FANS-tastic

Monday, May 18, 2015

Medan Day Two (100515) - Perapat, Lake Toba, Samosir Island, Sipiso Piso Waterfall, Hotspring

Assalamualaikum and Hi my readers. Capt nak keep on update trip Medan nie hari nie jugak sebab kalau lama sangat nanti basi la pulak nak story mori. Ok, let us continue the journey.

MEDAN DAY TWO (10-MAY-2015)

Bangun awal pagi #awallasangat dan bersiap-siap untuk meneruskan pengembaraan kami berlima di Perapat. Hari nie mengikut tentatif yang disediakan oleh Nazmi, kami akan ke Pulau Samosir, Lake Toba and Sipiso Piso Waterfall. Sebelum memulakan pengembaraan, ape-ape pun breakfast la dulu. Kasi isi perut baru bertenaga. Sarapan pagi di Atsari Hotel memang buat Capt makan dua pinggan. The boys bese la tiga pinggan. Semua makan di cuba nya. Sedap kate nyer. Tak sama macam di Malaysia. Bila lagi kan nak merasa makan tempat orang. Sebelum sarapan, Capt sempat la selfie wefie di sekitar hotel. Bila time siang, baru la nampak view sebenar hotel. Cantik ciptaan-Nya. Indah sangat. Hotel kami depan Lake Toba. Meh Capt belanja gambar sikit.

Cantik sangat!

Long view shot
Mamarazi terhambek gambar Capt tengah cuti

Cak!

Pool hotel nie

Pool area

Dah habis sarapan, then kami pun bersedia untuk check-out dan teruskan perjalanan ke Feri Lake Toba. Sempat lagi wefie sebelum bertolak tue. Meh belanja gambar lagi.

Lake Toba

Formal betol

Peaze!

Tada!!!!

Tue dia Atsari Hotel

Negaraku!!!

Smilez!!!

Dari hotel kami ke pelabuhan feri Lake Toba dalam 10 minit je. Dekat sangat dah. Kami kene kejar feri yang time dia 8.30 pm. Sampai-sampai je beratur panjang sudah kereta, bas and not to mentioned lori nak ke Pulau Samosir. Katanya Mas Ari, kalau tak cukup 20 kereta, feri takkan gerak. So, nak tak nak tunggulah cukup 20 kereta. Sementara tunggu tu, apa lagi kan, Capt pun sempat wefie, selfie and buat video log. 

Selamat Datang

Sementara tunggu feri

Feri Tao Toba

Ramai jugak tunggu

Kedai-kedai berdekatan feri

This is the feri surrounding


Tunggu puya tunggu sampai battery handphone pun 10% habes tapi belum sampai lagi turn kami nak naik feri. Lori and bas pun dah macam space 4 kereta dia amek. So, tunggu la lagi kami. Sementara tunggu, Capt dapat la selfie and jadi photographer terjun kat pelabuhan tue. Sempat la snap beberapa weird momen kat pelabuhan tue. Meh belanja sikit. Kalau readers dapat la nampak ape yang Capt maksudkan dengan weird snap, you all memang ohsem...

Sempat lagi cari kutu babun 

Hebat tak penjual roti nie? Kalah penjual roti motor di Malaysia

Kuih-muih di pelabuhan

Kami continue lagi ber-wefie sebab kereta belum dapat masuk feri lagi....

Horas Malaysian

Peaze

Wehuuuu

Jenuh wefie last-last dapat tahu dr Mas Ari yang feri dah penuh so kereta kami tak lepas. Nak tunggu feri tue datang balik 1 jam 30 minit lagi. Mak aii....Jam dah pukul 10.00 pagi. Memang idok le kami nak tunggu. So, Mas Ari pun suggest kami semua naik public feri. Bezanya tak boleh bawa kereta je. Dapat bawak badan je nak pergi Samosir Island tue. Redah jelah naik public feri. Nak tunggu feri tue datang balik memang jenuh la. Feri colour merah tue pameran je k. Ingat feri tue yang kedua nk bertolak tapi hampeh je. Harapan tinggal harapan menjadi layu....So, all of us board the public feri. Memang rezeki kami, naik je after 5 minit, feri pun bertolak. Masa kat atas feri nie kami jumpa dengan satu family dr Johor. Dierorg naik flight dr Johor terus. Dalam 40 minit jugak la perjalanan mereka. Sementara tunggu nak sampai Pulau Samosir, ape lagi kan. Wefie and v-log time.... 


Ala-ala Titanic
Posing ajelah
Tengok tue
Lake Toba behind me

In the feri

Smilezz

Muiz interframe

Menikmati keindahan

Us Five (5)






Kak Jijot di depan

Menikmati keindahan lagi

After 40 minutes, then kami pun tiba lah di Pulau Samosir. Ooh, sebelum tiba tue berhenti di sebelah pulau untuk turunkan orang local kat situ then baru lah feri ke destinasi nya. Sampai pintu gate je ramai manusia kat situ. Pak polisi nya pun ada. Jaga keamanan katenyer. #yelahtue ....Semapt lagi kami ber-sefie tengah-tengah orang ramai tue. Belanja gambar lagi...

Selamat Datang di Tomok

Peta Lake Toba

Wefie la dulu

Best!

Dekat Tomok nie ade pasar kecil and Muzium Batak. Tempat nak perabih duit pun boleh jugak. Tapi kat sini Capt tak berbelanja sangat. Sebab katenyer Nazmi, kat Medan boleh dapat murah sikit. Capt pun in limted budget so memang fikir 5 kali nak beli sesuatu barang tue. Plus this time, Capt tak bawak currency paper, hamek keliru sane sini Capt nak fikir dalam Ringgit Malaysia tue berapa. Ikutkan tempat pertama nak amek gambar kat rumah-rumah tradisional kat situ tapi time kami datang, ade show la pulak so local kat situ tak bagi masuk. Nak masuk kene bayar 5000 rupiah. Kak Jijot cakap sekejap je show tue so kami pun pergi la melawat muzium dulu. Nak masuk muzium tue kami lalu kawasan bersejarah. Kawasan nie ade perkuburan raja mereka. Mengikut katanya pak tour guide, raja dulu tidak di tanam di bawah tanah tapi diletak dalam keranda batu. Ada legend nyer yang tersendiri. Nak masuk pun kene pki selendang yang dikhaskan. Wajib pakai. Seronok dengar sejarah tempat orang nie. Amaze pun ade. Meh belanja gambar sikit.

Tade nama

Peraturan memasuki makam raja

Kusyuk dengar penerangan

Fokus betul

Fokus dengar

Pengakhiran

Selepas itu, Capt and the geng pergi melawat Muzium Batak. Muzium nie macam gabungan tradisional Kedah dan Minangkabau. Design dier unik. Muzium ni ade budak yang jaga entrance nya. Nak masuk katenyer kene bayar 3000 rupiah seorang. Kiteorang pun macam #what ...Last2 kak Jijot bagi 10,000 rupiah untuk 5 orang terus. Bagi juga masuk. Masuk dalam lagi unik. Macam-macam ada. Patung-patung toksah citer la, memang banyak. Menakutkan sikit pun ada. Meh, Capt belanja gambar-gambar kami beraksi dalam muzium tue.

Welcome to Batak Museum

Benda-benda unik dalam muzium

Selfie

Terkojut!

Wuuuuu

Depan muzium

Pinjam baju tradisional orang Batak

Smilezzz

Actually nak bergambar pakai baju tradisional tue kene bayar 10,000 rupiah tapi Nazmi insist dengan budak yang jaga muzium tue bagi RM 1 je. Insist punyer insist sekali dapat jugak. Pantas masing-masing amek props nak bergambar. Sakan bergambar dengan props orang Batak. Hihi...Sesudah bergambar sakan tue, then kami pun keluar muzium untuk window shopping sikit untuk orang-orang tersayang. #sayangke . Sepat jugak la provoke satu monkey yang kene ikat kat pokok luar muzium. Nasib kene ikat, kalau tak kene kejar la Capt. Meh Capt belanja sikit gambar kedai-kedai and suasana market orang Batak.

Market 1.1

Market 1.2

Market 1.3

Kedai kakak nie dapat extra 

Thank you kakak!

Kat market nie kalau nak shopping, guna la ilmu negotiation tue kaw-kaw. Jangan kene tipu. Kalau tipu sikit-sikit tape la lagi. Selagi boleh nego, nego dapat murah. Macam Capt nie memang sonang la kene tipu sebab Capt tak pandai nak nego. Plus malas nak survey bagai. Kat market nie Capt beli keychain and frdge magnet je. Yang lain siap beli kain pelikat bagai. Untuk keychain nie pun dekat 5 kedai kami survey tapi dalam 5 kedai nie, satu la yang bagi free keychain. Satu paket ada 10 keychain rege dia 25,000 rupiah. So, kakak nie kate beli 2 paket dapat free 2 keychain. So Capt pun beli la satu paket keychain and satu paket fridge magnet. Mak Capt memang suke kumpul fridge magnet. Penuh peti sejuk rumah dengan koleksi dia. je. Tapi, kat sini kami rushing sebab tak nak tertinggal feri nak balik ke mainland. Dalam 12.30 pm, kami bergerak kembali ke terminal feri. Nasib tak kene tinggal sebab feri tue memang tunggu kami je. Sempat selfie la jugak sebelum bertolak balik ke mainland. 

Peaze yaw!

Feri sebelah kami

Nak bertolak dah



Tengah-tengah tunggu feri balik ke mainland, Capt sempat la fe-feeling sorang-sorang depan feri. Selfie kemain sorang-sorang. Siap sempat buat v-log. Yang lain duduk kat tingkat atas feri. So, Capt melayan perasaan la depan feri. Jom tengok v-log yang sempat Capt buat.




Menikmati keindahan sorang-sorang

Hengat cute la tue

Tengah-tengah mengelamun menikmati keindahan, sekali kak Jijot panggil daaaa...katenyer yang lain cari Capt sebab nak bergambar 5 orang atas feri sebab tingkat atas ade balkoni. Dierorang lepak situ. Capt sorang je layan perasaan depan feri. Dah dekat nak sampai mainland tue yang masing-masing sibuk nak selfie wefie bagai.

Us with Mas Ari
Capt dan kayu gold nyer

Smilez
Selfie Mefiee

Dah berselfie wefie bagai maka kami berlima pun tiba di mainland dengan selamat. Masing-masing dah lapar, so next agenda is lunch di Rumah Makan Nikmat which is 5 minutes dari jeti feri. Bak kate kak Jijot, makanan kat Rumah Makan Nikmat nie memang nikmat sangat. Especially sambal nikmat dia. Meletop!!!! Capt asal ade ayam, boleh je telan. Jangan tade ayam langsung.

Our lunch was at here

Lunch treat!

Rumah Makan Nikmat

Bila masing-masing dah konyang, time to continue our journey to Sipiso Piso Waterfall. Laluan dia berliku la jugak nak ke waterfall tue. Macam ular kene palu. Pening Capt dikerjakan nya. Mas Ari bilang dari Perapat ke Sipiso Piso Waterfall tue ade la dalam 1 jam 30 minit. Hamek kaw! Kematu punggung Capt. Disebabkan laluan berliku tue, Capt fening fening lalat dalam kereta. Dalam perjalanan ke Sipiso Piso Waterfall tue sempat la jugak stop by and bergambar dengan satu view yang ya ampun...Cantik kaw!!! Meh Capt belanja gambar. You all sendiri nilai santek ke tak...

Tadaaaa
Kami memang suke bergambar
Macam satu family la pulak
Santai sangat

Capt kalau bergambar memang elok je. Terus sihat. Gitew!!! After 1 hour then sampai kami di Sipiso Piso Waterfall. Kak Jijot tak follow ke bawah sebab semput katenyer...Al-maklumlah cop Medan dah 4 so dah 3 kali turun waterfall tue. Kali nie kami berempat je turun bawah. Nak view waterfall tue sangat maka  hiking la kami ke bawah tue. Ok, kak Jijot cakap memang betul. Semput ya rabbi kaw. Dah le fening lalat tak ilang lagi, Capt gagahkan diri jugak la ke bawah dengan Nazmi, Nik and Muiz. Sekali sampai first checkpoint, ape lagi, selfie time!

Tada....

Peaze y'all

Tadaaaaa

Try to touch the water
I got it!!!!

Bila dah turun, nak daki naik balik tue ya Rabbi...suku nyawa hilang...punyer la semput. Nik sampai sakit pinggang bagai. Lama yer tak mendaki. Last mendaki Sg Chilling tue. Nazmi ade niat nak turun bawah lagi. Capt cakap dengan dia, ko turun sorang la. Aku tak larat...Haha...janji dapat shot baekkk punyer dah ok. Daki dengan semangat sebab nak teruskan perjalanan ke Pasar Buah sebelum ke Hotspring. Rendam-rendam kaki kate nyer. Dari Sipiso Piso ke Pasar Buah pun mau 1 jam perjalanan. It's all about hour k. Not minutes here. Our journey pakai hour je. #koghase ...Kat Pasar Buah nie macam-macam ade. Combination buah, sayur-sayuran and also binatang pun ade jual kat pasar buah nie. Kak Jijot habaq mai kat pasar buah nie ada jagung bakar. Wajib try. Sebelum kami serang kedai jagung bakar tue, Capt and the geng usha pasar buah tue ape hado nyer. Let the picture tells y'all k..

Baju pun ade

Bunga pun ade

Nie la buah-buahan nyer

Pokok buluh junior pun hado

Hamster

Puppies

Arnab

Kuda pun ada

Nie la jagung bakarnya

Kat pasar buah nie Capt tak beli ape sangat sebab memang tade nak dibeli apa-apa kat sini. Dapat rasa buah free lagi ade. #amekkesempatan ....Nazmi je beli something dari pasar buah nie. Dia terpukau dengan pokok buluh kecik-kecik yang ada kat pasar tue. Nak letak kat office katenyer. After that, it's jagung bakar time. Memang sodap k. 5000 rupiah je pun. Unik nyer jagun bakar nie dimakan sekali dengan sos cili. Something new and a bit weird tapi Capt bedal je jagung tue. Then, it's hotspring time. Dair pasar buah ke hotspring tue ade jugak la 30 minit. Jalan kecik. Ngam-ngam dua hala. Gelap pun gelap. Sakit punggung jugak sebab driver men langgar segala lubang yang ade. Kereta-kereta sane memang lasak k. Innova tue dah macam 4 wheels pun ada. Kat hotspring nie Capt tak rendam sebab tak bawak extra sandal. So tengok kan jelah mereka berendam dalam kolam2 berasap tue. Kak Jijot siap beli sulfur lagi untuk cuci mata. Hati-hati k dengan sulfur nie. Masuk mata sampai esok pagi sepet. Nik dah kene masa nak cuci muka. 


Hengat dapat yang belakang tue

Sodap ke berendam??

Effect after pakai sulfur

V-Log Hotspring

Haaa....after one hour then all of us went to Rumah Makan Family which is 30 minutes from the hotspring. Time nie fening lalat Capt datang balik so Capt tak sempat nak berselfie bagai kat Rumah Makan Family tue. Makan pun tak lalu. Tau nak masuk bilik tido je nie. Kak Jijot perasan la something wrong dengan Capt malam tue so dia cadangkan beli air isotonik kat AlfaMart. Nasib baik Alfa Mart tue sebelah Rumah Makan Family. Terus Capt grab air isotonik perisa oren. Sane tade 100 plus. Sodap jugak air isotonik tue. Yang lain siap beli aiskrim. Magnum kaw. Murah berbanding kat Malaysia. Masing-masing bedal aiskrim tapi Capt tak boleh sebab still pantang dek kerana demam. Bila dah habes makan aiskrim tue maka check-in la kami di Mikie Holiday Resort. Malam dia memang santek ya ampun. Tapi masing-masing dah letih so berselfie 3 shot jugak la. Nak view malam katenyer. Masuk bilik je terpesona tengok bilik tue sebab mewah. Kat Malaysia bilik macam tue standard RM 400++ satu malam. Let the picture tells you...

Peaze

Smile!!

Our room

Beyond my expectation

Haaaa....itulah sedikit sebanyak catatan pengembaraan Capt and the geng untuk hari kedua. Perapat - Lake Toba - Samosir Island - Sipiso Piso - Pasar Buah - Hotspring - Mikie Holiday Resort...Hari terakhir di Medan bersambung esok. Hari ketiga punyer entry lagi panjang, menarik tertarik memang da bomb..Capt masuk hutan untuk menikmati keindahan ciptaan-Nya. Stay tuned. Wassalam =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...