FANS-tastic

Wednesday, September 16, 2015

Hari Kedua di Hong Kong - Ocean Park, Golden Bauhinia Square & Mongkok Night Market

Assalamualaikum my readers! It's 1.52 am and I'm still awake at this time. Memandangkan dah tido petang tadi maka malamnya jadi musang la ye ndak...Hihi...Okie, sementara menunggu mata nak tido makanya Capt nak mengupas pengalaman hari kedua Capt di Hong Kong. Let the journey begins....

IT'S DAY 2 AT HONG KONG | 31-JULY-2015

Tidur yang lewat beserta penat yang tak hilang sejak semalam membuatkan Capt bangun lewat pada hari kedua. Sebelum tido semalam, sempat kami bermusyawaroh. Katenyer nak bangun pukul 8.00 am sebab nak keluar awal. Hari kedua kan, perjalanan dari pagi sampai petang baru balik hotel. Last last pukul 9.00 am jugak masing-masing bukak mata. Saborkan jelah! Masing-masing bangun then take turn mandi. Bila yang first mandi tue, then yang lain prepare breakfast and lunch for the day. As per our musyawaroh di Matahari mart tue, hari kedua for the breakfast it gonna be roti gardenia with kaya and lunch will be sardine a.k.a ikan tuna.Ayam brand lagi kaw.  #kohado

Dah macam gaya nak pergi sekolah pun dengan bawak bekal bagai untuk lunch. Al-maklumlah, makanan halal kat Hong Kong tu memang payah nak jumpa + mahal dik non oii. Last sekali mandi and bersiap is Nani. Tue la hari pertama dan terakhir kiteorang bagi dier last sekali mandi. Perempuan kalau bersiap memang lama. Sabor jelah kami menunggu dia bersiap, Sempat lagi kami bermusyawaroh lagi nak pergi mane je untuk hari nie. Tengok-tengok brochure yang Shuk amek semalam di airport, Ocean Park was our first destination. Memang teringin nak pergi sini since baca blog traveler lain, Ocean Park nie destinasi wajib pergi kalau ke Hong Kong. Pukul 10.00 pagi gerak keluar dari hotel. Time nak keluar dari Chungking Mansion tue, lift pun satu je. Tunggu dua kali pun penuh so ape lagi, guna tangga la turun bawah. Nasib baik tingkat tiga jew. Ok, tangga Chungking Mansion tue scary mery ye. Time nak keluar malam tue elak guna tangga. Sampai-sampai bawah je masuk station MTR Tsim Sha Tsui. Sempa lagi bermusyawaroh cari train nak pergi stesen bus nak ke Ocean Park tue. Yup, nak pergi Ocean Park tue memang tak de direct train. Kene stop di Admiralty melalui Tsuen Wan Line and ikut je exit H.  

Gotcha!

Peaze aje Nani nie

Friday morning at Hong Kong

Tue Masjid Kowloon

Double Decker Bus

Keluar je exit H tue nampak la nanti bas-bas nak ke Ocean Park. Naik bas no 629 ye. Naik bas lain dari 629 memang tak sampai la ke Ocean Park tue. Harga tiket bas 629 tue untuk dewasa HKD 10.60 for single journey. So kalau return tue jadi HKD 21.20 la ye. So, all of us pun board that bus. Alang-alang dapat bas double decker kan makanya duduk atas la kami berempat.

That's the bus

Coming in!

The mens

The Ladies...errr

About 20 minutes journey then we arrive at Ocean Park. Muka masing-masing excited benor. Sempat lagi la Capt buat video sebelum masuk Ocean Park tue. 



Station bus kat bawah, Ocean Park kat atas so kene la naik escalator. Nak masuk first entrance tue ade mak guard jaga check beg sumer nak dipastikan tade makanan dibawa masuk. So, Capt punyer lunch box letak kat luar. Berharap dan berdoa tade orang yang nak amek. Amin...

Lepas je mak guard tue ape lagi, maka berselfie dan ber-wefie la kami berempat. Sebab tue Capt make sure my smartphone nie penuh je bateri nyer sebab nak berselfie kan. Tak nak la harap smartphone orang lain je. Bank kuasa sentiasa dibawa bersama. I berselfie dan ber-v-log ye kat dalam tue. Meh share dengan u'ollz.

Ocean Park Hong Kong

The Captain

This is Shuk

This is Nani

As usual, Nazmie

4 of us

Wefie lagi

Wefie with the bear. Grass bear to be exact

With the whales. Again, grass whales

Macam pegang kayu golf betul

Wefie geeks




Panas panas tue gigih Capt berselfie. Memang tanned la balik Malaysia nanti. Redha kan jelah. Well, after that then we head off to 2nd destination, Golden Bauhinia Square (GBS). Sebelum turun bawah tue, check back my lunch box. Alhamdulillah still ada. Nasib baik turun bawah tunggu bas tue sekejap je bas dah sampai. Again, we stay at tingkat atas but this time duduk sorang-sorang. Tak ramai sangat masa tue nak balik ke Admiralty station.


Muka happy masing-masing 

Bila dah sampai station Admiralty, masing-masing tak nak pulak turun sebab sodap duduk dalam bas. Aircond kuat. Al-maklumlah. Summer katenyer. Panas di luar. Shuk & Nazmi tak boleh blah nak tido plak dalam bas. Sabor jelah dengan dierorang nie. Nak kene Golden Bauhinia Square tue kene berjalan kaki. About 20 minutes jugak la dari Admiralty Station. Tengah-tengah on the way nak ke GBS sempat la kami masuk shopping mall dia. Sebab nak aircond punyer pasal plus Nazmi nak cari perfuma katenyer. Bila tak jumpa perfume maka kami pun cari jalan keluar mall but everyone a bit tired so we look for a port to take a break. Sambil-sambil rehar tue sempat la menikmati kek marble made Fuji Bakery. After that, sementara Nazmi and Nani berbual sakan gosip tue, I take this change to selfie sorang-sorang la plus ber-v-log.


Me in the buzy road
Take a break with Marble Cake

Di sebalik bangunan tinggi



Tengah-tengah ber-v-log tue ade la sorang lagi tourist kowt. Dia tanye kiteorang direction but since kami pun tourist jugak so tak dapat sangat nak membantu dia. Asyik la dia pi mai pi mai kiri kanan. Ingat kami tak perasan agaknya. Sempat jugak satu local people nie senyum je tengok Capt buat video. Sempat interframe sekejap dia. Well, after a short break then we start to walk again to GBS. Guess what we follow the signboard but at last sesat jugak sampai masuk convention centre k. Nampak la delegasi luar kat situ. We act normal jelah. Jumpa information counter terus tanye direction nak pergi GBS tue. Finally, we found it. Ape lagi, selfie and wefie time.


Capt love to selfie  

Queen of selfie


Abg Kawasan in da frame

Abg Long Kawasan in da frame





At this tourist spot, Nazmi decide nak bergambar guna khidmat professional photographer yang ade kat GBS tue. Satu shot HKD 11. Sekali hamek satu shot je then photographer tue tak bagi chance tengok dulu pun. Terus main print je. Dah la sekali shot pastu tak nak bagi tengok. Kalau tourist lain (especially Chinese), boleh pulak dia bagi tengok. Sabor kan jela. Print print tak met expectation Nazmi. Redha jelah bayar HKD 11 tue. Kat situ jugak la, Capt nampk heli mendarat depan mata. Tapi bukan kat tengah GBS tue tapi ade helipad punyer tempat la. Awesome!

Then, kiteorang move to another spot yang menarik and cantik untuk bergambar. Depan sikit je dari GBS tue. View laut yang menghadap another side of Hong Kong. Guess what, our hotel located at other island. OMG! Naik MTR tukar lane sane sini then end up we arrived at other side of Hong Kong. The power of underground transportation.

This what I'm talking about

They try to jump

They are jumping happily

Peaze!
Smile yaw

My travel buddies

Enlarge view



Haa...bila masing-masing dah puas berselfie and wefie, perut masing-masing pun berbunyi. It's more than lunch time k. Pukul 4.00 pm. Mau tak lapar. So, we walk back to the park where we had our short break to ate our lunch. Shuk suggest makan kat situ sebab ade toilet. So, senang kami nak basuh tangan plus basuh tupperware tue sekali. Local people yang nampak kami makan kat situ pandang kiteorang pelik semacam je. Maybe first time la kowt dierorg tengok tourist Melayu yang makan pakai tangan. Agaknya...Btw, masa basuh tupperware tue sempat la si Nani hamek sabun basuh tangan kat toilet tue. Al-maklumlah, dalam banyak benda, sabun basuh pinggan kiteorang lupe nak bawak sekali. Hehehehe #gelaknakal

Well, bila perut pun dah terisi and then dah petang so we all decided to head back to hotel to get freshin' up and get ready for nightwalking activity. It's time for shopping and cuci mata at Night Market at Mongkok, people! Bak kate Nani, shopping tue theraphy diri. Ok Nani, N.O.T.E.D! Sempat lagi berselfie. Nak dapat night view kat depan Chungking Mansion kate Nazmi.

Ewahhh!

Gaya selamba Shuk

Gaya relax Nazmi

Nathan Road at night

At 8.00 pm, off we go to Mongkok. Using Tsuen Wan line, after 2 station (Jordan & Yau Ma Tei), we reached Mongkok! We all nak pergi Ladies Night Market tapi jumpa nya Night Market je. It's Friday night so market tak brape meriah sangat la. But we still enjoy it. Kate orang kene survey harga kalau datang Night Market tue. Sebab esoknya plan kami nak ke Macau. So, nak kira macam nak bandingkan la harga Hong Kong & Macau nie. Tulis banyak pun tak dapat nak gambarkan suasana malam tue kan. Let the pictures told you about it.


Nazmie

The Captain

Shuk

Nani

Crowded with people

Signboard nak berlawan-lawan

That's the people

Smilez for the picture

In the middle of Mongkok Road

Us!

Nani with the boys

Standing in the middle of crowd

Another one shot

The boys with yellow Lamboghini

Me and Nani with the yellow Lambo




For that night, kiteorang survey keychain, fridge magnet and tshirt. Macam bese lah for la familia and for friends. As for me, I look forward to buy Hard Rock Cafe tshirt. Bayangkan pusing satu round semua kedai pun tak de yang jual baju HRC tue. Mau tak sakit hati. Hampa! Yang dapat tshirt yang rege dia 8 helai HKD 100. Guess what jalan depan sikit jumpa 9 helai HKD 100. Capt pesan kat Nazmi senyap sebab kiteorang tengah vengang sebab jumpa kedai boleh bagi lebih 1 helai. Redha kan jelah. Survey keychain and fridge magnet pun dapat harga yang macam WTFish! Ade kedai yang kiteorang tawar tapi tak berjaya. Tape, survey2 dulu. Bajet ape yang patut. Al-maklumlah, ade 3 hari lagi kat Hong Kong tue. 

After jalan-jalan cuci mata plus shop-walking about 2 hours, then we off back to our hotel. It has been a long day. Need to charge back the energy to get ready for Macau for the next day. Before tido tue, Nani sempat masak nasi for our breakfast tomorrow. Nani jadi chef esoknya tue. Ketang ketung keting la pagi nya nanti.
Ok, that's all for the Day 2 at Hong Kong, my readers. See you all in the next entry, Day 3 at Macau. 

Wassalam!
xoxo =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...