FANS-tastic

Monday, June 29, 2015

It's Pulau Redang Time!!!! Island Vacay with La Familia

Assalamualaikum my readers. Semalam Capt dah tutup story pasal Medan. Hari nie Capt nak ceciter pasal my holiday to Pulau Redang with my family and sister's officemates. Let's begin the journey! Gitewww =)

| PULAU REDANG, DAY ONE 12/6/2015 |

Ok. Nak dijadikan cerita percutian kali nie yang pertama di pulau. Sebelum nie family vacay tak melibatkan pulau. My mother want something different so we choose to have our family holiday di Pulau Redang. A week before puasa kay tarikhnya. Ikutkan tarikh asal is 5-7 June tapi resort penuh so 12-14 June la jadinya. This trip di-arrange oleh my elder sister. She and her two other officemates (Kak Aiza & Kak Julia and their families) yang cari agent setelkan our hotel and island hopping di Pulau Redang. Cari punyer cari satu agent nie offer the cheapest price, RM 320 per pax for below itenarary:

a) Hotel room a.k.a bermalam di resort
b) Snorkelling 3 kali di lokasi berbeza (Laut tak berapa nak dalam, Marine Park & laut dalam)
c) 2 breakfast, 2 lunch, 1 dinner, 1 BBQ dinner & 2 tea-break 
d) Transport pergi balik (Jetty-Redang Island-Jetty)

Ok, memang murah but expect too much yer on the accommodation. Kami bertolak 3 kereta ke Kuala Terengganu pada pukul 9.30 pm dari rumah masing-masing. Janji jumpa di Petronas selepas Genting Sempah pukul 10.00 pm. Kak Julia paling awal sampai. My family second and Kak Aiza last one. After semua dah sampai maka berkonvoi la kami malam-malam tue melalui Lebuhraya Pantai Timur (LPT). I'm the first one to drive. We stop at R&R Gambang untuk midnight tea-break. After that my elder sis continue to drive. Me tak suka sangat drive laluan yang tak biasa. Plus drive my mother's Vios which is manual. Mau tak melompat Vios tue sekejap. Al-maklumlah kaki kiri bese dok diam je. When my sister drive, then me of course la take a nap. Sedar-sedar je dah sampai masjid di Kuala Terengganu. Ngam-ngam sampai time subuh. After semua selesai solat Subuh then we continue to breakfast at one local warung yang serve breakfast. Macam-macam ada kay. Disebabkan breakfast after Subuh then kami rasa macam join orang surau je sebab dalam warung tue semua jemaah surau. #Insafsekejap ...Tapi Capt tak berapa selesa sangat nak makan so bedal kuih 2 biji and air teh ais. Al-maklumlah tingtong sikit lama sangat dalam kereta. 

Selesai breakfast then all of us bergerak ke Jeti Syahbandar di Kuala Terengganu (KT). U know what, bila datang KT nie mengimbau kembali masa Capt kene outstation sorang-sorang pergi Kerteh 2 tahun dulu masa Capt represent my old company untuk hadiri training bersama Weststar Aviation Services Sdn. Bhd. Imbas memori betul. Not that hard to find parking since kami semua datang awal pagi. Park sebelah-sebelah kaw. Then, masing-masing warm up sekejap. Tegangkan balik otot-otot cramp duduk dalam kereta lama sangat. Meh Capt belanja sikit gambar.

Walk to the jetty

My family

Capt yang berbaju jersey liverpool tue. Besar tak beg? Actually mine is smaller. Help my elder sister carry the her bag actually. Adik yang baik kan #yeyauo ...Our jetty depart at 9.00 am. Me and my sister get the tickets and others wait in the waiting area. We missed first ferry since ramai betul pergi Pulau Redang pagi tue. Sabar jela tunggu 2nd ferry to come. About 10 minutes jugak la tunggu. Tengah-tengah tunggu tue sempat la my younger sister snap sane sini. Giler kamera jugak dia tue.

Ready to board

My mummy and Kak Julia 
Una and Iman

My elder sister and mummy

This is Kak Aiza

This is the Captain

Capt still letih pagi tue but try not to show that tirednes to my la familia. After 10 minutes then we board the ferry. Masuk awal so kene la duduk bawah. Actually Capt nak duduk atas sebab duduk bawah tak nampak apa. Redha jelah since my mother insist we sit at same place. Perjalanan dari mainland ke island mau plus minus 1 hour jugak la. Disebabkan tidur tak cukup then I took the change to Qada' my sleep in the ferry. Sempat jugak my younger sis snap some pictures since the camera is with her.





After Capt dah sedar dari tido pun belum lagi sampai pulau nyer. OMG!!! Ingat dah sampai. Mabuk jugakla duduk dalam ferry tue. Nasib tak muntah je. Try not to vomit actually. Setelah puas menanti akhirnya sampai jugak ke pulau nya. Tapi sebelum sampai pulau nyer kami kene tukar ke ferry pengangkut. 

Belum ape2, Capt dah sunburn

With elder sista


Dah selesai tukar ferry maka sampailah kami di pulau. Sampai pun dah tengah hari. Takyah citer ar panas teriknya. Rasa macam BBQ kene panggang  free free je. Nasib Capt bawak sunglass. Resort kami for the 3-days is Redang Lagoon. Dah ready transport nyer iaitu traktor pengangkut. Hanya my family and Kak Aiza je dapat naik. Kak Julia and family tunggu second trip. Sekali hamek second trip mereka berempat je. Huntoong sungguh! Sementara tunggu my sister check-in all of us, my younger sister klik sane sini la dia.

Akhirnya sampai

Our resort 

View tengah hari

Resort-resort lain

Panas-panas pun ada orang mandi laut jugak

Pakej yang kami pilih nie memang yang termurah tapi exclude snorkelling gear & safety jacket. For this gear, we need to pay RM 50 for 3 days loan. Yang tak best nyer kan ingat RM 320 tue nett dah rupenyer belum masuk GST lagi. Kene tambah RM 20.00 seorang untuk GST. Yang travel agent nie pun satu tak inform. Sabarkan jelah. So, total sebenar nya is RM 390.00. Baru la nett yer. Sampai-sampai pun bilik tak ready lagi but just nice it's lunch time. Capt memang lapar since time breakfast tadi tak makan heavy kan. Lunch dia not bad. Sedap. Yang penting ada ayam. Dua kali tambah ye Capt untuk lunch tue. Habes je makan then our rooms are ready. All 3 of us dapat bilik sebelah-sebelah. But my family punyer bilik besar sikit since it's four (4) of us. We got tripple quad room which is 2 tingkat. Agak ke dalam bilik kami. Masuk je bilik just ade katil queen and aircond kat floor bawah. Floor atas ade satu tilam and kipas dinding. Guess what, that fan is ROSAK!!!! Duduk 2 minit pun berpeluh bukan main. So my mother insist bawak tilam turun ke bawah. Sumer tidur bawah sekali. Toilet dia redha kan jelah untuk mandi. Air memang slow. My mother memang tak berkonan air kecik-kecik nie. Well, that's all we've got for our budget.

Ready to snorkelling stalk nemo

Laut yang tenang

Love the water

Our first activity on the day is snorkelling kat laut tak berapa dalam. Sumer kene kumpul pukul 2.30 pm. So, after berehat sebentar dalam bilik then kami pun tukar bajju pakai swimming suit. Air-cond memang biar bukak sebab nak kekal kan sejuk nyer. Sumer yang ikut that trip berkumpul depan dewan makan then naik bot yang resort sediakan. 3 boats all together. Guess what our resort boat mmg klasik and vintage. 2 boat vintage, 1 boat klasik a.k.a tongkang. For this trip, kami naik boat vintage yang open door di depan. Capt pun menyelit kat pintu depan sebab nak nikmati view and open air kan. Duduk dalam tue somak and tak bernafas je. 

Disebabkan kami nie tade kamera underwater so tak dapat la nak snap our pictures masa snorkelling. Our guide just bagi 1 jam untuk snorkellin. Sempat jugak la dia brief before we start to stalk ikan-ikan tue. This time snorkelling, I can see the fish and coral clearly. Masa kat Krabi tue air laut tak berapa jernih so dapat tengok sipi-sipi jew. This time puas hati. After finish snorkelling then we depart back to pulau. Balik bilik berehat then petang tue me and my sisters nak beachwalking. Mother penat so dia berehat je dalam bilik. Dah macam ala-ala model kami bertiga kat pantai tue. 

My sisters

Beach volley

View from right side of our resort


The Captain is watching the sea

With the long tail boat

Ala-ala model

Sorang lagi ala-ala model tudung yuhanis

Captain Naz in da haus

Model lagi

The Captain is thinking

My little sister

Sedar-sedar habes free modellng je dah senja so back to room. Prepared for BBQ dinner. My mum pun kami balik dia dah siap-siap nak pergi dinner. After Maghrib then kami pun pegi dewan makan. Just two family time dinner, kak Aiza belum sampai-sampai. Kami dah siap-siap bakar ape yang patut. Sampai dah habes makan pun kak Aiza belum sampai. Pelik jugak. Try call tapi tak berjawab. Kami fikir dia tengah siap-siap la tue. Dah habes makan then we decide to circle round the island. Nak night beachwalking katenyer. Sedang duduk kat buaian tiba-tiba pranggggggg...Kilat dah..Tandanya nak hujan. Tak dapat nak nighwalking. Sempat jugak kiteorang ketuk pintu bilik kak Aiza. Pelik kenapa dia tak keluar dinner. Rupenyer terlajak tidur. Mau cepat-cepat dia bersiap untuk dinner. Makan jela ape yang tinggal. Tak sampai 10 minit sampai kat bilik hujan pun turun. Lebat pulak tue. Nak buat ape lagi malam tue. TV pun tade nak tengok maka terus tido jelah jawabnya. Time malam, resort tue memang sejuk. Selimut yang resort bagi pulak nipis. Mau tak berebut dengan my family. Redha jelah tidur dalam keadaan sejuk. Awal kay Capt tidur. Dalam pukul 10.30 pm lelap mata bermimpi sudah. 

That's all readers for my first day at Pulau Redang. Coming next Hari Kedua. Hari kedua lagi menarik sebab kami sewa kamera underwater. Ada v-log sekali yang sempat Capt rekod. Stay tuned! Wassalam =)

Yours faithfully,
Captain Naz
Author for CaptainNaz Dot Com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...