FANS-tastic

Wednesday, September 2, 2015

Snorkelling Marine Park & Laut Dalam, Beachwalking. It's Day 2 Pulau Redang


Assalamualaikum my readers! Captain Naz kembali lagi menulis story mori yang nak di tulis atas canvas putih alam maya nie. Continue from the last entry, this time Capt nak se-story about hari kedua Capt di Pulau Redang. Lets start!

PULAU REDANG, HARI KEDUA (13-JUNE-2015)

Untuk entry hari kedua nie memang Capt post gambar je banyak sebab asyik la berselfie je masa hari kedua nie. Kat darat, atas air, dalam air. Sumer ader. Al-maklumlah, hari kedua nie Capt sewa camera underwater. Nak dijadikan cerita, all of us bangun pukul 7.30 pagi. Tak mandi yer. Basuh muka and gosok gigi jew. Al-maklumlah, pukul 9.00 pagi nak pergi snorkelling lagi di Marine Park. Breakfast that morning variety of choice. We being served with Nasi Goreng, Bee Hoon, Bubur Kacang, Roti Bakar and sosej. Ohsem breakfast pagi tue. Capt siap buat muka tembok setebal Great Wall of China tambah nasi. Lepas tue bedal 4 keping roti bakar.Tak tahu kenapa nafsu makan lain macam.

Lepas breakfast tue nak morning beachwalking kate nyer. So, all of us pun jalan-jalan la tepi pantai sambil berselfie wefie. Tengok Pulau Redang di waktu pagi kate nyer. Meh belanja sikit gambar.

Tengah jalan-jalan tue nampak satu banner pasal "RENT AN UNDERWATER CAMERA". Start from RM 30. Okies. Ini  murah nyer. So, Capt pun pergi lah kedai yang ade kamera tue. RM 30 tue 50 shots. RM 40 100 shots. RM 50 tue 120 shots and above. Ape lagi, Capt pilih RM 50 la terus. Uncle kedai nie memang baik orang nyer. Sebelum bagi sewa tue dia dok explain la sikit pasal kamera tue. Siap cerita psl kamera safety lagi. Recommended ye this uncle. Meh tunjuk sikit kedai uncle nyer.


Choose to rent his underwater camera. So peramah!

Ngam dapat sewa kamera then it's time for us to go to Marine Park. Second time snorkelling. This time we prepare my mother so that dia tak panic sangat time snorkelling. Perjalanan dari our resort to Marine Park about 15-20 minutes jugak la and our bot boleh rosak tengah-tengah laut. Ok, Capt mabuk laut sekejap. Siap another boat need to fetch us. Nasib la "pilot" boat dapat repair and Capt duduk atas. Baru la lega sikit. Duduk dalam boat, mak ai nak muntah je koje. Kurang rasa angin kate nyer.  Sempat la me and my sisters ber-wefie sekejap.


Kami memang suke wefie

After 15 minutes then we reach Marine Park. Ramai nyer manusia takyah citer la. Memang ramai! Dah macam ikan duyong and dugong dari jeti. Sebelum masing-masing terjun stalk Nemo, our tour guide explain a little bit about pantang larang masa di Marine Park tue. Sempat bergurau kasar jugak la deme-deme nie. Redha jelah. Katenyer after 1 jam naik balik. After habis briefing, apa lagi masing-masing pun terjun la masuk pantai and stalk Nemo and kawan-kawan dia. Our tour guide kate ade Nemo. Teman pun punyer la bersungguh-sungguh menyelam cari Nemo nyer. Puas selam sane sini tak jumpa pun Nemo nyer. Orang jadi Nemo ade la jumpa. Sabor kan jelah. Disebabkan tak jumpa Nemo and kamera underwater ada pada Capt, ape lagi, jadi ikan duyung la selfie sorang-sorang dalam air. Memang muka aku jela dalam kamera tue. Tapi still pasing-pasing ye pada yang lain. Tak boleh la syok sendiri je. Meh belanja gambar sikit.


My Elder Sister

My Sisters

Captain under the sea

Peaze from under the sea

Kak Aiza in action

Mereka berdua nie pun

Mereka berdua dalam air

Pose ajelah

My little sister

Captain above the sea

Peaze jangan tak peaze

Kak Aiza & hubby

My sisters

Little sister under water

Mamma Mia

Tue dia muka Captain jelas terpampang

Tengah hujung-hujung naik naik tue, ade one (1) guy nampak Capt struggling giler nak amek gambar bawah air so he offer a help. OMG! You are so gentle la bro! Thank amek kan gambar underwater for me. Meh snap sikit karya brother tue.






Dah sejam berendam, wefie plus tak jumpa Nemo then our tour guide panggil sumer naik atas and go back to our resort. Time balik nasib baik boat tak buat hal. Sampai-sampai je resort it's time to have a lunch. Masing-masing kebulur punyer pasal, tak dan salin baju. Dengan baju basah-basah tue pergi dewan makan. Orang lain pun sama je. So tade yang pelik sangat time tue. Sodap la menu lunch dia sampai Capt 2 kali tambah. Buat muka tembok besar China je pegi tambah nasi and lauk tue. Dah kenyang makan, bersantai sebentar di buaian yang ade sambil layan angin sepoi-sepoi bahasa Arab tue. Sementara menunggu next snorkelling la katekan. Snorkelling kali ketiga nie my mother and little sister tak follow sebab penat kate nyer. Just me, my elder sister, kak Aiza & hubby and family kak Julia. Snorkelling last nie dekat laut dalam kate nyer. Lagi cantik. Ok we'll see about that.

Next snorkelling start about 2.30 pm. Tiba masa our guide pun panggil berkumpul. Kali nie boat yang kami naik nie jenis open punyer. Banyak angin. Memang best. Menyesal tak naik yang nie je dari awal. Capt memang menikmati la trip ke laut dalam nie sebab dapat boat open. About 10 minutes then we arrive at the deep sea. Out guide pun bagi 1 jam je menyelam sambil stalk ape je yg ade dalam laut tue. Bila Capt masuk je dalam laut, OMG!!!! Memang cantik and ohsem!!! Tak caya meh belanja gambar sikit.


Suke benor semua

Kak Julia and familia

Kali ni nampak banyak ikan

Coral

Peaze yo!

Dah macam tulan-temulang orang je

Dapat close shot

Captain under the sea again!

Elder sister in action

Dah puas stalk underwater and tak jumpa Nemo jugak so kami pun naik balik ke boat and balik la ke resort. Sampai je tempat boat turunkan penumpang, kali nie Capt tak turun cara biasa. Capt lompat terus tak guna tangga. Keceplop!!!! Masuk dalam air. Air pun masuk telinga sikit la. Redha jelah. Disebabkan hari kedua nie last dapat mandi-manda so all of us tak naik rumah dulu. We decide to mandi manda and tanned kan diri kat pantai depan resort. But before that, minum petang dulu la. Teh dengan cucur udang & cekodok pisang. Mak aiii....Memang umph! Dan selesai isi perut ape lagi time to kedebushhhhhh dalam air. Menyelam di pantai lagi jelas nampak ikan nyer. Meh belanja karya kami ber-wefie dalam air.


My sister and Una

It's Kak Aiza

Bila mereka bergambar

My sister and kak Aiza

Kak Julia and Una

Una dah berani berenang sendiri

Kaki siapa pulak la interframe

3 Ofismates bergabung meletop!

Last shot from the Captain
Menyelam punyer menyelam then my little sister pun panggil naik sebab dah almost nak pukul 6. Time to return back the camera to uncle. Disebabkan we all tak nak ambil CD then we save at my smartphone. Nasib memory card ade space lagi. After pulang camera then we pun balik chalet untuk mandi, salin baju and then prepare for dinner. Sementara tunggu dinner ready sempat jugak la Capt snap gambar and record a video.


Muke mintak penampor

Haaaa...dah habes ber-v-log then bunyi la gendang menandakan waktu makan malam dah tiba. Ape lagi serbu!!!! Dinner was awesome ye. Pandai orang Ganu masak. After dinner, we decide to walk around the beach to see ape ade at that island. Nak pergi malam first tue tak dapat sebab hujan lebat. So, second night la dapat berjalan. Plus my mother pun nak cari key chain and fridge magnet katenyer. Well, that night pun nampak dah macam nak hujan but selagi belum hujan then kami pun berjalan la. Jalan-jalan tue tempuh la another resort yang mahal-mahal. Ya ampun memang mahal. RM 500++ per pax. Memang idok la. Terima jelah RM 320 tue. But not bad actually. Just chalet jelah tak puas hati sikit. Sampai ke hujung jugak la we all jalan. Jumpa la my mum dengan keychain and fridge magnet dier. Siap sambar dua helai t-shirt lagi. Dah selesai keychain hunting then we all pun balik ke chalet masing-masing. But before that, Capt duduk kat buaian dulu nak menikmati angin sepoi-sepoi bahasa Melayu malam-malam kat pulau. Berangan honeymoon dalam 10 minit tetiba bunyi guruh daaaa...Tersentak dari angan-angan then berdesup balik chalet. Sampai depan chalet tetiba samrtphone bunyi. Tengok-tengok my sister called. Dia ingat Capt dok bersantai lagi kat buaian tak sedar hujan nak turun. Capt dah sampai depan pintu chalet pun masa dia called. Masuk je chalet, haaa kaw hujan pun turun. Memang sodap untuk tido. Time to zzzzz...

........next entry on third day at Terengganu. See ya!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...