FANS-tastic

Sunday, May 17, 2015

First Outbound Trip: HORAS!! Welcome to Medan 090515

Hi my readers...lama blog CaptainNaz dot com nie tade post pasal citer-citer baru...Al-Maklumlah, buzy kerja memanjang plus Capt pun baru je balik dari Medan last week. Sebelum nie last travel ke Langkawi tapi pasal Langkawi tu Capt tanak story mori sangat sebab macam bese je trip ke sane. Tapi yang Medan nie Capt nk kecohkan jugak sebab Capt nak share pengalaman Capt disana selama 3 hari 2 malam. Let the story beginsssss...

MEDAN DAY ONE

Flight: Air Asia QZ 125
Date: 9-May-2015, Saturday
Time: 6.20 pm
Gate: Q7
Seat: 15F
Add-on: Nasi Pelembang Indonesia

Hamboi starting dia inform segala flight info. Siap dengan no seat and add-on meal bagai. #sajenakkecoh
Actually flight Capt sepatutnya 3.10 pm tapi Air Asia send SMS 3 days before depart yang flight Capt and geng delay until 6.20 pm. Sabarkan jelah. Trip kali nie Capt pergi dengan Nazmi, Nik, Muiz and Kak Jijot. Sumer nie memang Capt baru kenal masa trip nie. Kawan-kawan Nazmi sumer tue. Capt tak ramai kawan yang nk pergi travel so redah jelah dengan mereka nie. Sempoi je masing2. Boleh masuk. #kawanbaru ...Untuk trip kali nie Capt bawak RM 200 je tukar Indonesia Rupiah. Tak boleh bawa banyak sangat sebab Capt memang dah budget untuk next 3 incoming trips.

Buku Merah and Boarding Pass jangan lupa
Sementara menunggu geng sampai

Ok, kali nie Capt tak sempat nak lunch masa kat office, tue yang beli add-on meals. Pagi pun Capt makan 2 biji kuih je sebab Capt tak berapa sihat sepenuhnya dari demam. Nak telan ape pun tak rasa ape. Capt sampai awal di KLIA2. Nazmi datang sekali dengan geng2 dia tue. Sempat jugak la Capt selfie and makan roti sementara tunggu dierorang sampai KLIA2. Tepat pukul 5.30 pm kami melangkah masuk ke departure hall untuk ke pintu Q7. KLIA2 tue nak masuk ke pintu nak boarding punyer la jauh. Penat la jalan. Tak tahu ape logiknya dierorg buat airport macam tue. #sakithatikenejalanjauh ...Disebabkan jauh so sampai je pintu Q7, orang sumer dah board pun. Kami berempat je belum naik. Saje nak tunggu nama kene announce la tue. #nakfamoussekejapnamawanted

Say cheese!!!

Board lambat so Capt kene la duduk seat hujung. Bukan dekat tingkap. Tak dapat nak selfie buat teaser bagai. Ceewaaahhh....sebelah Capt ade couple Cina. Nazmi, Nik and Muiz duduk satu row sebelah Capt. Dapat jugak la berbual sedikit. Depan seat Capt pulak ade satu group Chinese family. Berbual punyer la kuat. Redha jelah. Capt dah pasang MP3 kuat kat telinga pun still dengar dierorg berbual. #Captredha #sabarkanjelah ...Perjalanan  yang sepatutnya mengambil masa satu jam menjadi awal 15 minit. Tengah-tengah menikmat Nasi Palembang Indonesia, Captain of the flight (lupa ape namanyer) announce yang akan mendarat tidak lamat lagi. Mau laju Capt makan. Pelik jugaklah Nasi Palembang tue tapi sebab dah lapar, bedal jelah. Tepat 7.05 pm (waktu Indonesia 6.15 pm), maka kami semua yang dalam flight QZ125 selamat mendarat di Kualanamu International Airport. 

Safely landed
Kat airport, Kak Jijot dah tunggu kami bersama dengan Mas Ariffin a.k.a Mas Ari (our supir for the 3 days). Kak Jijot sampai awal dari kami berempat sebab dia beli flight awal. So kene la menangok kat airport dari pukul 3 pm sampai kami sampai. Nasib Mas Ari ada teman sekali. Tapi kak Jijot nie legend. Dalam "buku merah" dia tue dah 4 kali cop imigresen Medan. Capt baru sekali dia dah 4 kali. #hebatkakjijot ... Our transport for the 3 days is Toyota Innova. Ngam-ngam muat untuk kami berlima. Macam bese lah yang kecik duduk belakang skali. So, Capt and Muiz duduk seat belakang, Nazmi and Nik in the middle and kak Jijot di sebelah Mas Ari a.k.a memjadi tour guide kami. Our first destination is makan malam dulu di Restoran Simpang Tiga. Makan masakan Medan kaw. Mamfoo??? Ooh, sebelum tu nak ceciter sikit pakej kami nie. Seorang bayar RM 320 untuk penginapan di 2 hotel, makan and transport. Berbaloi-baloi! Nak tahu kenapa, kene keep on baca entry Capt. Meh belanja sikit gambar tempat kami makan.


Restoran Simpang Tiga

Outside Environment

Signboard nyer

Our meal for the night

Makan yang dihidangkan cukup membuatkan kami lapar yang amat even Capt sempat bedal Nasi Pelembang masa dalam flight. Penuh satu meja dengan makanan. Baca doa, Bismillah dan serang!!! Di sebabkan Capt nie karnivor sejati, so Capt makan ayam and nasi putih je with mineral water. Tengah pantang ais katenya seminggu. Dah kenyang, ape lagi, kami teruskan perjalanan ke Perapat. FYI, dr Medan ke Perapat is 4 hours k. Kematu tak kematu la jugak punggung duduk dalam MPV 4 jam straight. Dengan keadaan traffik kat Medan tu macam litar F1. Driver2 sane pun serupa driver F1. Bunyi hon toksah cerita la memang tak pernah tak bunyi. Kalau kat Malaysia bunyi hon banyak kali memang bakar line ar jawabnya. Tapi kat Medan, lain cerita nya. Bunyi hon tue macam nak driver lain aware/awas. Tengah-tengah on the way tue, kami melalui pekan-pekan kecil. Dekat pekan nie ada kedai-kedai makan, minimart and tak lupa juga stesen minyak. Kat sana kedai makan mereka panggil Ruman Makan. Paling menarik, kawasan perkuburan jadi Rumah Masa Depan. Ok, noted! Makanan pulak, kalau apam balik kat Medan dipanggil Murtabak. Tapi tak sempat la nak merasa sebab kami kejar masa kan. Dah le flight delay. 

Tepat pukul 11.15 pm, kami pun tiba lah di Atsari Hotel, Perapat. Sampai pun dah malam so tak nampak sangat view hotel nie. Masing-masing pun dah keletihan so, Mas Ari check-in kan then masuk lah kami ke bilik masing-masing. Sebelah-sebelah je pun. Capt amaze bila masuk bilik kami sebab ingat dapat hotel budget. Sekali hamek kaw, macam 3 star punyer bilik. Meh Capt belanja gambar sikit.


Atsari Hotel

Wefie dulu

Beyond my expectation

Toilet luas

Private & close shower space

Legaaaa

Memang nyenyak la tido malam tue. Tengah-tengah nak tunggu mata lelap, Capt pun tengok la TV. Channel not bad. Astro kaw. HBO and Cartoon Network pun ada. Hotel yang bagi Capt mewah la sebab Capt nie kalau travel hotel budget pun bedal je. Janji boleh tido. That's why tak expect dapat hotel dengan budget macam tue kat Perapat. Kalau kat Malaysia, bilik macam nie pun cost RM 300++ one night. Keesokkan nya kena bangun awal sebab perjalanan hari kedua pack so pukul 12.00 pm a.k.a 11.00 pm Indonesia, the lights are off and time to sleep and sweet dream. Wassalam!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...