FANS-tastic

Wednesday, January 18, 2012

Ke mana anda selepas SPM???

Assalamualaikum

Lama kan tak update blog nie??? Last entry 12 Jan...Skrg dah 17 Jan...Lama la sangat tak update...Lebih la...Lebih 1 hari tue kan dikira banyak...LOL! Nganjeng lebih pulak aku...Pagi tadi baru habis satu lagi paper final...Paper yg paling berat bagi aku la untuk semester ini...Global Marketing a.k.a MKT 656...Aku dah usaha yg terbaik utk paper ini, now let Allah SWT do the rest for it...Hopefully, I can pass this paper...AMIN

Ok! Back to the main topic...Topic yg akan di ceciter kat blog NZ Blogspot nie ialah, 

"KE MANA ARAH ANDA SELEPAS SPM"




Bagi adik-adik, cewaahh...Adik-adik la sangat...Ok, bagi adik-adik yg baru menamatkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia, dah fikir mana IPTA/IPTS/Matrikulasi/Asasi nak masuk?? Memang agak lewat lagi kan...Tapi, dah start boleh fikir kursus ape yang anda mahu ambil...IPTA/IPTS mane nak masuk...Tue semua penting...Ini langkah pertama sebelum anda melangkah ke alam pekerjaan...Yela, kan...Pilih kursus tue betul-betul...Jangan main klik sane sini...Kak Naz Zuren ada sedikit nasihat untuk adik-adik semua yg bakal menjadi mahasiswa/mahasiswi universiti:

1. Tanya diri, nak jadi ape nanti?? I mean, nak kerja ape bila dah habis belajar..
2. Pastikan kursus yg anda apply tue kena dgn apa yg anda minat.
3. Kursus yg anda mahu tue, market kerja mcm mane, ok ke tak. Kalau boleh pilih bidang yg ada hot market. Maksud kakak Nz, bidang yg negara perlukan ketika ini.

Haaa...tue la nasihat-nasihat kakak Naz Zuren untuk adik-adik yg bakal melanjutkan pelajaran ke IPTA/IPTS/Matrikulasi...Ok, nk story sikit la pasal flow education saya...

Well, currently I'm pursuing Bachelor in Business Administration majoring in Marketing at Universiti Teknologi MARA, Melaka City Campus...Sebelum menjadi mahasiswi UiTM, inilah perjalanan pendidkan ku:

1997-2002: SK Seri Duyong
2003-2007: SMK Tinggi Perempuan Melaka a.k.a Malacca Girls High School
2008-2009: Kolej MARA Kuala Nerang (Matriculation Programme)
2009-Present: UiTM Melaka City Campus (Bachelor Degree)

Haa...tade la hebat mane pun tetapi nk cakap satu la...Bukan mudah untuk sampai ke tahap universiti...Pelbagai halangan dan rintangan harus dihadapi untuk sampai ke tahap nie...Start from high school...SPM exam...Risau kalau tak perform time SPM, mane nk pergi kan...Alhamdulillah, result ok...Tak bagus tp alhamdulillah...So, ada dua pilihan lepas SPM...Sama ada memilih untuk masuk program matrikulasi or diploma Business Study at UiTM Alor Gajah...Masa tue fikir nk short cut je...Sbb diploma 3 tahun...Matrikulasi 1 tahun tp risiko matrikulasi tinggi...Pointer below 2.0 bye2 la kamu...Tak dpt habiskan pengajian...Alhamdulillah, ku berjaya tamatkan pengajian matrikulasi...

So, kalau adik-adik lepas SPM nk masuk matrikulasi tue, fikir la betul-betul ye...Perform dari semester 1 lagi...Jangan tunggu semester 2 baru la perform...Nama je 1 tahun pengajian, tolak cuti bagai, 10 bulan je anda dlm program tue...Mmg rasa cepat...Kejap dah Mid-Term Test...Selang 2 bulan PSPM sudah...Final la maksudnyer...Hihi...

So, motif a.k.a kesimpulan nak ceciter kat sini, rancang flow pendidikan anda dengan baik...Kalau ada roadshow or exhibition or pamera pendidikan kat mana-mana tue, pergi-pergi lah tengok...Take all necessary flyers or brochures for your information...Kalau "malas" jugak nk pergi pameran pendidikan, selalu kan lah log in laman sesawang IPTA/IPTS/Kementerian Pendidikan...Dari asyik on/off social network Mark Zuckerberg, ada baiknya lawat website universiti...Other than that, kalau kurang info/kurang pasti, tanya abang ke, kakak ke or kawan-kawan...Kalau rumit jgk, kepada Allah SWT juga minta dipermudahkan urusan...ISTIKHARAH!

Hihi...ok, itu shj entry untuk topic kali ini...Diharap dapat membantu anda semua...Salam 1 Ummah...Salam 1Malaysia...Assalamualaikum....PEAZE!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...