempat berehat sebentar bersama intern2 yg lain...Lawak je...Hihi..

The funny this is, semalam a.k.a hari Khamis a.k.a 23/2/2012, Nz rasa ngantuk giler-giler lepas lunch...Puas menguap...Air mata berlinang je...Oopss...Bukan menangis tp menguap...Jangan salah sangka ye...I feel happy and feel great je intern di sana...Kalau company offer permanent staff, saya M.A.H.U!!! Better than sy menganggur...Kalau dah ade kerja, boleh la beli my own car...Can't wait for White MyVi...Ahaks...Gedixx...Back to story, dalam Nz ngantuk2 tue, after lunch duduk di receptionist...Kene jawab calling...Know what, dah la tgh ngntuk + mengong2 sikit...Sekali angkat satu call nie suara garau ala2 maskulin eden terkuar pulak... O.M.G.... Terkezut caller tue...Segan giler...Terus Nz minta maaf...Cepat2 kuarkan suara ayu ala2 Puteri Gunung Ledang bukan Gunung Kinabalu...LOL!!!

Akibat dari kejadian suara garau maskulin tue, segar benor mata Nz...Ok, I'm awake...Thanks to suara garau...Haha...Funny things happened this week...Next week??? Dun know la suara ape nk keluar lagi...Kih kih kih...Okie dokie...The entry of Intern 3 ends here...See you all at the new entry...About what??? Just wait and see....Daa...

Wassalam

Sunday, February 19, 2012

2nd week of internship

Assalamualaikum

Hai hai hai dear my reader(s)...Lama kan Nz tak ceciter kat blog nie...Maaf, Nz buzy pada minggu kedua intern nie...Minggu kedua totally make me exhausted...Tak menang tangan nak siapkan kerja-kerja data entry tue...

Dari guna link internet untuk key-in data, bertukar ke business cards sebagai source nya...Minggu pertama dan kedua Nz di department Business Information Unit...My supervisor is Ms Natherine Lee...She is so nice and kind...First2 ingat my super mcm garang je kan...Betul la orang tua2 cakap bukan Nz yg ckp k..." Don't judge the book by its cover"...Senang dgn my super tue...Well, my collegue from UiTM Shah Alam, Farhan share the same supervisor...Tapi, tapi dan tapi, bermula next week a.k.a 20 Februari 2012, my new super would be Mrs Zurina Ridzuan...Guess what,

|
|
|
V

I'VE BEEN TRANSFERRED TO HUMAN RESOURCE DEPARTMENT!!!!

Yup...Starting next week until the end of my internship period, 22 Jun 2012, I'm belong to CBSA HR Department...and my new supervisor is Mrs Zurina Ridzuan a.k.a Kak Zue...She's...NICE lorh...Actually, I've been transferred to HR dept sbb HR dept tak cukup orang...Kak Zue tunggu masa utk deliver her baby...So, bila dia dlm cuti bersalin, Nz kena backup kerja-kerja kak Zue...Dan dalam masa kak Zue cuti bersalin, my 2nd or 2 1/2 super would be Miss Yaya or Miss Wendy, the HR executives...Tapi, kak Zue ada ckp, dia akan ada balik sebelum Nz tamat latihan praktikal...Risau jugak sbb Kak Zue kene fill up/evaluate my performance...Tue yg Nz risau bila Kak Zue habaq mai cuti bersalin bulan 4 nanti...Al-maklum kan, cuti bersalin nie lama...mau sebulan lebey...

Ari Jumaat yang lepas, Nz start jd intern kak Zue...kira training la sikit kan...Budak marketing masuk HR, hamek kau, blurrrrrr...Hakhakhak...Sebelum jadi staf HR kat tingkat 3 tue, Nz duduk la kat receptionist kat ground floor...Sempat la jgk kenal2 dgn kak Liyana a.k.a Kak Yana or Yana je...hihi...Mereka2 kat CBSA tue, tak nk kene panggil kakak...Sbb Yana kate cam ada jurang plak mcm tue...Tapi, Nz panggil kakak sbb rasa hormat pd yg lebih tua dari Nz...but since mereka kata mcm tue, Nz ikutkan je...Anggap mcm kawan2 biasa la...Best jgk dpt kenal Yana...She just work at CBSA early this year...Baru jgk rupenyer...Cantik dan manis orangnya...Nz tanya2 jgk la ape koje2 receptionist kan...Sbb mula2 ingat Nz akan duduk kat bhg receptionist, sbb Yana ckp admin kat HR tue pun bertanggungjawab duduk kat receptionist bila diperlukan...Nz ingat duduk kat receptionist boring, tp best pulak duduk kat receptionist dgn Yana...Syok je berbual-bual...Hihi...Curik tulang je aku nie..Tak elok la!!!

Tengah2 syok berbual dgn Yana, my super panggil naik tingkat 3...Ohooo...bermulalah tugas ku sbg intern kak Zue...First day as intern kak Zue, kene tolong kemas2 kubikel kak Zue...first task for me = FILING!!! Eden udah le student marketing, dgr filing, beribu question mark dlm kepala...Nasib baek kak Zue memahami Nz...Nampak aje dia muka ku blank...Haha...Terus dia tunjuk ajar camne mende filing tue...Ada la 2 kotak besar nk filing...Kak Zue suh asing kan invoice dgn lain2 dokumen...Boleh kat 1 1/2 dr isi perut kotak2 tue resume orang yg mintak kerja kat CBSA...Lama kak Zue simpan resume2 tue...dari awal tahun 2010...Huih, lama...hihi...Next week Monday, menanti lagi filing tp by online...Sharing folder...Cara auto...haha...Dah duduk kat atas kan, alamatnya tak dapat la eden nk on facebook...Curi2 pun payah sbb pejabat CEO la kat level 3...Waduh...Memang muka innocent + skema la aku kat level 3 tue...ahaks...Nanti Nz snap k my new place at level 3...Nk upload my aksi2 kat level 2, erm...bukan aksi menjolok mata ye, tp reaksi2 muka intern yg "serius" + "fokas" buat kerja...Fokas la sgt...

Fokas

Fokas ilang cikit

Makin ilang fokas sbb Google map tak jumpe address client

Boring sudah, tunggu jam tunjuk 5.30pm


Ha...tue la snap2 yg sempat ditangkap guna webcam lappy...Yg sebelah tue my collegue intern from UiTM Shah Alam...His name is Farhan, student IB...Memang khusyuk kalau buat kerja...Belum masuk time office hour pun, dah start buat kerja...Salute sama kamu la Farhan...

Hihi...sampai sini sahaja story2 utk catatan Nz pasal my internship at CBSA...Semakin mencabar dikala menjadi intern di HR dept...But, it is a challenge...Sahut cabaran ini and prove to CBSA, I can accept any work from any dept in their company...LOL!!! Jangan spoil sudah, bak kate Adnan Semp-IT...Promote2 ckit sekuel Adnan Sempit bakal menggegar pawagam berhampiran anda...Pawagam berhampiran Nz TGV Sunway Pyramid...kih3...enjoy the trailer...See you all at the next entry...



Wassalam

Wednesday, February 8, 2012

My first day internship...Call me N.A.Z...short name for Naz Zuren

Assalamualaikum dear my reader(s)

Entry malam nie ceciter pasal my first day intern di CBSA Media Sdn Bhd...Tapi, maaf dipinta, tak sempat nk snap gambar first day intern nie...Nak kate excited, agak la...Nervous, lagi la ade...Tipu la Nz kate kalau ku tak nervous...Hihi...Datang awal Nz kat office...Al-maklum lah, ikut kakak pergi kerja so kene la keluar awal kan...Sebab, nanti Nz makan "jem" je along Sunway tue...Hihi...Ok, start ceciter!



Erm...sampai office dalam pukul 8am...Memang tade orang lagi...Duduk la dalam bilik menunggu yang berair-cond tue...nasib baik ber air-cond...Kalau tidak memang "K.E.T.I.B.A.S" la Nz...kihkihkih...Tunggu punyer tunggu, datang la HR admin exec yg in charge utk arrange Nz...Time tue jgk datang lagi 3 orang intern...Seorang student UiTM Shah Alam course IB, lagi 2 orang UUM course marketing...Farhan, Nurul & Ida...Nz paling muda...(yeyau oooo)...Nz, Farhan & Ida satu department...Nurul ditempatkan di department Sales & Marketing...Kami bertiga duduk di department Business Information, Support, SC unit...

My new name at CBSA Media Sdn Bhd...Call me N.A.Z....Nazuren, mereka kate panjang bebenor...Naz la jadi singkatannya...Naz pun Naz la...janji rock!!! Rockz la sgt...LOL!!! First day punyer intern agak la buhsan sebab,

1. Tak dikenalkan dgn staf-staf yg ade.
2. Supervisor pun tak sempat nk kenal lebih.
3. Duduk diam2 dari 9.45 am - 12.00pm (For God sake, it so boring people!)

Dalam pukul 12pm baru la dpt kerja dari staf kat c2...Even stapler2 business pun, janji Nz tak duduk diam2, pandang kiri kanan, depan belakang, atas bawah department tue...Pukul 12.30pm start break smpi 1.30pm...Nz and the other 3 interns, makan kat depan Esso...dekat je...Dekat2 pun cepat je 1 jam tue berlalu...Huh!! Lepas lunch tue, sempat la pergi tengok surau...Ok, nasib ade surau..Tak risau nk solat kat mane...Lega! Haaaa...baru la Nz dan Farhan dpt job utk dibuat...Kami berdua kena key-in data customer dalam page Super Pages...Ida pulak kene buat call online training customer...mula2 pening jgk la key-in...Sampai gugup Nz tue jelas kelihatan...Tapi, bila collegue tue habis ajar, cepat pulak Nz key-in data tue...Sampai kene tengok Google maps bagai...Ada yg maps tak jumpe lokasi kedai/company tue pun ada...Hihi...Tak sempat la Nz nk habis kan key-in data tue smpi page 21...sempat sampai page 16...Esok sambung balik using my own lappy... =D

Lepas abes waktu kerja, Nz pergi chill kat Sunway Pyramid sementara tunggu elder sis dtg ambik..Ceh, chill...LOL! Round2 dalam Sunway Pyramid tue smpi tak jumpe RotiBoy...Hihi...Esok Nz chill lagi kat Sunway Pyramid sbb elder sis nk pergi main badminton dgn collegues dier smpi pukul 9pm...So, I'll be at Sunway until 9pm...Ape lagi kan, lappy ade...Online smpi muntah la Nz di McD....ngeh3...Sempat la jgk td p usha2 Samsung Galaxy S Plus...Semakin excited nk transform Nokia kpd Samsung...LOL!

Itulah story Nz dihari pertama praktikal...Panjang kan?? Panjang la sangat...Ok, the entry ends here...See you all at the next entry...Entry bout' what, Tuunnnggguuuu....

Wassalam =D

Tuesday, February 7, 2012

Intro before internship


Bertemu lagi kite dear my readers...Ok, ape yg Nz nk ceciter untuk entry kali nie??? Ikutkan posting di FB fanpage, nk ceciter pasal my first day as CBSA Media intern...Nie meh Nz nk citer intro dulu sebelum citer hari pertama di office...

Feel: NERVOUS tahap sblm tiba max selepas min
Spirit: HIGH
Happy: Meet new friends, gain new experiences
Sad: Yup...I miss my mother & younger sister
Excited: OFCOURSE sbb my first day utk rasa seperti seorang eksekutif...
Bored: Agak tinggi kalau esok kerja ku fotostat sahaja
Outfit: Blazer, kemeja biru laut with black slacks and my boots...

Haaa....Tue la intro nyer sebelum Nz lapor diri di pejabat CBSA Media Sdn Bhd di Bandar Sunway, Petaling Jaya...Petang tadi lepas tiba dari Melaka, me and my elder sis pergi la "usha2" tempat praktikal Nz...Mula-mula tak jumpa jugak sbb refer pada google map...Last2 jumpa jugak bangunan nya...Agak ke dalam la jugak...Belakang ESSO...Boleh la jugak dekat dgn Sunway Pyramid Shopping Mall...Kalau Nz nak tunggu bas, mmg kene pergi bus stop dekat Sunway Pyramid tue...Alang-alang kalau rajin memang singgah la sane...Hihi...

Memandangkan esok dah start kene bangun awal pagi like 6am, so malam nie and the next 5 months, Nz tak boleh la nak tido lambat-lambat sangat...Nanti tak terbangun pulak kan...Silap2 ari bulan, my elder sis simbah air sbb ape, sbb Nz susah nk bangun pagi...Paling terok nanti, time keje tido plak saya...Hahaha...Tak pasal2 kene bamboo kaw2 dpn staf yang len...Time tue muka setebal tembok besar China oooo...Kihkihkih

Ok, tamat disini entry utk intro Nz sebelum berpraktikal esok...Wish me luck k...Hopefully la esok my duty best sikit...Amin =D

Wassalam

Saturday, February 4, 2012

Salam Maulidur Rasul


Salam Maulidur Rasul kepada semua umat Islam seluruh dunia


Maulidur Rasul ialah hari Keputeraan Nabi Muhammad SAW. Nabi Muhammad SAW dilahirkan pada 12 Rabiulawal tahun Gajah. Baginda merupakan nabi umat akhir zaman dan merupakan Rasul Ulul-Azmi. Baginda merupakan pemimpin yg tiada tolok bandingnya. Marilah kita berselawat ke atas Baginda.  

Wassalam =)

Perkahwinan a.k.a Marriage


P.E.R.K.A.H.W.I.N.A.N a.k.a MARRIAGE



Right, that will the topic for this entry...Kahwin...Ape itu kahwin/perkahwinan??? Wajib ke kahwin nie??? Tak kahwin tak boleh ke??? Kahwin awal kate orang ingat terlanjur, kahwin lambat orang kata tak laku pulak...Macam-macam ragam manusia zaman sekarang nie...Well, jom ceciter tajuk nie kat blog saya...

Sebelum apa-apa, baik kita tahu makna perkahwinan itu sendiri. Definisi perkahwinan bermaksud, 

"Perkahwinan ialah satu ikatan yang teguh antara lelaki dan perempuan melalui akad nikah yang sah untuk menjalani kehidupan berumah tangga sebagai suami isteri"

"Perkahwinan ialah ijab dan qabul yang meghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan Islam"

Banyak lagi maksud perkahwinan tapi kita ambil yang menurut Islam, lagi afdal...Panjang topik nie kalau nak bincangkan secara mendalam...Jom, kita "comprise" kan topik nie...Senang citer pendekkan tapi masih terperinci...

Masalah sosial yang membabitkan remaja yang mengandung anak luar nikah, kes buang bayi yg semakin menjadi-jadi, pergaulan bebas dan kegiatan pelacuran yang semakin membimbangkan dan semakin menular dikalangan masyarakat kita sekarang nie...Semua nie boleh dielakkan dengan banyakkan beribadah dgn Allah SWT, dekatkan diri dgn Pencipta alam semesta dan sentiasa mengamalkan amal maaruf nahi mungkar...

Firman Allah SWT,

"Maha suci Allah yang menjadikan kejadian semua berpasang-pasangan dari sesuatu yang tumbuh dibumi, dari mereka (manusia) dan dari sesuatu yang tiada mengetahui"

(Yassin: 36)

Manusia diciptakan berpasangan...Jadi, tidak perlu risau mengenai jodoh...Insyaallah, sampai masanya, anda akan bertemu jodoh anda...Manusia perlu berdoa agar diberikan jodoh yang terbaik untuk diri masing-masing...Jodoh pertemuan, ajal dan maut semuanya ditangan Allah SWT...Kita sebagai hamba-Nya perlu menerima Qada' dan Qadar...

"Jodoh ditentukan Allah SWT sewaktu kita berumur 4 bulan didalam kandungan ibu. Malaikat akan tulis nama kita, rezeki, kerja, kahwin dengan siapa, cerai atau tidak, berapa anak dan kesemuanya tentang diri kita." - Ustaz Azhar Idrus

Semuanya dah tertulis...Doakan yang terbaik sahajalah...Kenapa kena kahwin??? Ada sebab yang kukuh mengapa Islam mensyariatkan perkahwinan...Banyak hikmahnya...Antaranya,

  • Memelihara kesucian diri
  • Cara yang halal untuk mendapatkan zuriat
  • Untuk membentuk keluarga yang harmoni
Tak perlu kahwin grand2...Dalam Islam, tak de disyariatkan kahwin kena mahal, perlukan belanja besar...Yang sederhana sudah memadai kan...Panjang betul entry kali nie...Ok, topik seterusnya pasal kahwin jgk tapi kecik sikit scope nyer..."Kahwin pada usia muda"...Oklah, I end here...Nak makan tengah hari dulu...Lapar sudah...See you all at the next entry...

Wassalam

Friday, February 3, 2012

My new interest


Right, good evening dear readers...Its 11.33pm and I'm infront of the laptop and writing entry for my blog after being in private mode for a week...If you read my previous entry, It stated that in the next entry, I will tell you about my new interest...Guess what

- SAYA SEKARANG KAKI NOVEL - 

My first novel in 21 years


I'm novel fan...Kind a weird coz I don't like to read especially novels...Eden tak suke ai baca novel tebal-tebal tue...Tapi, kali nie lain...Dalam masa 3 hari, dh habis baca novel tue...It 401 pages...Tade ape nk baca, belilah satu novel kan...Dah habis study...Tinggal nk pursue internship...

Pembuka bicara


Salam sejahtera dear my blog readers...Lama kan Nz tak update entry...Seminggu la jgk Nz private kan blog sbb maintenance...Dh macam rumah pulak kan...Siap maintenance bagai...Hihi...Dalam seminggu Nz nie, tade la Nz just rearrange blog tp Nz ada jgk buat benda lain...

Amacam? Cantik tak layout Nz the Diaries yg baru nie?? Jenuih jgk la nak susun atur layout nie...Banyak link yg tak patut ade pun ade kat layout nie...Ada jugak yg Nz tambah sendiri...Hihi...Thanks to Lyssa Faizueen tutorial...Banyak membantu Nz yg newbie nie...Hanya Allah SWT sahaja yg dapat membalas segala jasamu...Amin!

Nie la entry pertama utk Nz the Diaries new look...More entry coming up...Take a tour on my newly look blog...See you at the next entry...Its about my new interest and you know what I LOVING IT!

Wassalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...