FANS-tastic

Sunday, February 19, 2012

2nd week of internship

Assalamualaikum

Hai hai hai dear my reader(s)...Lama kan Nz tak ceciter kat blog nie...Maaf, Nz buzy pada minggu kedua intern nie...Minggu kedua totally make me exhausted...Tak menang tangan nak siapkan kerja-kerja data entry tue...

Dari guna link internet untuk key-in data, bertukar ke business cards sebagai source nya...Minggu pertama dan kedua Nz di department Business Information Unit...My supervisor is Ms Natherine Lee...She is so nice and kind...First2 ingat my super mcm garang je kan...Betul la orang tua2 cakap bukan Nz yg ckp k..." Don't judge the book by its cover"...Senang dgn my super tue...Well, my collegue from UiTM Shah Alam, Farhan share the same supervisor...Tapi, tapi dan tapi, bermula next week a.k.a 20 Februari 2012, my new super would be Mrs Zurina Ridzuan...Guess what,

|
|
|
V

I'VE BEEN TRANSFERRED TO HUMAN RESOURCE DEPARTMENT!!!!

Yup...Starting next week until the end of my internship period, 22 Jun 2012, I'm belong to CBSA HR Department...and my new supervisor is Mrs Zurina Ridzuan a.k.a Kak Zue...She's...NICE lorh...Actually, I've been transferred to HR dept sbb HR dept tak cukup orang...Kak Zue tunggu masa utk deliver her baby...So, bila dia dlm cuti bersalin, Nz kena backup kerja-kerja kak Zue...Dan dalam masa kak Zue cuti bersalin, my 2nd or 2 1/2 super would be Miss Yaya or Miss Wendy, the HR executives...Tapi, kak Zue ada ckp, dia akan ada balik sebelum Nz tamat latihan praktikal...Risau jugak sbb Kak Zue kene fill up/evaluate my performance...Tue yg Nz risau bila Kak Zue habaq mai cuti bersalin bulan 4 nanti...Al-maklum kan, cuti bersalin nie lama...mau sebulan lebey...

Ari Jumaat yang lepas, Nz start jd intern kak Zue...kira training la sikit kan...Budak marketing masuk HR, hamek kau, blurrrrrr...Hakhakhak...Sebelum jadi staf HR kat tingkat 3 tue, Nz duduk la kat receptionist kat ground floor...Sempat la jgk kenal2 dgn kak Liyana a.k.a Kak Yana or Yana je...hihi...Mereka2 kat CBSA tue, tak nk kene panggil kakak...Sbb Yana kate cam ada jurang plak mcm tue...Tapi, Nz panggil kakak sbb rasa hormat pd yg lebih tua dari Nz...but since mereka kata mcm tue, Nz ikutkan je...Anggap mcm kawan2 biasa la...Best jgk dpt kenal Yana...She just work at CBSA early this year...Baru jgk rupenyer...Cantik dan manis orangnya...Nz tanya2 jgk la ape koje2 receptionist kan...Sbb mula2 ingat Nz akan duduk kat bhg receptionist, sbb Yana ckp admin kat HR tue pun bertanggungjawab duduk kat receptionist bila diperlukan...Nz ingat duduk kat receptionist boring, tp best pulak duduk kat receptionist dgn Yana...Syok je berbual-bual...Hihi...Curik tulang je aku nie..Tak elok la!!!

Tengah2 syok berbual dgn Yana, my super panggil naik tingkat 3...Ohooo...bermulalah tugas ku sbg intern kak Zue...First day as intern kak Zue, kene tolong kemas2 kubikel kak Zue...first task for me = FILING!!! Eden udah le student marketing, dgr filing, beribu question mark dlm kepala...Nasib baek kak Zue memahami Nz...Nampak aje dia muka ku blank...Haha...Terus dia tunjuk ajar camne mende filing tue...Ada la 2 kotak besar nk filing...Kak Zue suh asing kan invoice dgn lain2 dokumen...Boleh kat 1 1/2 dr isi perut kotak2 tue resume orang yg mintak kerja kat CBSA...Lama kak Zue simpan resume2 tue...dari awal tahun 2010...Huih, lama...hihi...Next week Monday, menanti lagi filing tp by online...Sharing folder...Cara auto...haha...Dah duduk kat atas kan, alamatnya tak dapat la eden nk on facebook...Curi2 pun payah sbb pejabat CEO la kat level 3...Waduh...Memang muka innocent + skema la aku kat level 3 tue...ahaks...Nanti Nz snap k my new place at level 3...Nk upload my aksi2 kat level 2, erm...bukan aksi menjolok mata ye, tp reaksi2 muka intern yg "serius" + "fokas" buat kerja...Fokas la sgt...

Fokas

Fokas ilang cikit

Makin ilang fokas sbb Google map tak jumpe address client

Boring sudah, tunggu jam tunjuk 5.30pm


Ha...tue la snap2 yg sempat ditangkap guna webcam lappy...Yg sebelah tue my collegue intern from UiTM Shah Alam...His name is Farhan, student IB...Memang khusyuk kalau buat kerja...Belum masuk time office hour pun, dah start buat kerja...Salute sama kamu la Farhan...

Hihi...sampai sini sahaja story2 utk catatan Nz pasal my internship at CBSA...Semakin mencabar dikala menjadi intern di HR dept...But, it is a challenge...Sahut cabaran ini and prove to CBSA, I can accept any work from any dept in their company...LOL!!! Jangan spoil sudah, bak kate Adnan Semp-IT...Promote2 ckit sekuel Adnan Sempit bakal menggegar pawagam berhampiran anda...Pawagam berhampiran Nz TGV Sunway Pyramid...kih3...enjoy the trailer...See you all at the next entry...



Wassalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...