FANS-tastic

Sunday, February 26, 2017

Opening 2017 Trip: Welcome to Lombok, Indonesia (Part 1)

Assalamualaikum readers!


Captain is back to share her first trip for year 2017. Guess where this time. Surely connected with beach. Somewhere in Indonesia, start with the letter "L". Got 6 alphabets. Bluey beach makes me wanna come there and see with my own eyes. L to the O to the M to the B to the O to the K = L.O.M.B.O.K


Date: 16-19 February 2017
Destination: Lombok, Indonesia
Airlines: AirAsia - Now Everyone Can Fly


For this trip to Lombok, Capt went with 5 other sporting traveler. Nazmi, Muiz, Syuk and Nani. To be honest, ni la geng travel yang paling best sebab semua sporting, geng charoot, masuk air and tak banyak songeh. Haha.... Seronok travel bersama mereka. We all beli tiket pergi Lombok pada 21 April 2016. That time dapat harga RM 139.00 one way. The guys beli tiket pergi ke Lombok and Bali. The girls masih in doubt whether want to follow the guys ke Bali or not so Capt and Nani just bought tiket pergi Lombok je dulu. Our flight time is 3.25 pm from KLIA2. Flight tiket murah memang awal pagi or lewat petang. Redha jelah ye. 

Our flight to Lombok took 3 hours and 10 minutes. Kematu la punggung duduk lama. Capt and Nani sit next to each other while the guys duduk belakang, seat 21. Dah masing-masing beli tiket asing so memang asing la seat dalam flight. 





Buku Merah Jangan Lupa Bawa

Going with them!

Capt with Nani

The Guys - From left: Syuk, Muiz and Nazmi

Our flight slightly delay from it's schedule but it's ok la. Small matter. 10 minutes late only. After 3 hours and 10 minutes flight, our flight landed safe and sound at Lombok International Airport at 7.00 pm waktu Indonesia. Pukul 7.00 am Indonesia dah sama gelap macam pukul 8.00 pm Malaysia ye. Tengah-tengah nak landed tue sempat la shoot gambar di awan biru. Thank you Huawei P9. Memang cantik bak kamera DSLR. #huaweibestwei

Senja di awan biru

Sunset di Lombok dari tingkap AirAsia



Bila dan landed kan, perasaan happy tue lagi membuak. Mana tak nya, memang lama plan nak pergi Lombok nie. Almost a year. First joke of the day is our the Cabin Crew Head siap cakap, "Please be remain seatedddd". Ada la dua tiga hamba Allah nie, belum lagi flight berhenti, dia dah sibuk bangun ambil beg. Pakcik oi, tak kemana beg tue. Kalau flight tiba-tiba emergency break, tak ke jadi apa-apa yg buruk. Sabar ye. Keluar flight ikut pintu bukan tingkap. Hihihi...

Alhamdulillah, this time Capt tak sangkut lama kat Imigiration counter. Normally, Capt la sangkut lama sebab gambar kat passport tak sama sangat dengan orangnya bila travel. Dah selamat buku Merah di cop, dengan segera pergi ke tempat Luggage pick up. For this trip, Capt ambil luggage sebab ada banyak kiriman tak ekspress. Bukan backpacker la kali. Shopping-packer.

Sementara mencari pak supir kami, sempat la ber-selfie dekat dalam airport. Dalam airport memang tak ramai orang. Yang menunggu passenger cuma dibenarkan tunggu di depan pintu ketibaan. Bagus jugak idea nie sebab boleh elak human-traffic jammed. 


We are here!

Welcome to Lombok, Indonesia!

I'm here!

TRANSPORTATION

Charge: RM 145.00 nett per pax
What include: Driver, private speedboat to Gili, petrol and parking

Our driver a.k.a Supir for this trip is Mas Zaini. Nazmi yang deal dengan kepala supir, Mas Sihabudin. Dapat contact dari Facebook Backpackers Buddies Malaysia (BBM). Honestly, murah. My other friends yang datang Lombok pada period of time yang sama kena RM 250.00 per pax. Almost RM 100.00 difference. So, cari lah supir elok-elok ye. Nego sebaik mungkin. Mas Zaini sudah menunggu kami lama di airport. Keluar je pintu ketibaan tue, memang ramai manusia. Rasa macam artis pulak. Lolzzzz. Mata masing-masing memang mencari pak supir yang memegang kertas nama Nazmi. Mata ku jugak yang pantas nampak. Segera kami ke arah Mas Zaini. Our car for the trip is Nissan Ertiga. Nak dijadikan cerita masa kami berjalan ke arah kereta Mas Zaini, ada la orang Indonesia yang cuba untuk bawakan lugagge Capt. Ingatkan free la rupanya kena bayar. So, hati-hati la ye. Tak de yang free kat Indonesia tue.

Memandangkan kami touchdown Lombok malam, makanya memang perfect time to have a dinner. Menu malam pertama kami di Lombok ialah Lalapan. Ayam penyet dalam bahasa Malaysia. Mas Zaini membawa kami makan di Sugeng Rawoh Warung Noval. Haaa, berbelit tak lidah u'ollzzz. Jangan risau, dekat Lombok ni tak susah cari makanan halal sebab majoriti rakyat Lombok beragama Islam. 


Nie la menunya

Our dinner venue for first night

Our dinner. Lalapan bakar. Dimulakan dengan bismillah..

Selfie dulu sebelum makan


That night, Nani, Muiz, Syuk and Nazmi order Lalapan bakar. While Capt order Nasi Goreng Ayam kurang pedas. Santapan malam itu memang sedap! Memang tak jumpa di Malaysia. Nasi goreng pulak kena dengan tekak dragon Capt. A bit pedas until berpeluh makan. Kos makan first night is 25,000 Rupiah (RM 8.33) each untuk Lalapan Bakar and 30,000 Rupiah (RM 10.00) untuk Nasi Goreng. Murah untuk kenikmatan makan malam. Kenapa Capt punyer lebih sebab Capt order Es Jeruk a.k.a Fresh Orange. Dah kenyang, then it's time to check-in homestay. Ingatkan dari warung makan ke homestay jauh, sekali dekat daaaa...

HOTEL FOR 2 NIGHTS

Hotel name: Ressa Homestay, Sengigi
Rate per night: IDR 200,000
Room type: Superior Double Room
Extra mattress: IDR 80,000 per unit/night

Our hotel, Ressa Homestay located at Sengigi. Senggigi ni kiranya border diantara Mataram and arah ke Gili. Strategik la lokasi hotel we allz ni. Dari airport ke Ressa Homestay take about 40 minutes. Our homestay a bit ke dalam. So, tersorok sedikit dari mainroad. Rate Ressa Homestay murah. Untuk 2 malam, cuma 400,000 Rupiah a.k.a RM 67.00. Including breakfast. Air-conditioned room. Free WIFI. The guys kena 560,000 Rupiah sebab tambah extra mattress. Extra mattress kena tambah 80,000 Rupiah satu malam. We all kan budget traveler makanya memang cari hotel tu untuk tidur, salin baju and mandi. Capt ditugaskan mencari hotel di Senggigi. Banyak juga yang jumpa tapi tapis review segala bagai, akhirnya Ressa Homestay dipilih. Not bad this homestay. Bilik sama macam dalam Booking.com. Everything OK except toilet dia la unexpected sikit. Open roof. Nak mandi pun mata menjengah atas. Hihihi... Wifi pun laju ya. Masing-masing dapat je Wifi mula la meng-hupdate status masing-masing. Termasuklah Capt. Upload insta lagi kaw.

After upload insta bagai, we all decide untuk keluar tinjau-tinjau sekitar hotel. Dari homestay ke mainroad tue 3 mins by walk. Tak jauh mana la. Convenience store memang dekat. Ada 3 convenience mart around hotel area. Indomart, Alfamart and JMart. JMart nie local punyer kedai la. To be honest, JMart ni memang murah dari yang lain. Nani pun tak percaya selipar Jepun yang dia beli berharga RM 3.00. Sampai susah nak move on satu malam. Bangga la katekan beli selipar RM 3. Nazmi pulak beli pencuci muka Garnier for Men. Kat Malaysia katanya RM 17. Dekat JMart dapat murah gila. Yang lain beli air mineral and roti. Sesudah borong di JMart, along the way balik ke homestay tue ada food pushcart jual apam balik and martabak. Apam balik di Lombok di panggil "Terang Bulan". Apam balik tu macam dessert we all malam tu. We all beli 2 jenis Terang Bulan. Satu perisa kacang coklat susu and satu lagi pisang susu. Perisa Kacang Coklat berharga 17,000 Rupiah and Pisang Susu 15,000 Rupiah. Sedap u'ollzzz. 

Push cart Terang Bulan

Kami memang suka Terang Bulan

Masing-masing fokus tengok Terang Bulan dihasilkan

Kiranya first night makan saja kami berlima. Dah kenyang baru boleh tidur dengan senang hati. So, we all sleep safe and sound. Simpan tenaga untuk aktiviti hari kedua. Stay tuned for next post about our 2nd day activity.

Regards,
The Captain 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...