FANS-tastic

Tuesday, February 28, 2017

Lombok Part 2: Snorkeling time! Gili Trawangan - Ombak Sunset

Assalamualaikum readers =)

Tonight Capt nak story about our second day at Lombok. So, let the journey begin....




Our second day start's at 8.00 am. We woke up early to had our breakfast. Guess what for breakfast that morning. Roti bakar pisang. Seriously, first time makan that kind of bread. Memang sedap. One more thing, we all di sajikan dengan buah betik and nenas. Healthy ok breakfast that morning. Our supir, Mas Zaini datang lewat sikit la but we all OK. Tak kemana pun Gili tue. 

For second day, we all decide to go to Gili Trawangan. Destinasi popular. Tak sah kalau tak pergi Gili Trawangan kalau datang ke Lombok. Orang kata pantai nya biru ya amat. So, kita nak la tengok dgn dua bijik mata nie. Dari Sengigi ke tempat speedboat mengambil masa 30 minutes. Cuaca pada pagi Jumaat tue sangat la "bersahabat" dengan kami. Cerah! Alhamdulillah =)


Speedboat port to Gili

Jetty to Gili

We all tak sabar nak terjah Gili

Untuk ke Gili nie ada 2 jenis boat nyer. Satu public boat which took 30-40 minutes to arrive. IDR 17,000 each pax and speedboat IDR 80,000 per pax (return) and 10 minutes. We all choose speedboat sebab nak jimat masa and nak privasi. Diva la katekan. Itu public boat selagi tak cukup orang, dia tak mau jalan punyer. Untuk speedboat nie better minta supir arrange siap-siap. One advise, do not deal directly with boat people. Potensi kene "sembelih" lebih tue tinggi.

Happy nyer

Shoot with GoPro

Masing-masing cover mabuk laut

Obviously Capt agak mabuk laut jugak tapi berjaya cover untuk tidak muntah. Haha. Memang laju la speedboat tue. Menjimatkan masa and tak bersesak dengan orang lain. Gitu! Welcome to Gili Trawangan everybody!

We've made it to Gili Trawangan!

With my travelmate yg suka selfie

I've made it! Minah Salih sebagai prop tambahan



Courtesy of GoPro Hero
Selfie dulu

Don't want to miss this view

Kereta kuda di Gili

Kiosk Snorkeling

Gili Trawangan pukul 10 pagi

Rare!

Restoran Pizza yang rare

Sebab rare la nak ber-selfie

Kami di pagi Jumaat

My sporting travel group

First thing bila sampai Gili Trawangan nie misi mencari pakej snorkeling yang ok yet murah. Our supir bawa la satu kiosk snorkeling. Harga yang diberi IDR 200,000 per pax untuk 3 Gili (Gili Trawangan, Gili Meno & Gili Air). We all did few research about the snorkeling package sebelum terjah Gili. Ada traveler yang dapat IDR 100,000 for 3 Gili. Our psycho leader, Nazmi cuba gunakan superpower psycho tapi tak berjaya. So, we all cari kiosk lain. Second kiosk we all dapat harga yang sama jugak. IDR 200,000 untuk 3 Gili. Tiba masa untuk ber-musyawaroh. Nego untuk dapat bawah IDR 200,000 tidak berjaya. Last sekali, Mas Adi Montana (Brother kiosk snorkeling) propose 2 Gili (Gili Trawangan and Gili Meno) total IDR 700,000 untuk 5 pax with private glass boat. Per pax kira IDR 140,000 a.k.a RM 46.40. Katanya Mas Adi, Gili Air tak berapa menarik. Ikan je ada. Pandai Mas Adi convince we all untuk pilih pakej 2 Gili. Maka, bersiaplah kami untuk ber-snorkeling di 2 Gili.




We all ready to snorkeling!



Untuk first pitstop snorkeling, kami dibawa tempat yang banyak coral and katanya ada kembar Titanic dalam tue. Sampai lokasi nya, prepare your gear and terjun la ke dalam laut tue. Entah kenapa, Capt terjun ke laut tau-tau je dah berada sebelah boat. Like the others ada sebelah kanan. Capt sebelah kiri. Mau tak panik sekejap. Segera lah berenang ala-ala froggy untuk bersama dengan group. Capt suka jugak la snorkeling nie. Suka sampai kenyang telan air laut tue. Redha jelah. Gagah kan diri snorkeling tengok hidupan dalam laut sampai terlanggar batu karang. Sakitnya rasa macam ya ampun. 

Tang dalam air memang khidmat GoPro di tagih!

Tue dia 

Dapat jugak shot kat laut

Tang dalam laut, Huawei P9 selamat dalam bag. It's not waterproof ye. After puas skodeng hidupan dalam laut kat first spot, then we all pun pergi ke second spot yang kata nya ada penyu. For this second spot, Capt tak turun sebab mabuk laut. So, kita ber-selfie atas bot. Jadi diva sekejap sementara Nazmi and Muiz sekodeng penyu yang malu-malu tue.




Model mangga sangat

Diva atas boat

Tenung masa depan bukan belakang

Peaze!

Suka shoot without me seeing the camera

Travel mate sorang nie memang suka interframe

Tengok tue dia interframe lagi

Nampak tak ikan kat dalam laut tue. Muhibbah sangat bergerak dalam kumpulan


To be honest memang panas that day. Rasa terbakar sekejap atas boat. Nasib pakai sunblock, tade la rasa coklat blackforest sangat. Selesai snorkeling, then we all pun kembali ke Gili Trawangan. Time to lunch! Banyak restoran kat Gili Trawangan tue. But, we all cari nasi. Masing-masing lapar tahap dewa. Jumpa satu restoran ni. Siap ada WIFI lagi. 

Lunch: Good Heart Restaurant
Menu Captain: Nasi Goreng Ayam with Satay + Coke
Cost: IDR 35,000 a.k.a RM 11.65


My lunch for the day

The others pekena ayam sambal. Lupe dalam bahasa Gili tue apa. But super delicious. So, ya'allz boleh la singgah this restaurant untuk lunch di Gili Trawangan. Sementara tunggu santapan tengah hari disediakan, dapat je login WIFI, masing-masing sibuk dengan smartphone. Maka, bertaburan lah gambar di upload ke Instagram & Facebook. Capt la paling laju upload sebab gambar banyak guna Huawei P9. #huaweibestwei

Lama jugak la we all bertapa kat restoran nie. Berehat sebentar. Gain energy back untuk next aktiviti. Dalam pukul 2 pm, we all stop untuk solat dulu di masjid yang ada di Gili Trawangan. So, you all tak perlu risau coz masjid sangat la dekat. Selesai solat, then we all decide untuk ke Ombak Sunset. Dari Gili island ke Ombak Sunset, ada la dalam 2 km jauhnya. Local people there advise us to take speeda or bicycle. Charge speeda is IDR 15,000 untuk 1 jam but we all suka cara sihat. Jalan kaki je. #carasihatlasangat

We all decide jalan kaki untuk ke Ombak Sunset. Tengah-tengah jalan ke arah Ombak Sunset, we all beli dessert which is Gelato a.k.a Ice Cream. Capt pilih perisa Vanilla. Cost me IDR 20,000 only. Sanggup beli ice cream dari ambil speeda. Sabor jelah. Tak susah pun jalan ke arah Ombak Sunset. Jalan-jalan jumpa spot menarik untuk selfie, so keluarlah Huawei P9 yang setanding DSLR nih.



Frame cantik jadi pinjam lah jadi backdrop

Tunggu live on-air

Bila model Maskulin mula posing

Nie model majalah URTV

Nie model majalah Wanita

Jalan kaki ke Ombak Sunset tu mengambil masa dalam 30 minit jugak la. Nak buaian punyer pasal, ku gagahkan juga. Sebelum jumpa Ombak Sunset, we all jumpa Pandawa dulu. Ada buaian juga la. Buaian Pandawa nie memang clear takde orang nak bergambar. So, we all cari peluang la berselfie. Everybody take position!

Bila model majalah Wanita berbicara

Model URTV cuba untuk posing sehabis boleh

Tu dia model majalah Wanita 

Model majalah Maskulin cuba bermain air

Model majalah Mangga

Bila Capt jadi model slim river untuk majalah Remaja

Cuaca pada petang itu tidak bersahabat dengan kami, makanya mendung pak! Sabor jelah dapat view mendung. Masa selfie kat Pandawa, ingatkan we all terlepas Ombak Sunset. Tanya la security hotel Pandawa Resort, rupanya Ombak Sunset 400 meter depan lagi. Gigih jalan 400 meter untuk buaian lejen punyer pasal. 




I've found it


Nak main buaian dalam laut

Gayat jugak tue

The guys at buaian


Berehat sementara tunggu the guys selfie

Gotcha buaian

Cik Nani memang suka shoot gambar candid


Ikutkan buaian Ombak Sunset nie sangat cantik kalau time sunset. Memandangkan cuaca tidak bersahabat dan we all pun kene jumpa Mas Zaini pukul 5 pm di jeti boat, makanya we all berjalan keluar. Bila jalan keluar tu rasa sekejap je dah sampai. Sampai je jumpa Mas Zaini, hujan turun dengan lebat nya. To be honest, Capt memang dah rasa macam nak demam. Kena hujan memang mendapat la demam. Hujan quite lebat masa nak balik ke jeti boat di darat. Masa naik boat tu, duk berdoa je selamat sampai ke darat. Alhamdulillah sampai dengan selamat. Ikutkan nak salin baju but Mas Zaini bilang naik aja. Ngak perlu tukar-tukar baju. 

Sebelum balik, we all get our dinner. Masing-masing sepakat membawa berkat untuk makan ikan bakar that night. So, Mas Zaini bawa we all makan ikan bakar di warung yang ada tepi jalan. Bersih pun bersih. Sedap tak yah citer.

Ikan bakar 3 jenis, sotong bakar

Muka happy dapat ikan bakar

Dimulakan dengan bismillah

Menu that night are ikan bakar 3 jenis, 2 ekor bakar, 1 ekor buat masak sup. Together gether with sotong and sayur. Sambal tak yah citer, pedas meletup. Berpeluh makan. Capt even demam tapi keenakkan ikan bakar tue buat berselera. Terbuka tekak dragon aku nie. Guess what total cost for that meal. IDR 319,990 only! Nett lagi. No GST. #charotbapakGST Convert jadi RM 106.50. Kongsi 5 orang baru RM 21.30 untuk seorang. Mak aiii! Murah! Kat Malaysia tak dapat murah camnie la dik nun oii!

Selesai dinner, maka kami pun pulang lah ke Ressa Homestay. Sebelum tiba hotel, we all request dengan Mas Zaini untuk singgah JMart. Masing-masing beli air mineral botol besar. Memandangkan Capt demam and muka naik merah sebab panas, makanya, beli lah Cool Fever. Cool Fever dewasa tade, makanya beli Cool Fever untuk Child. Bedal jelah memandangkan memang dah panas sangat that time. Dah puas borong JMart, makanya we all pulang ke hotel. Sampai je hotel, Capt mandi, makan ubat, tepek Cool Fever kat dahi and selamat malam romeo la that night. Memang tak sedar sebab telan "dadah" selsema 2 biji. 

That night, the guys keluar nak beli Terang Bulan. Tengah-tengah mamai dek ubat, sempat pesan kat Nazmi nak Terang Bulan perisa Kacang Susu Coklat. Sedap wey. Tapi, tak sempat makan pun malam tue sebab Nazmi sampai balik kat hotel, Capt dah selamat beradu. Jadi santapan breakfast esok pagi la. 

That's all story untuk hari kedua di Lombok, Indonesia. Hari ketiga menyusul esok! Stay tuned k =)

Regards,
The Captain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...