FANS-tastic

Saturday, September 19, 2015

Day 3: Nightwalking at Hong Kong Avenue of Stars

It's 8.26 pm. Another 3 hours and 34 minutes then I'm officially grow a year older. Then, I start my officially 2* tue with 10 km marathon at MPSJ. Good day to start la kan. Noted! So, sementara nak tunggu umur tue official naik satu tahun, Capt nak habeskan entry hari ketiga trip ke Hong Kong. So, Bismillahirrahmanirahim....

NIGHTWALKING DAY 3 | AVENUE OF STARS (AOS)

Entry kali nie short sikit dari yang sebelum tue sebab Capt cerita our nightwalking activity je pada malam hari ketiga kat Hong Kong. Last entry Capt akhiri dengan the mens pergi masjid and the ladies back to hotel to prepare dinner. Guess what. Ngam-ngam we the ladies prepare dinner, then Nazmi and Shuk pun sampai. Elok la kan, sampai je hotel terus makan. Masing-masing kalau tengah lapar, time makan tue senyap je. 

Then bila dah makan, take break for a while. Al-maklumlah, seharian berjalan kat Macau tue. Mau tak pancit. Ade jalan straight, kiterorang dok belok sane sini. So, for that night we plan to go to Avenue of Stars. Kate nyer blogger lain Avenue of Stars nie ala-ala Hollywood Walk of Fame dimana nama-nama pelakon terkenal dapat bintang and bintang tue di buat atas jalan. So, kalau kat Hong Kong nie kire nyer pelakon-pelakon mereka yang terkenal la ade bintang. Jet Li, Jackie Chan, Chow Yun Fatt & Bruce Lee tue wajib ade bintang nyer. Kalau tade, pelik sangat, So, we all decide to keluar nightwalking jadi kelawar pada pukul 8.00 pm. Dari hotel kami ke Avenue of Stars to dekat je pun. About 10 minutes walking. Nak ke Avenue of Stars tue tempuh jugak la mall nyer. SOGO pun ade kay. Si Nazmi nie pun ape lagi. Masuk SOGO tue untuk mencari perfume nyer. Pantang lensa dihala kepada mereka, terus menjadi model terjun.


Asal nampak kamera

Patung nie cute, tue yang mereka bergambar

Masuk SOGO naik turun escalator pun tak jumpa perfume yang Nazmi cari maka kami pun terus ke destinasi malam tue. Kene cross jalan besar and sibuk jugak la nak ke AOS tue. But dun worry kay sebab traffic light HK nie berfungsi dengan baik nya. Untuk pedesterian cross tue memang lama so tak yah nak jalan kawad pantas sangat ye. Hihi... #jalanlenggangkangkung #catwalksangat

Nak jugak selfie sama

At the street to cross

Malam yang kami berjalan ke AOS tue ramai la jugak orang. Berebut-rebut jugak nak cari spot cantik untuk berselfie & ber-wefie. Al-maklumlah, time malam-malam nie permandangan HK dari AOS tue cantik ya rabbi. Terkata oleh lidah. Belanja gambar je mampu sebab only the pictures can tell you how beautiful the night is.

From side jauh

God's creation
Bangunan pencakar langit disinari lampu bergemerlapan
 
Bila dah dapat spot and view yang cantik untuk berselfie, maka masing-masing bertukar jadi model terjun profesional. Gilir-gilir la masing-masing jadi photographer bebas terjun. Sumer terjun la malam tue senang citer. Dimulakan dengan Shuk.

Pose sado sangat!

Style gentleman

Di ikuti oleh Nazmi yang memang menanti je gambar diambil...

Ingat cute la tue

Huntong la ade backdrop cantik

Next is my turn la jadi fe-feeling model hot & spicy....Tuan punyer blog, gambar nak tunjuk lebey sikit...hihi

Feeling cute

Smilezzz

Penat dah jadi model

Terlebih pencahayaan

Penutup nyer Nani...

Tengok masa depan nampak

Suke benau tengok masa depan

Then, time for 4 of us menjadi model + photographer serentak....

Muka suprised sangat!

Chak!

Peaze you allzzz

Senyum senyum selalu

Kami memang suka bersedekah

Look up guys! Some1 snap our photo from top



Best travel dengan dierorang nie. Memang kaki selfie sokmo semua. Dah habes selfie kat spot & view cantik tue then we all jalan lagi menyusuri AOS tue. Nampak la patung-patung director, camera man, sound man. Pergh. Nasib bukan patung lilin. Kalau malam tak berapa nampak patung tue sebab colour nyer golap. Tapi, ape we all kisah, selfie lagi sekali! 

One, two and action!

Tumpang bergambar sat

Suke kene peluk ye tuan director

When he say 1, 2 ,3 & action!

Screen test 1 take 1

Nak dijadikan kisah malam tue, Capt mencari figura Bruce Lee. Nampak traveller lain bergambar dengan figura Bruce Lee tue yang Capt mencari. Tapi disebabkan dah malam and we all decide esok petang jalan lagi kat AOS nie. Nak amek gambar view sunset katenyer Nazmi. Baru lah boleh nampak bintang-bintang Hong Kong-wood & figura Bruce Lee nyer. Lagi jelas terang bersuluh lagi. Okie la Capt bersetuju. Tengah jalan-jalan balik keluar dari kawasan AOS tue Capt nampak bintang Bruce Lee and satu patung berbentuk wanita yang menarik perhatian. Sekali baca description kat patung tue sekali figura mendiang Anita Mui. They called as Daughter of Hong Kong.

Bintang mendiang Bruce Lee

With the Daughter of Hong Kong

Jalan-jalan keluar lagi then we all found satu patung macam pegang mutiara. Ala-ala trofi gitu. Ape lagi kan, masing-masing nak jugak bergambar lagi tue.

Pegang mutiara sangat

Pose sado ajelah koje nyer

Nak jugak pegang mutiara

Dier pun nak jugak. Pun boleh la

Golap sangat

Haaaa....dah lepas tengok view malam tue then we all pun pulanglah ke hotel balik. It has been a long day we all jadi model terjun nie so a good rest should be good. Ape ape pun view malam tue kat AOS memang stunning habes. You all yang akan and bakal datang ke Hong Kong tue jangan lepaskan peluang tengok persembahan cahaya lampu kat another island tue ye....hihi =)

See you all in the next entry ---> Day 4: 428 Above Sea Level - The Peak. Leave me speechless. XOXO

It's Time for M.A.C.A.U! - 1 August 2015

Assalamualaikum readers around the globe...Hari nie Capt chau shi chi dari office awal sebab nak balik cepat siapkan entry ke Macau. Lagipun duduk lama kat opis tue pun bukan nya OT di bayar. Asyik la koje free je. So no more! My youth time nie bukan untuk kerja je ye. Take note...So, back to my story.

DAY 3: JALAN-JALAN M.A.C.A.U | 1-AUGUST-2015

It's 1st of August 2015. My third day at Hong Kong with my other 3 travel buddies. According to our itenarary yang di buat oleh Nazmi, this day we will go another Asia country, Macau. Katenyer nak masuk Macau nie tak perlu visa. Passport je kene bawak so ok la kan. Alang-alang Macau nie sebelah Hong Kong so we take the chance to visit the country. Me, wake up at 7.00 am to help Nani preparing lunch. Guess what, kiteorang tak perasan kari ayam dalam tin tue tade pin pembuka nyer. Mau tak histeria sekejap cari something sharp nak bukak tin tue. Capt tengah2 mamai tue, perasan kat sebelah pintu bilik kiterorang tue stor maintainance. So, since first day tue Capt perasan ade cutter. Ape lagi, sebelum tuan punyer hotel datang, cepat Capt sambar satu cutter. Nasib la boleh guna nak bukak tin tue and sepantas kilat Nani bertukar menjadi chef.

Sementara tunggu kari ayam tue masak, the boys take time to bath. Then, our the turn. After all ready then it's time to go. Time shows 8.30 am. As usual, we take the stairs to go down. Turun-turun bawah je ade sekumpulan pelancong mat saleh berkumpul depan Chungking Mansion. Group mat saleh nie jugak menginap di hotel yang sama dengan kiteorang. Si Shuk nie pulak berdiri dibelakang salah seorang pelancong tue. Nak buat ala-ala satu group la konon.


Satu group katenyer
Nani & Nazmi nak jugak tue join skali

Layan kan jelah perangai deme bertiga nie. Untuk ke Macau nie kami naik ferry. Dok baca blog orang lain, tiket ferry nie harga dia HKD 320 for single journey. So, masing-masing memang dah prepare la duit tiket nyer. Maka, dengan gembira nya kami ke China Ferry Terminal yang terletak di Canton Road. Nak pergi terminal feri nie kiteorang jalan kaki je. Took about 20 minutes from our hotel tue. Nak ke arah terminal feri tue we come across shopping centre la jugak. Nama-nama besar jenama pakaian terkenal memang bersusun kat Canton Road nie. Emporio Armani, Hugo Boss, Dolce Gabana, Gucci, Prada, Valentino. You name it, they got it. Sempat jugak la si Nani and Shuk nie berselfie dekat brand nie. Capt tak sempat nk selfie.

Nani with Emporio Armani

Shuk nampak excited benor

Well, sebelum nak sampai terminal feri tue, kami masuk ke dalam satu hotel kat Canton Road tue sebab amaze dengan satu patung yang ada kat lobi hotel tue. Ntah kenapa ianya menarik perhatian kami berempat. Artistic kate nyer Nani.


Nie la patungnya

Kami excited dengan patung tue

And then we continue our journey to the ferry terminal. Mula-mula sesat jugak la sebab terminal nyer jumpa tapi pintu nak masuk terminal yang kami tak jumpa. Nasib baik jumpa satu local guy yang beritahu yang terminal yang kami nampak tue betul China Ferry Terminal so dia advise kiteorang keluar dari kawasan tue and ikut kiri. We follow left road but still tak nak pintu masuk terminal feri tue. Sampai terlajak kiteorang di kerjakan nyer. So, ape lagi, tanye lagi local aunty yang kebetulan memang nak ke arah terminal feri. No wander la kiteorang terlepas. Terminal feri tue terletak dalam China Hong Kong City. Dah lalu tepi pun tapi tak perasaan perkataan terminal fei tue. Saborkan jelah. Okie, masuk dalam tue, memang awesome sebab terminal feri tue dalam shopping complex. Memang tak sangka la kiteorang. Tue yang sampai terlajak. Kaunter tiket tue kat level 3. Masa nak beratur beli tiket Nazmi tanye la ape yang patut kat kaunter tue. Hengat HKD 320, sekali sampai kaunter kene HKD 400. Mau tak tertanjat boboi kat situ. Sekali teringat ape tau, it's SATURDAY! Weekend la dik non oi...No wonder la mencanak kene HKD 400. Kiteorang keluar dari tiket kaunter tue and start bermusyawaroh. Mula-mula reluctant nak pergi tapi disebabkan dah sampai pun terminal feri so we all decide to go for it. So, we choose to go with Turbo Jet ferry that leaves 9.45 am. Sementara menunggu pintu di buka, sempat la selfie and snap keadaan sekitar kaunter feri tue.


Dinding pun ala2 cermin

Counter where we bought the tickets

Ada Starbucks Coffee kaw

Our tickets, return k! HKD 400

So, when our ticket lady kate dah boleh pergi boarding gate at level 2 so we all pun pergi la sane. Sampai sane je, mak aii. Ramai la jugak. Beratur panjang. Kat sini tak boleh amek gambar but Capt men snap je senyap-senyap. 

Boarding gate

Panjang tak panjang line dia

Thank God kami nak lepas tue lancar jela. Tapi as usual the immigaration officer tue pandang Capt atas bawah. Sampai I need to take off my glasses. Boarding hall dia pun agak bosar la jugak. So our ferry tengah berlabuh lagi so I took the opportunity to selfie and ber-v-log.


That is a long hallway

Waiting area




Si Nani and Nazmi tue gelak-gelak gosip je bila Capt buat v-log. Especially si Nazmi tue. Saborkan jelah. Well, after waiting about 5 minutes then our ferry is ready to take off. Ferry dia memang besar and luas.We all tak perlu berebut seat sebab tiket memang dah ade seat. This time Nani duduk tepi. Capt duduk seat luar. Thank God we got twin seats. 


4 of us to MACAU!

Excited benor
The boys pun excited

From my seat view

Dun blame me. I'm SELFIE maniac

Dari Hong Kong island ke Macau nie the journey is about 1 hour 30 minutes. Memandangkan feri nie sejuk je then memang Capt pun rasa mengantuk la. Memang Qada' tidur balik. Sedar-sedar je tengok Nani sakan ber Whatapps. Ghupenyer feri tue ade WIFI. Laju and pantas ye. Dapat je connect memang Capt update Insta je. Hihi, tapi tak sampai 20 minutes sedar dari tido, update Insta dah sampai Macau nyer. Macam biasa kene la lepas immigration Macau tue. Hengat dierorang nie cop la passport tue. Sekali bagi tiket je. OMG!!!!! Baru nak buat koleksi cop kat dalam passport tue. Me and Nani dapat lepas cepat. The boys lambat pulak kali nie. Sementara tunggu the boys keluar ape lagi. Kami ber-wefie la.


Macau Ferry Terminal
Our immigration ticket
Selfie Queen and Selfie Maniac

Haa...Masa tengah tunggu Nazmi and Shuk keluar tue, both of us didatangi oleh ejen-ejen pelancongan Macau yang menawarkan one day trip around Macau. Ok, this part Capt memang tak berkenan sebab it's kind of annoying. Me and Nani kene 2 orang agen. Sorang tue memang pure Macau people. Sorang lagi ejen yang boleh berbahasa Melayu. Yang local ejen nie Nani berjaya atasi bila dia cakap yang kiteorang dah ade kawan kat Macau so tak perlu ejen. Tapi this lady agent memang jenis tak putus asa. This one I'm quite impress. Sales kan katenyer. Dia ikut je mane kiteorang pergi sampai la Nazmi and Shuk keluar. Still approach jugak. Mula-mula letak harga HKD 2000 for one day trip. Ade dekat 8 tempat jugak la dia bawak. But, since all us memang budget trip so memang tak perlukan khidmat any agensi. Sampai kan that lady drop the price to HKD 200 per pax pun kiteorang kate still tak nak. Sampaikan kami keluar pun dia ikut. Akhirnya dia mengalah sebab kiteorang dah nak naik bus pun. Sorry aunty but maybe next time ye. 

Masa Capt, Nani and Nazmi mengelak that lady agent, si Shuk nie pergi Macau Tourist Information Centre to pick up a map and ade jugak la dia tanye officer tue serba sedikit. Sampai kat bus stop kiteorang bermusyawaroh sekejap on our first location to visit. Untuk ke Macau nie, Nazmi sempat la google tempat-tempat menarik nak pergi tapi sampai Macau we all like lost sekejap. So berpandukan map and brochure jelah redah Macau tue. Well, we decide to go to Largo De Senado dulu. Macam Portugis kat nama dia. Well, it's true. Nama-nama tempat menarik, nama jalan and nama bus stop memang ade unsur Portugis. Berbelit-belit lidah nk sebut nama tempat tue. Dah le driver bas dia tak berapa pandai cakap Bahasa Inggeris. Nak dijadikan cerita, Capt tade duit kecik nk bayar tambang bas tue so Capt men masuk je HKD10. Padahal tambang bas tue cuma HKD 2 je. Hengat dapat balik baki tapi tak dapat balik sebab dia jenis masuk dalam box. Redha & halalkan jelah balance tue.

Dah le signboard bus stop tue kecik kemain lagi. So, sementara dalam bas tue la, Nazmi beramah mesra dengan orang Macau. Tanye tanye kat bus stop mane nak berhenti untuk ke Largo De Senado tue. Bak kate local guy yang cute tue, stop at bus stop number 306. Luckily, dier sempat inform suruh turun satu je lagi selang bus stop yang dia turun. Thanks bro! Nampak je bus stop 306, then off we go to the Largo De Senado. Ok, hengat ape la tempat nyer. Sekali bangunan-bangunan lama yang reka bentuk dia ala-ala Portugis. Waktu tue dah pukul 12.00 pm. Memang panas terik ketika itu. Tapi tak mematahkan semangat kami nak berselfie.

1. LARGO DE SENADO


Unsur tinggalan Portugis sangat

Historic building

Nazmi nampak kecik pulak dalam gambar nie

Nani in front of Santa Casa 

Bila model berposing
Bila kami ber-wefie

Senyum senyum selalu

With the statue



Kat situ jugak ade satu gereja tinggalan sejarah. The Ruins of St Paul katenyer. So, we all pun cari la mane church tue. Hengat dekat sekali hamek ko atas bukit. Mau tak mendaki nak sampai ke church tue. Gagahkan diri jugak berjalan tengah panas and dengan orang ramai tue. Nak dijadikan cerita, along the way nak ke church tue ade la banyak kedai-kedai manisan, kedai baju, kedai jam tangan and perfume store pun ade kay. Nazmi nak masuk but we all kate time turun je nanti singgah. Dari bawah permandangan Gereja St Paul tue cantik la. Macam ade dekat Melaka je bila nampak tinggalan Portugis nie.


The Street

Ramai betul manusia
2. THE RUINS OF ST PAUL CHURCH

That's the church

Nazmi dengan peaze dier

Nani dengan pose cute dier

I've made it

Shuk dengan pose ala-ala sado dier tue

Wefie!

Long shot wefie

Shot dari tangga church

With the Ruins of St Paul Church

Dah habes 5% battery selfie kat church tue, then we search a spot where we can have our lunch. Nazmi suggest pergi dekat park sebelah church tue. Situ ade kerusi panjang yang kiteorang boleh guna untuk stop makan. Tengah Shuk dengan Capt sambung selfie sekejap tue, Nazmi and Nani dah ade dekat taman tue. Ade la sekumpulan tourist Cina nie nampak Nani berhijab then dierorang nak bergambar dengan dia. First time kowt tengok Muslim pakai selendang kat Macau tue. Punyerlah Capt and Shuk mencari mereka berdua nie sekali tengah ber-wefie dengan tourist Cina. Sabor jelah. Hengat Nani je dapat bergambar dengan stranger. Sekali we all nampak uncle mat saleh nie tengah duduk kat satu kerusi. Kiteorang pun sapa that uncle sebab nak bergambar dengan dia. Katenye dari South Africa. Datang Macau bercuti dengan family. Nazmi beselah dengan ice breaker dia tue. Sempat promote Malaysia pada uncle tue. "Malaysia truly Asia" - kate Nazmi. Tabik spring satu kat abg Long!


Nie la tourist Cina tue

That's the uncle from South Africe

Dah habes beramah mesra dengan uncle tue, then kiteorang mencari la spot nak lunch. Kerusi panjang semua penuh dengan tourist lain so kiteorang pun decide duduk je kat tangga hujung taman tue. Tak ramai sangat orang lalu lalang plus redup je bawah pokok. Masing-masing dah lapar la katekan. Memandangkan lauk tengah hari tue kari ayam, maka dengan pantas kami makan. And after that we ate Original Flavour cake made by Fuji Bakery. Credit to Fuji Bakery. Kerana cake tue, sampai sekarang Capt beli. Sodap ya amat bila first time merasa.


Menikmati makan tengah hari. Masakan by Nani.

Tourist lain nampak kiteorang makan tue pun pandang pelik semacam. Saborkan jelah jadi perhatian tengah-tengah hari tue. Lama jugak la break untuk lunch tue. Al-maklumlah dapat tempat rehat redup kan. Memang amek kesempatan sekejap la. About 1 hour then we all ke bawah sekejap untuk basuh tangan. Nasib toilet dekat je. After that Nani and Nazmi nak naik atas taman tue sebab kat floor atas ade muzium. Capt time tue tak berapa larat sangat. Letih mendadak. Panas terik pulak tue. Sunglass tak tanggal, Capt siap cakap nak duduk kat taman tue je. Dieorang nak naik atas sila lah. Tapi si Nani nie dok pujuk kate jom lah naik sama. Katenyer tak syok la tak naik sama. Yolah tue! Termakan jugak pujuk si Nani tue, maka dengan bercinta la Capt panjat tangga naik atas nak ke arah muzium tue.

Sekali betul la ade muzium kat atas tue. Muzium Macau katenyer a.k.a dalam bahasa Portugis Museu De Macau. Kat sekitar muzium nie plak ade meriam bagai. Rasa kan kawasan muzium nie dulu kubu pertahanan la agaknya. 

3. MUSEU DE MACAU


Museu De Macau

With the cannon

Akhirnya Nani pki sunglass

Us with the big cannon

OMG Shuk ko pown

Mak jemah sangat semua
The Captain is going to release the cannon

Dah panas semakin terik tue, kami pun turun ke bawah semula but this time ikut muzium and pki escalator. Malas turun pakai tangga kate nyer. Sampai-sampai bawah tue jumpa lagi spot menarik nak selfie. Kali nie Nani takmoh selfie. Penat senyum katenyer. So just me with the boys.


Signboard muzium je pun

Shuk pun nak jugak signboard nie

I don't want to miss it either

Dengan bercinta nyer lagi kami turun ke bawah. Kat bangunan kami masuk tadi. Nak jugak Nazmi masuk kedai perfume tue mencari perfume yang dia dok cari-cari kat Hong Kong. But before that Capt beli sebotol air mineral yang murah kat Macau tu. HKD 5. Kat Golden Bauhinia Square semalam tue, air mineral je rege dia HKD 8 a.k.a RM 4. Haus punyer pasal beli jela. Time Nazmi masuk kedai perfume tue, Capt pun amek kesempatan la sembur-sembur perfume tue kat diri sendiri. Hihi hihi hihi...Nakal betul ako nie! #sajenakperfumefree #nakwangikandirila

Bila dah jumpa perfume nyer tue tapi harga pulak mahal so tak beli kawan tue perfume nyer. So, we off to the next destination which is Macau Tower. Nak pergi sane tue kene naik bas 369. Kiteorang nie pergi la tunggu kat tempat kiteorang turun tadi. Rupenyer setiap bas ade stop nyer sendiri. Kalau nak naik bas 369 tue kene tunggu tempat lain. We all pun ke sane sini mencari bus stop yang ade no 369. Haram jadah tak jumpa. Pening ya ampun. Siap Nani tanye aunty kedai jewellery pun aunty tue tak tahu sangat nk cakap English. Hatoyai! Saborkan jelah. So, dah penat tunggu sane sini, pi mai pi mai then we all decide tukar destinasi lain.Yang best nyer kan we all pilih no bas and then tengok destinasi mane bas tue lalu. Sekali hamek we all naik bas 201 yang pergi ke Macau Science Center. Tapi kami tak masuk pun Macau Science Center tue. Since our bus lalu situ then kami pun ber-selfie & ber-wefie la sebab bangunan tue agak unik.


Smile for the flawless OPPO

After that we all tengok kat map tue nampak la satu tempat name nyer Macau Fisherman Wharf. Tengok gambar macam Babylon AD punyer tempat. Ala-ala colliseum kat Rome tue. Ikut map macam tak jauh kalau kiteorang berjalan kaki ke sane. So, dengan konfiden nyer we all jalan kaki. Plus nak jimat duit jugak dari naik bas. Boleh kate sesat jugak la. Kene tanye security guard nak ke sane tue. Sempat jugak berselfie kat lokasi yang we all rasa cantik untuk bergambar.


Berehat sebentar

Peaze

Pose sopan dari Captain

Nazmi dah letih

Model terjun

Nani dengan escalator

Bak kate Nazmi, Nani with 2 mens  #sentap

Tabik sir

Nazmi nak pose ala-ala statue

Shuk pun nak try jugak

Captain with own style

Nani pun nak try jugak

Tengah-tengah on the way nak ke Macau Fisherman Wharf tue jumpa la kasino-kasino besar gedabak. No wonder la ramai datang Macau kalau nak berjudi pakau bagai. OMG!!! Takut tengok kasino kat Macau nie. Sempat jugak we all berhenti kat satu station Shell sebab nak beli air manis. Rasa kurang glukos plak minum air mineral je satu hari. Nasib baik kat mini mart Shell tue ade air teh bunga kekwa. Brand Yeos lagi kay. Siap ade logo Halal Jakim Malaysia. Sah tak was was. Lega dapat minum air manis. Baru la bertenaga. Sempat jugak la tanya direction ke Macau Fisherman Wharf tue dengan pekerja station minyak. Sekali jalan-jalan jumpa satu bunga emas gergasi lebey kurang macam Golden Bauhinia tue. Ape lagi, selfie la kami.


Abg Long

Shuk, bendera Macau tue

I want to jump!

Then, we all pun teruskan perjalanan. Dari tempat bunga emas gergasi tue nampak dah kuda Babylon nyer. Dengan gigih teruskan perjalanan and finally!!!!! We've made it dengan berjalan kaki. Siap kene tempuh taman bagai. Sampai je depan pintu masuk ke colliseum Rom tue pandang kanan, WTFish! Dekat giler dari Macau Science Center. Straight je patutnya. Kiterorang punyer la pusing jauh bagai. All of us muka masing-masing tak tergambar bertapa jauhnya permandangan dengan perjalanan berliku tue. Redha jelah. Masuk-masuk je mula la masing-masing jadi model terjun.

4. MACAU FISHERMAN WHARF


We've made it

Rasa mcam nak masuk kota Babylon

Piscatopum Gate

Nazmi at in front of the Piscatopum

Shuk at in front of the Piscatopum

Cekak pinggang plak pose

Macam kat Rom

Bila Gladiator bertemu

Rasa betul-betul kat Rom

Wefie time

Smilez for the camera

My travel companion

Shot OPPO yang flawless

With the blue sky

Nani with blue sky

Captain with blue sky
Model tepi dinding

Nani suke interframe

Dalam van pun boleh jadi

Model sangat

Babylon warrior





Memang macam lawatan sambil belajar sangat kat Macau nie kan. Saborkan jelah. Dah puas selfie and fe-feeling kat Rom bagai then we decided to go back to Hong Kong. Nak kejar feri pukul 5.30 pm. Our tiket actually limit sampai pukul 9.30 pm but we all decide balik Hong Kong awal sebab malam tue nak pergi Avenue of Stars. Good thing is Macau Fisherman Wharf tue sangat la dekat feri terminal. Fuhhh lega. About 15 minutes jugak la berjalan kaki. 

Nak masuk ke boarding hall feri pun jenuh mencari pintu nyer. Nasib la counter staff tue membantu. Feri pun belum sampai so we all rehat 10 minutes in the hall. Lega. Sempat jugak Capt buat v-log.





Haaa...time nak balik pukul 5.30 pm nie ramai la jugak orang nak kembali ke Hong Kong.Cukup time naik feri then we all nie pantang dapat WIFI laju. Especially Capt and Nazmi. Pantas masing-masing hupload gambar kat insta. Bila dah habes upload ape yang patut then Capt tidur la sekejap sebab keletihan yang amat. Sedar-sedar je dah sampai Hong Kong balik. 

China Hong Kong City, pintu masuk ke terminal feri

It's nearly 7.00 pm and we decide the boys pergi Masjid Kowloon to pray and the ladies balik hotel and prepare dinner. Hamboi, hengat kami nie wife you all ke ape. Sabor jelah. Our dinner for the night is maggi curry. Specially made by Nani. Capt nie kire belakang tabir je. Oops, terlebey sudah! 

Well, that's all I can kecoh about my adventure travel cuci mata di Macau. One thing yang Capt nak cakap kat sini and a little advise for other traveller yang nak datang Macau nie, stay la one night kat Macau or amek khidmat local travel agent. Easy for you all nak explore Macau nie. Tak cukup satu hari nak explore Macau tue. Lupe nak cakap dalam citer panjang lebar kat atas tue, Macau ni guna matawang yang nama nyer PARACAS. Not advisable sangat la guna HKD kat Macau. Rugi ler!

See you all in the next entry - Nightwalking at AVENUE OF STARS =) Wassalam....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...