FANS-tastic

Tuesday, December 1, 2015

Day 4 Hong Kong - Evening Senja Walk

As promise yesterday, malam nie Capt nak tamatkan entry untuk hari ke-4 di Hong Kong. Well, it's almost 12 am but I still want to end it. So, Assalamualaikum readers! 

DAY 4 PART 2 | 2 AUGUST 2015 | SUNDAY 

Untuk entry bahagian kedua hari kedua terakhir kami di Hong Kong tue, Capt decide untuk let the pictures tell you all about it. Sebab time jalan-jalan petang tue memang we all banyak jadi model sambilan tak berbayar. Syok benar jadi model and menikmati senja di Victoria Harbour tue. Ape yang Capt nak cerita is our destination for that evening walk that day.

1. Salisbury Road
2. Clock Tower
3. Avenue of Stars
4. Tsim Sha Tsui Promenade
5. Hong Kong 3D Muzium

Memandangkan we all sepakat membawa berkat untuk menikmati permandangan senja di Hong Kong, maka we all bermusyawaroh untuk evening walk kat Avenue of Stars. Before that we all terjah Clock Tower which memang tak jauh dari our hotel. Pukul 5 petang tepat we all pun keluar hotel and berjalan kaki ke Clock Tower tue. Nak ke arah Clock Tower tue we all terserempak dengan satu teko gergasi. Menarik la teko tue sampai ape lagi kan tambah koleksi selfie wefie lagi.

The Peninsula Hotel

Capt in front The Peninsula

Gaya model sado benor je

Nani dengan cara tersendiri

Nazmi nak tangkap dengan air terjun tue sekali

Nie la teko giant nyer!

Us in front of the giant teko

Besar kan teko nyer. Dah puas tengok teko tue, then we all pun gerak mencari The Clock Tower. Clock Tower tue seberang jalan so kene cross la kan. Tinggi tower nyer tue. Clock Tower nie menghadap bahagian seberang Hong Kong a.k.a menghadap The Peak Tram la. Another side of Hong Kong. Meh belanja gambar satu gambar.

Tinggi la sangat

Sedang Capt posing dengan tower tue yang lain dah berjalan ke depan. Sabor jela. So ape lagi kan, keluar la segala monopod and smartphone posing kat bay tue. Senja-senja nie jugak la ade asmaradana couple2 kat situ. Cuci mata la pulak petang-petang. Buat tak pandang jela. Time time posing kat Victoria Harbour nie kan ade la tongkang-tongkang klasik melintas sane sini kat Harbor tue. Maka, ape lagi bergambar la sakan la.

Tue Star Ferry Pier

Another side of Hong Kong

Tongkang kecik

Tongkang unik lagi klasik

Ferry moden belayar

Smilezzzz

Merenung jauh benor



Haa...dah puas merenung permandangan Victoria Harbor tue then we all move to the next destination. Avenue of Stars. Kali nie nak mencari jugak figura Bruce Lee. Tak kira nak jugak bergambar. Nasib menyebelahi Capt sebab memang jumpa figura tue. Tapi kan sepanjang perjalanan nak ke figura Bruce Lee tue we all jumpa banyak bintang-bintang pelakon Hong Kong yang terkenal. Paling best dapat jumpa bintang artis Malaysia wey, Tan Sri Michelle Yeoh. Mau tak bangga! Orang Malaysia ade bintang kat Hong Kong tue. Siap ade dengan tapak tangan dier lagi. Hebat! Antara bintang-bintang lain yang we all jumpe is Jet Li, Andy Lau, Chow Yun Fatt & Jackie Chan.


Shuk with Jet Li Star

Capt with Jet Li star

Nani with Michelle Yeoh star

Bangga jumpa bintang Michelle Yeoh

Kami bangga kay!

Dah jumpa bintang-bintang tue, jumpa lagi mende-mende unik nak ke arah figura Bruce Lee tue. Roll, Camera and Action!

Ready for take

Cameraman ready?

Soundman ready

Camera-girl still rolling

All set director

Screen test 1 take 1

Kerusi panas pengarah kene tukar orang

Now cameraman ready for action

Besar punyer tape

Yelar tue tape besor

Dah puas men peranan director, cameraman and soundman maka akhirnya kami jumpa figura Bruce Lee!!!!!

Nak jugak try immitate gaya Bruce Lee

Ala-ala sado sangat macam belakang dier tue

Bese ar Nazmi dengan style dier tue

Caption-less

Tercapai jugak hajat nak bergambar dengan figura mendiang nie. Legend sangat dalam dunia kung fu. Dah tercapai hajat tue then we all to Tsim Sha Tsui Promenade. Tak ape sangat la kat cnie. Permandangan je best. Tapi, we all jumpa bas double decker Hong Kong. Sempat la masing-masing posing.

Dapat la gaya jumper tue

Ayu benor posing tue. Innocent kay!

Freestyle Nazmi

Penat nk melompat

Paling best ape tau for the evening walk, Capt, Nazmi and Shuk repeat posing untuk The Girl with Pearl tue. Tak nak ngalah masing-masing.

Almost sama

Muke mintak penampor

Gaya innocent

Hahaa...nak jugak berusaha posing sama macam patung belakang tue. Malam kelmarin tak nampak kan. Nie kire nak tunjuk rupa sebenor dier di siang hari. Our evening walk tue habes almost nak pukul 7 malam jugak la. Then, we all musyawaroh nak pergi Hong Kong 3D Muzium. Kate nyer blogger kene singgah tempat nie. Maka, berjalan la kami mencari HK 3D Muzium tue. Sempat la v-log sekejap.




Berpusing jugak we all cari muzium tue. Naik turun bangunan. Last last tanye pak guard bank. Nasib tanye kalu tak memang tak jumpa la jugak sebab muzium tue dalam bangunan. Tapi, kan sampai-sampai je we all rasa macam kecik muzium nyer so tak jadi masuk. Musyawaroh kat taman depan bangunan yang ade muzium 3D tue. Sementara mereka bertiga musyawarroh, Capt selfie sorang-sorang syok sendiri.


In front of the 3D Muzium

Selfie with air pancut

Layankan jelah

Shuk interframe la pulak

Sedar-sedar je nama Capt dipanggil. Okie, back to Mongkok untuk mencari souvenir. Survey kat Macau tade yang berkenan kan maka kami pun kembali la ke night market tue. Masuk subway East Tsim Sha Tsui and cari Tsuen Wan Line untuk ke Mongkok. Pergh, we all datang time weekend kan. Meriah sih dari hari Jumaat. Macam-macam pertunjukan ade. Street bank toksah citer ar memang banyak. Paling best ade satu uncle nie buat show timbang pasu besar. Pasu tue besar and berat ye. Kuat dahi uncle nie. Another one satu lagi peniaga buat lukisan collage guna kaca. Kaca berwarna kay! Ako impress!!!


Karaoke baeekkk punyer

Nie la uncle collage

Besar kan

Ako salute dengan orang-orang macam nie. Tua-tua pun masih bekerja kat pasar malam untuk sara hidup. Then we all masuk la kawasan peniaga souvenir. Tak di sangka we all datang balik kat kedai aunty jual baju tue. Kali nie we all tawar nak 9 helai baju dengan harga 100 HKD. Alhamdulillah dapat makanya ape lagi masing-masing memilih la ape yang patut. Sporting ke aunty tue. Dapat baju masing-masing then misi mencari fridge magnet and key chain plak. Banyak kedai we all singgah, we all tawar sungguh-sungguh untuk dapat harga tue. Ade dua tiga kedai jela yang boleh layan tawar-menawar nie. Ade satu aunty kate "Gila" kat kiteorang sebab tawar fridge magnet murah sangat. Sabor jelah! Last last we all kembali ke kedai aunty pertama. Dapat la masing-masing fridge magnet yang diingini. Capt pilih fridge magnet yang view Hong Kong yang real punyer. 5 keping 80 HKD a.k.a RM 40. Satu jatuh RM 8. Boleh la. Shuk pulak haunt plak Hong Kong. Dapat la jugak dier mencari plak tue. Harga nyer dalam HKD 50. Tue pun puas tawar menawar. 

Sedang-sedang berjalan cuci mata tue, we all terserempak dengan banyak orang Malaysia. Ade la satu perempuan nie. Pakai elok dah, tapi ade ke patut dier kate "Apesal banyak sangat orang Malaysia kat Hong Kong nie". Amboi amboi kaw perempuan. Sedap mulut cakap. Ko sorang ke boleh datang Hong Kong. Panas telinga dengar nya. Sabor jela perempuan mulut tade diskaun nie. Dah panas hati kan, then we all pun decide untuk balik ke hotel untuk pack up ape yang patut. So esoknya tade la kelam kalibut kan. Sampai-sampai hotel je pukul 11.30 pm. Rehat sekejap on WIFI and hupload insta masing-masing. Fokus betul masing-masing upload Insta. Me, upload sikit and then continue kemas beg. Benda paling rumit pada akhir percutian. Kemas beg. Puas gulung tshirt. Mana taknya, nak gulung 18 helai masuk dalam beg. Berbagai cara disusun akhirnya dapat kemas beg. Then, 12.30 am off to bed. Tutup tirai Day 4.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haaaa...Alhamdulillah, akhirnya berjaya jugak siapkan entry hari ke-4. It's 12.57 am, need to go to sleep. Hari akhir di Hong Kong akan berkesudahan satu post sahaja. Penutup yang happening. Stay tuned! xoxo

Monday, November 30, 2015

Day 4: The P.E.A.K T.R.A.M aka Tram ke Puncak


Pergh, lama peram story untuk Day 4 nie. My apologize to all yang follow travelogue. By hook or by crook, trip to Hong Kong nie Capt habiskan jugak. When there is start line, there will be a finish line. Gitew kaw! Dimulakan dengan Assalamualaikum! Let the story continue....

DAY 4: THE PEAK TRAM | 2 AUGUST 2015, SUNDAY




It's day 4 at Hong Kong. Malam sebelum nyer tue nightwalking kat Avenue of Stars kan makanya balik tue masing-masing freshin' up and selamat malam romeo la and that morning again kami lambat bangun. Masing-masing pengsan tido. Dah bangun lambat satu hal, lepas tue nak kene prepare for lunch box kami lagi. Nasib malam sebelum nyer tue nasi dah masak. Tinggal panaskan balik je. Kalay tak jenuh la tunggu nasi masak. Well, that morning Nani menjadi chef. Shuk jadi sous chef. Me and Nazmi, prepare breakfast. Breakfast pagi tue ala kadar je. Bread and hot 3 in 1 milo. Nak buat scramble egg, telur habis awal. Roti pun boleh la. Our chef and her sous chef masak 2 jenis lauk for our lunch that day. Ayam masak kicap and ayam masak kurma. Instant ye. Bukan g beli ayam bagai. Mana nak cari ayam sembelih sane tue kan. Instant instant pun sedap k!

Masak punyer masak akhirnya siap jugak our lunch box for that day. Maka, tepat pukul 10.30 am we all pun berjalan kaki ke destinasi hari ke-4, The Peak Tram. Nak ke Peak Tram nie tak susah sebab naik turun tukar MTR je. Sedar-sedar je dah sampai seberang sane. Magnificent kay underground transportation Hong Kong nie. Dari hotel kami di Chungking Mansion tue, naik MTR dari Tsim Sha Tsui station and stop di Central Station, cari Exit J. Exit J tue nanti akan tembus ke Chater Garden and then jalan ke arah Menara Bank of China melalui Chater Garden tersebut. Kene lintas jalan besar untuk sampai ke Peak Tram tue. Kalau nampak papan tanda Garden Road, dah sah sahih lagi terang bersuluh. Jalan kebenaran la tue. Ikut straight je nanti akan jumpa The Peak Tram on your left. Meh belanja sikit gambar kot dapat memberi gambaran kan.

Selfie satu gambar
Shuk disebalik bangunan pencakar sky

Tekalah sape

Charter Garden

Tram on the road tapi bukan Peak Tram

Finally sampai jugak!

We all sampai kat Peak Tram nie lebey kurang pukul 11.40 am. Ikutkan dekat je The Peak Tram nie we all stop sekejap kat Chater Garden tue untuk selfie and wefie. Apart from that we all terkejut sebab nampak banyak sangat orang Philipines kat garden tue. Duduk bersila makan bagai. Ade jugak yg menicure pedicure kat public garden tue. Dah macam Mini Phillipines pun Capt tengok. Back to the Peak Tram story. Dah melintas tue mak ai, panjang nyer queue nak beli tiket. Nak tak nak kiteorang pun beratur jelah. Dah sampai sane kan takkan nak patah balik. Memang idok le. Program hari ke-4 memang pergi Peak Tram. Ramai manusia takyah citer memang ramai. Macam-macam rupe pun ade. Meh belanja satu gambar.



Wefie while queueing

Nak jugak self pic


Ramai kan!

Berpeluh tunggu turn nak beli tiket tue. Time-time queue tue ade petugas Peak Tram bagi satu kad tulis "Welcome to the Peak Tram". We all dapat kad tue buat kipas je. Al-maklumlah, pegi Hong Kong time summer. Mau tak panas berpeluh tunggu turn. Tunggu dekat 15 mins then we all sampai ke kaunter tiket. Sebelum nak beli tiket tue, we all berempat amek gambar. Photographer Peak Tram yang shoot kan. Backdrop Victoria Peak. Sah-sah la nanti dierorg pujuk untuk beli. Rege tiket Peak Tram tue Adult 83 HKD (adult), 40 HKD (child & senior citizen) untuk return whereas HKD 71 (adult), 33 HKD (child & senior citizen) untuk single journey. 

Harga tiket The Peak

Advisable beli untuk return 83 HKD tue. Dapat naik sampai Sky Terrace 428 and Sky Tour. Sky Tour tue bukan nyer naik heli ke ape untuk ke awan tapi dapat video player. Video player tue sebenarnya satu alat muzik yg menceritakan mengenaik Victoria Peak. Dah beli tiket tue then we all pun queue untuk naik tram plak. Meh payung gambar tunggu tram.

Tram baru sampai
Smile for the camera
Us menunggu turn nak board tram


Tiket The Peak Tram



Time kiteorang queue tue nice je sampai tram untuk naik balik. Tram kat Hong Kong tue dalam 3 coach je. Ade driver la yg bawak tram tue. We all beratur paling belakang so we all kene masuk ikut pintu belakang and kena la berdiri. Tapi, best jugak sebab dapat tengok view. Meh belanja gambar and video dalam tram.




Look in the tram

Haaa...about 10 minutes then we all pun sampai la station nyer. Berduyun-duyun manusia turun. We all rileks la bagi elder turun dulu. Hormat kate nyer! Station untuk turunkan penumpang tue macam stesen LRT la jugak tapi ade kedai-kedai cenderamata. Paling best we all jumpa patung lilin Bruce Lee. Ape lagi kan, amek peluang berselfie sakan. Ramai yang nak berselfie dengan patung lilin Bruce Lee nie so we all berebut la. Nampak je kosong, dengan pantas berdiri and beraksi la depan kamera. Tengok la gambar-gambar kami beraksi dengan Bruce Lee tue.

Nani in action

Nazmi cuba untuk immitate 

Syuk nak jugak cuba tue

Now, it's my turn be in action

Haaaa...nak dijadikan cerita rupenyer kat atas tue jugak ade muzium patung lilin. Madame Tussauds Hong Kong. We all tak masuk dalam tue sebab excited nak naik Victoria Peak tue. Tapi sempat la me, Nazmi and Shuk bergambar kat pintu depan.

Ni Shuk

Nie Nazmi

That's me

Then, we all teruskan perjalanan nak naik ke Victoria Peak tue. Tapi sebelum tue kan we all nampak kedai Hard Rock Cafe. Ape lagi singgah la kejap kan tengok ape ade. Memang macam-macam ade. Especially tshirt Hard Rock Cafe Hong Kong original  punyer. Maka harga nya pun original derrr...Since over the budget maka Capt tak beli la. Dapat bergambar pun jadi la. Meh belanja sikit.

Smilez

Brother HRC interframe

Nani pun nak jugak bergambar

Our turn to be in action

With the HRC brother

Me alone in front of the store

Dah puas berselfie tue then we all naik ke Sky Terrace. Puncak paling tinggi la. 428 metres above sea level. Kat atas tue nampak semua Hong Kong. Hotel kiteorang je tak nampak. Sebab kecik sangat. Memang ohsem gilew. Time we all sampai atas tue memang tengah hari time matahari terik. Masing-masing ape lagi kan, bergambar sakan kami. Masing-masing kuar smartphone canggih and snap sane sini. Jadi model bergerak part-time percuma. Capt tunjuk gambar and video la senang. Let the pictures tell you the story.





On the way to Victoria Peak

Nazmi menutupi Nani

With Saudi Arabia tourists

Jumpa orang Malaysia kat sini

Kunci hati katenyer

Nak jugak bergambar dengan kunci

428 metres above sea level punyer view

Tinggi mak ai

When the girlz in front of camera

Selfie sendiri

Smilez like tembam

Broad view with the help of monopod

Close range shot
Orang tolong ambikkan gambar we all

Nani and Shukri

Thanks Shuk for the snap

Bajet tak pandang kamera

Snap kan untuk model sorang nie

Nak jugak sorang nie
Ala-ala James Bond la pulak

Senyum lebar je sorang nie

Haaa...tue la bukti-buktinya apa yang Capt cuba nak sampaikan. Nak dijadikan cerita, nampak kan kami bergambar dengan tourist Arab Saudi tue. Mesra alam tourist tue semua. Sempat la we all chit chat dengan dierorang. Kali kedua pelancong luar bagi tau orang Malaysia peramah. Orang Hong Kong rude kate nyer mereka. Kembang semangkuk la we all kene puji. Oopss terlebey plak. Kat atas tue jugak la we all jumpa orang Malaysia. Salah seorang dari mereka tue ade seminar pendidikan kat salah satu universiti di Hong Kong tue. Seminar nyer sorang je pegi tapi yang ikut teman ramai. Al-maklumlah, sambil menyelam minum air kan....Kat atas nie jugak we all hire photographer yang standby kat atas tue untuk amek gambar. Ada 5 6 snap jugakla untuk we all pilih untuk di print nanti. Dah puas berselfie and tengok keindahan The Peak Tram tue then we all pun turun la ke bawah balik sebab panas wey. Turun-turun je we all pergi la tengok gambar yang pro-photographer tue snap. Not bad. Ok la. Me and Nazmi decide untuk beli untuk kenangan. Dier ade macam-macam benda la boleh buat dengan gambar tue. Boleh transfer jadi mug, tshirt or keychain. As for me, Capt pilih untuk frame kan je gambar tue. Kena la dalam 80 HKD. 

Sebelum kembali ke station untuk naik tram turun ke bawah, we all bergambar kat luar Victoria Peak. Nak gambar ala-ala pegang peak tue. 

We love The Peak

Smilez!
Happy!

Outside the Peak

Ikutkan we all keluar outside the Peak tue untuk cari port stop for lunch. But tempat tue open bebenor. Tempat duduk pun susah nak jumpa. Ape lagi, bermusyawaroh la kejap kan. Keunikan this geng. Suke bermusyawaroh. Bincang punyer bincang we all decide untuk makan di Chater Garden tue. At least dalam taman kan. Redup sikit. Maka naik la kami tram untuk ke bawah balik. Sempat jugak la ber-v-log.




Time nie kene tunjukkan tiket turun kepada staff tram tue. Ikutkan mereka nak ambil tapi Capt cakap dengan staf tue yang Capt nak simpan untuk kenangan so dier pun bagi je. Thank you! Nasib baik nak turun nie tak yah tunggu lama. After 10 minutes then we all pun selamat sampai ke bawah balik. Sampai-sampai bawah tue sempat jugak minta tolong tourist lain amek kan gambar.

Formal benor

Senyum layankan jelah

Jalan balik ikut Garden Road tu untuk ke Charter Garden. On the way nak masuk garden tue ade pertunjukan ala-ala drama. Menariknya acting dierorg tue. Siap pakai mask lagi. 

Thats the show

Sempat lagi si Nazmi nie berselfie. Ako interframe

Disebabkan masing-masing dah lapar kan so, we all pun teruskan perjalanan cari port untuk lunch. Orang Phillipines tue abes lagi dengan "reunion" mereka. Dok membanjiri lagi kawasan garden tue. Disebabkan tade port sesuai so we all bermusyawaroh and decide untuk kembali makan kat hotel je. Masuk balik la Central station tue balik untuk ke station Tsim Sha Tsui. 

We all pulak sampai je station Tsim Sha Tsui, Nazmi ajak keluar ikut mall depan Chungking Mansion tue. Masuk pintu mane keluar mane pun nasib jumpe la exit nyer. Keluar keluar je jumpa patung itik gergasi. Sempat wefie sementara tunggu lampu hijau untuk melintas.

B.Duck nama nyer itik tue

Me with B.Duck

Us with the B.Duck

Sampai je hotel, masing-masing bukak lunch box and bersantap. Senyap je suasana makan tue sebab fokus kan. Dah kenyang then we all musyawaroh sekejap untuk aktiviti petang pulak. We all decide untuk evening walk kat The Tower Clock, Avenue of Stars petang punyer view kay and Tsim Sha Shui Promenade. Tue pun we all take a rest and pukul 5.00 pm continue to evening walk.

Maka evening walk tue diteruskan pada next entry...It's 12.09 am, last day in November. Prepare for Monday blues work. See in the next entry....Wassalam and gud night! xoxo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...