FANS-tastic

Monday, November 30, 2015

Day 4: The P.E.A.K T.R.A.M aka Tram ke Puncak


Pergh, lama peram story untuk Day 4 nie. My apologize to all yang follow travelogue. By hook or by crook, trip to Hong Kong nie Capt habiskan jugak. When there is start line, there will be a finish line. Gitew kaw! Dimulakan dengan Assalamualaikum! Let the story continue....

DAY 4: THE PEAK TRAM | 2 AUGUST 2015, SUNDAY




It's day 4 at Hong Kong. Malam sebelum nyer tue nightwalking kat Avenue of Stars kan makanya balik tue masing-masing freshin' up and selamat malam romeo la and that morning again kami lambat bangun. Masing-masing pengsan tido. Dah bangun lambat satu hal, lepas tue nak kene prepare for lunch box kami lagi. Nasib malam sebelum nyer tue nasi dah masak. Tinggal panaskan balik je. Kalay tak jenuh la tunggu nasi masak. Well, that morning Nani menjadi chef. Shuk jadi sous chef. Me and Nazmi, prepare breakfast. Breakfast pagi tue ala kadar je. Bread and hot 3 in 1 milo. Nak buat scramble egg, telur habis awal. Roti pun boleh la. Our chef and her sous chef masak 2 jenis lauk for our lunch that day. Ayam masak kicap and ayam masak kurma. Instant ye. Bukan g beli ayam bagai. Mana nak cari ayam sembelih sane tue kan. Instant instant pun sedap k!

Masak punyer masak akhirnya siap jugak our lunch box for that day. Maka, tepat pukul 10.30 am we all pun berjalan kaki ke destinasi hari ke-4, The Peak Tram. Nak ke Peak Tram nie tak susah sebab naik turun tukar MTR je. Sedar-sedar je dah sampai seberang sane. Magnificent kay underground transportation Hong Kong nie. Dari hotel kami di Chungking Mansion tue, naik MTR dari Tsim Sha Tsui station and stop di Central Station, cari Exit J. Exit J tue nanti akan tembus ke Chater Garden and then jalan ke arah Menara Bank of China melalui Chater Garden tersebut. Kene lintas jalan besar untuk sampai ke Peak Tram tue. Kalau nampak papan tanda Garden Road, dah sah sahih lagi terang bersuluh. Jalan kebenaran la tue. Ikut straight je nanti akan jumpa The Peak Tram on your left. Meh belanja sikit gambar kot dapat memberi gambaran kan.

Selfie satu gambar
Shuk disebalik bangunan pencakar sky

Tekalah sape

Charter Garden

Tram on the road tapi bukan Peak Tram

Finally sampai jugak!

We all sampai kat Peak Tram nie lebey kurang pukul 11.40 am. Ikutkan dekat je The Peak Tram nie we all stop sekejap kat Chater Garden tue untuk selfie and wefie. Apart from that we all terkejut sebab nampak banyak sangat orang Philipines kat garden tue. Duduk bersila makan bagai. Ade jugak yg menicure pedicure kat public garden tue. Dah macam Mini Phillipines pun Capt tengok. Back to the Peak Tram story. Dah melintas tue mak ai, panjang nyer queue nak beli tiket. Nak tak nak kiteorang pun beratur jelah. Dah sampai sane kan takkan nak patah balik. Memang idok le. Program hari ke-4 memang pergi Peak Tram. Ramai manusia takyah citer memang ramai. Macam-macam rupe pun ade. Meh belanja satu gambar.



Wefie while queueing

Nak jugak self pic


Ramai kan!

Berpeluh tunggu turn nak beli tiket tue. Time-time queue tue ade petugas Peak Tram bagi satu kad tulis "Welcome to the Peak Tram". We all dapat kad tue buat kipas je. Al-maklumlah, pegi Hong Kong time summer. Mau tak panas berpeluh tunggu turn. Tunggu dekat 15 mins then we all sampai ke kaunter tiket. Sebelum nak beli tiket tue, we all berempat amek gambar. Photographer Peak Tram yang shoot kan. Backdrop Victoria Peak. Sah-sah la nanti dierorg pujuk untuk beli. Rege tiket Peak Tram tue Adult 83 HKD (adult), 40 HKD (child & senior citizen) untuk return whereas HKD 71 (adult), 33 HKD (child & senior citizen) untuk single journey. 

Harga tiket The Peak

Advisable beli untuk return 83 HKD tue. Dapat naik sampai Sky Terrace 428 and Sky Tour. Sky Tour tue bukan nyer naik heli ke ape untuk ke awan tapi dapat video player. Video player tue sebenarnya satu alat muzik yg menceritakan mengenaik Victoria Peak. Dah beli tiket tue then we all pun queue untuk naik tram plak. Meh payung gambar tunggu tram.

Tram baru sampai
Smile for the camera
Us menunggu turn nak board tram


Tiket The Peak Tram



Time kiteorang queue tue nice je sampai tram untuk naik balik. Tram kat Hong Kong tue dalam 3 coach je. Ade driver la yg bawak tram tue. We all beratur paling belakang so we all kene masuk ikut pintu belakang and kena la berdiri. Tapi, best jugak sebab dapat tengok view. Meh belanja gambar and video dalam tram.




Look in the tram

Haaa...about 10 minutes then we all pun sampai la station nyer. Berduyun-duyun manusia turun. We all rileks la bagi elder turun dulu. Hormat kate nyer! Station untuk turunkan penumpang tue macam stesen LRT la jugak tapi ade kedai-kedai cenderamata. Paling best we all jumpa patung lilin Bruce Lee. Ape lagi kan, amek peluang berselfie sakan. Ramai yang nak berselfie dengan patung lilin Bruce Lee nie so we all berebut la. Nampak je kosong, dengan pantas berdiri and beraksi la depan kamera. Tengok la gambar-gambar kami beraksi dengan Bruce Lee tue.

Nani in action

Nazmi cuba untuk immitate 

Syuk nak jugak cuba tue

Now, it's my turn be in action

Haaaa...nak dijadikan cerita rupenyer kat atas tue jugak ade muzium patung lilin. Madame Tussauds Hong Kong. We all tak masuk dalam tue sebab excited nak naik Victoria Peak tue. Tapi sempat la me, Nazmi and Shuk bergambar kat pintu depan.

Ni Shuk

Nie Nazmi

That's me

Then, we all teruskan perjalanan nak naik ke Victoria Peak tue. Tapi sebelum tue kan we all nampak kedai Hard Rock Cafe. Ape lagi singgah la kejap kan tengok ape ade. Memang macam-macam ade. Especially tshirt Hard Rock Cafe Hong Kong original  punyer. Maka harga nya pun original derrr...Since over the budget maka Capt tak beli la. Dapat bergambar pun jadi la. Meh belanja sikit.

Smilez

Brother HRC interframe

Nani pun nak jugak bergambar

Our turn to be in action

With the HRC brother

Me alone in front of the store

Dah puas berselfie tue then we all naik ke Sky Terrace. Puncak paling tinggi la. 428 metres above sea level. Kat atas tue nampak semua Hong Kong. Hotel kiteorang je tak nampak. Sebab kecik sangat. Memang ohsem gilew. Time we all sampai atas tue memang tengah hari time matahari terik. Masing-masing ape lagi kan, bergambar sakan kami. Masing-masing kuar smartphone canggih and snap sane sini. Jadi model bergerak part-time percuma. Capt tunjuk gambar and video la senang. Let the pictures tell you the story.





On the way to Victoria Peak

Nazmi menutupi Nani

With Saudi Arabia tourists

Jumpa orang Malaysia kat sini

Kunci hati katenyer

Nak jugak bergambar dengan kunci

428 metres above sea level punyer view

Tinggi mak ai

When the girlz in front of camera

Selfie sendiri

Smilez like tembam

Broad view with the help of monopod

Close range shot
Orang tolong ambikkan gambar we all

Nani and Shukri

Thanks Shuk for the snap

Bajet tak pandang kamera

Snap kan untuk model sorang nie

Nak jugak sorang nie
Ala-ala James Bond la pulak

Senyum lebar je sorang nie

Haaa...tue la bukti-buktinya apa yang Capt cuba nak sampaikan. Nak dijadikan cerita, nampak kan kami bergambar dengan tourist Arab Saudi tue. Mesra alam tourist tue semua. Sempat la we all chit chat dengan dierorang. Kali kedua pelancong luar bagi tau orang Malaysia peramah. Orang Hong Kong rude kate nyer mereka. Kembang semangkuk la we all kene puji. Oopss terlebey plak. Kat atas tue jugak la we all jumpa orang Malaysia. Salah seorang dari mereka tue ade seminar pendidikan kat salah satu universiti di Hong Kong tue. Seminar nyer sorang je pegi tapi yang ikut teman ramai. Al-maklumlah, sambil menyelam minum air kan....Kat atas nie jugak we all hire photographer yang standby kat atas tue untuk amek gambar. Ada 5 6 snap jugakla untuk we all pilih untuk di print nanti. Dah puas berselfie and tengok keindahan The Peak Tram tue then we all pun turun la ke bawah balik sebab panas wey. Turun-turun je we all pergi la tengok gambar yang pro-photographer tue snap. Not bad. Ok la. Me and Nazmi decide untuk beli untuk kenangan. Dier ade macam-macam benda la boleh buat dengan gambar tue. Boleh transfer jadi mug, tshirt or keychain. As for me, Capt pilih untuk frame kan je gambar tue. Kena la dalam 80 HKD. 

Sebelum kembali ke station untuk naik tram turun ke bawah, we all bergambar kat luar Victoria Peak. Nak gambar ala-ala pegang peak tue. 

We love The Peak

Smilez!
Happy!

Outside the Peak

Ikutkan we all keluar outside the Peak tue untuk cari port stop for lunch. But tempat tue open bebenor. Tempat duduk pun susah nak jumpa. Ape lagi, bermusyawaroh la kejap kan. Keunikan this geng. Suke bermusyawaroh. Bincang punyer bincang we all decide untuk makan di Chater Garden tue. At least dalam taman kan. Redup sikit. Maka naik la kami tram untuk ke bawah balik. Sempat jugak la ber-v-log.




Time nie kene tunjukkan tiket turun kepada staff tram tue. Ikutkan mereka nak ambil tapi Capt cakap dengan staf tue yang Capt nak simpan untuk kenangan so dier pun bagi je. Thank you! Nasib baik nak turun nie tak yah tunggu lama. After 10 minutes then we all pun selamat sampai ke bawah balik. Sampai-sampai bawah tue sempat jugak minta tolong tourist lain amek kan gambar.

Formal benor

Senyum layankan jelah

Jalan balik ikut Garden Road tu untuk ke Charter Garden. On the way nak masuk garden tue ade pertunjukan ala-ala drama. Menariknya acting dierorg tue. Siap pakai mask lagi. 

Thats the show

Sempat lagi si Nazmi nie berselfie. Ako interframe

Disebabkan masing-masing dah lapar kan so, we all pun teruskan perjalanan cari port untuk lunch. Orang Phillipines tue abes lagi dengan "reunion" mereka. Dok membanjiri lagi kawasan garden tue. Disebabkan tade port sesuai so we all bermusyawaroh and decide untuk kembali makan kat hotel je. Masuk balik la Central station tue balik untuk ke station Tsim Sha Tsui. 

We all pulak sampai je station Tsim Sha Tsui, Nazmi ajak keluar ikut mall depan Chungking Mansion tue. Masuk pintu mane keluar mane pun nasib jumpe la exit nyer. Keluar keluar je jumpa patung itik gergasi. Sempat wefie sementara tunggu lampu hijau untuk melintas.

B.Duck nama nyer itik tue

Me with B.Duck

Us with the B.Duck

Sampai je hotel, masing-masing bukak lunch box and bersantap. Senyap je suasana makan tue sebab fokus kan. Dah kenyang then we all musyawaroh sekejap untuk aktiviti petang pulak. We all decide untuk evening walk kat The Tower Clock, Avenue of Stars petang punyer view kay and Tsim Sha Shui Promenade. Tue pun we all take a rest and pukul 5.00 pm continue to evening walk.

Maka evening walk tue diteruskan pada next entry...It's 12.09 am, last day in November. Prepare for Monday blues work. See in the next entry....Wassalam and gud night! xoxo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...