FANS-tastic

Monday, September 15, 2014

Cebu Island with My Travel Buddys - Day Two Finale


It's 10.58pm and just finish watching The Dark Knight at AXN. Dari petang pukul 4.00pm keluar rumah pergi kenduri my officemate masa di Comfori. Lepas tue lepaking sampai pukul 8.00pm. Nie baru la berkesempatan untuk karang ceritera akhir mengenai trip Cebu aku last week. Dah seminggu pun so nanti dah basi pulak catatan kembara aku nie. Tue yang gagahkan diri on kan lappy. So, here we go..

CEBU ISLAND, PHILIPPINES (4-6 SEPTEMBER 2014)

Day Two Finale: Panagsama Beach & Colon Night Market

Amacam my readers? Terpukau tak dengan my previous entry mengenai Tumalog and Kawasan Falls? Hihihi...Baru tengok gambar kami berempat kan, belum pergi and tengok dengan mata kepala sendiri. Memang memukau & terpukau. Ok, nie part finale untuk entry mengenai my vacation to Cebu Island, Philippines. Selepas Kawasan Falls, kami berempat meneruskan kembara ke Panagasama Beach. Geng-geng BBM cakap kat Panagasama Beach nie sesuai untuk tengok sunset. So, aku punyer la excited nak tengok matahari terbenam. Pukul 5.30pm bertolak dari Kawasan Falls, tiba di Panagsama Beach pukul 6.00pm. Setengah jam je pun journey nyer tapi sampai je Panagsama Beach nie, pukul 6.00pm dier macam pukul 7.00pm Malaysia. Dah gelap a.k.a nak masuk waktu Maghrib. 

Bila dah pukul 6.00pm tue memang tak mendapat la nak tengok matahari terbenam. Dah terbenam dulu sebelum sempat aku sampai. Terkilan jugak la... #sentapsangat 

Sentap-sentap pun aku nak jugak selfie. Tak dapat tengok matahari terbenam pun, asalkan dapat selfie dengan beach nie pun jadilah. At least got something memory on Panagsama Beach. Meh belanja sikit gambar.




Haa...nie la ghupe nyer Panagsama Beach. For divers geek, this location is highly advisable untuk you all buat aktiviti diving. Nanti boleh jumpe Mr Yusof Muhammad, a Sabahan and diving instructor. Boleh cari dia di Tiki-Tiki. Masa kami singgah Tiki-Tiki, dia takde. So, tak sempat nak say Hi. 


Not much I can write about Panagsama Beach since sampai-sampai sane je dah nak gelap so sempat ber-selfie je. Surrounding situ ok la not bad tapi tempat nak makan susah nak jumpa. Macam biasa la baik Oslob mahupun Cebu City memang susah orang Muslim nak cari makanan halal. So, kami spend time dalam 20-30 minit di Panagsama Beach then terus gerak balik ke Cebu City. 

We are totally puas hati dengan trip satu hari kami di Oslob. Mostly tempat tumpuan geng BBM kami pergi. Especially the falls. Kalau tak pergi memang tak complete la trip kami. Seriously readers, you should visit Tumalog and Kawasan Falls if you come to Oslob. Pukul 7.00pm bertolak balik ke Cebu City so kami sampai di hotel pukul 9.00pm. So, kami minta Uncle Danny untuk tunggu kami sebentar untuk letak bag dalam bilik and hantar kami semula ke Cebu City sebab kami nak makan KFC for our dinner plus minus lunch. Masing-masing dah lapar, dapat je terus makan. Tak berbunyi langsung. Nani, Nazmi and Amir order sampai dua (2) menu. Aku maintain dengan Chicken Meal with Brownie. Asalnya lepas makan nak terus balik hotel berehat tapi bila masing-masing dah makan, terus datang super power. Tenaga baru sudah mari so continue la jalan-jalan after makan. Al-maklum lah, malam terakhir di Cebu so nak jalan-jalan cuci mata habes. 

Actually, kami berempat pun puzzle nak pergi mana malam tue so, Abg Long Nazmi curious nak tahu tempat nak beli tshirt or sourvenir so, dia nampak security guard kat Watson and security tue bagitahu ada night market di Colon Street. Nak pergi Colon Street dari Cebu City tue kene naik jeepney and tambang dia 8 peso je. Jeepney memang banyak nak pergi sane so, kami naik jeepney yang tak berapa ramai sangat orang. Boleh la selfie dalam tue sekejap. Dalam jeepney tue kami sempat berbual dengan local guy yang cute and cute. Nani la start conversation dengan that Pinoy guy. Hensem katenyer tue yg nak approach. Kalau that Pinoy guy a Malaysian, mau Nani smuggle dier dalam bagpack, kidnap bawak balik Malaysia...Hihi...Dalam bual-bual, sempat lagi kami request dia ambilkan gambar kami. Meh belanja sikit...



Tak sempat pulak nak selfie with that Pinoy guy. Seriously, he is very the peramah. It takes only like 5-10 minutes to get to Colon Street. Sampai sana dengan harapan dapat la beli souvenir. Tapi, harapan tinggal harapan. Macam lagu Harapan yang Hyperact nyanyi tue. Night market mereka macam pasar malam biasa je. Jual baju, kasut, kedai makan pun ada tapi kami tak berani la nak stop makan street food mereka sebab nampak kepala pork baekkk punyer. So, sah-sah la tak halal untuk Muslim kan. Mostly stall food kat night market nie jual seafood. Nampak sedap dan terliur la jugak nak try tapi bila nampak pork tue terus terbatal niat nak makan. Kami jalan-jalan sampai hujung pasar and saw one small stall jual telur. Kalau dah sampai Cebu tapi tak tengok sendiri telur balut memang tak sah sebab kat Malaysia takda. Telur balut nie mengikut orang Filipina, katenyer untuk meningkatkan tenaga. Zahir or batin, saya tak tahu na....Dalam telur balut nie anak ayam or itik yang almost cukup sifatnya utk hidup. Bila tengok dengan mata kepala sendiri, ya ampun tak sanggup nak tengok. Dok terfikir macam mane la orang Filipina boleh kata telur nie boleh menambahkan tenaga mereka. Aku tengok sekali pun horror nie dierorg siap boleh makan. OMG...

Colon Night Market
Nie la suasana nya
Sempat lagi dia peaze
Nazmi nak beli satu telur
Bila dan tengok "istimewa" & "horror" nya telur balut nie, so kami pun decide nak gerak balik ke hotel. Nak cari tshirt or souvenir pun tade so naik jeepney and stop di Cebu City untuk jalan kaki ke hotel. Jalan kaki dalam 20 minit then kami pun tiba di hotel. First thing kami buat bila sampai di hotel --> UPLOAD gambar ke Instagram. Haha...Bukan nyer nak masuk bilik berehat tapi sibuk upload. Satu hari kat luar memang banyak la gambar nak share. Aku duduk kejap di lobby then after like 10 minit naik bilik and freshin' up. After mandi segarkan diri, turun bawah ke lobby untuk tengok gambar-gambar kami di Whale Shark yang dalam CD tue. Time tue la perasaan ya ampun, whale tue sebelah aku je. Seriau plak. Nasib tak di ngap nyer...Lepas tengok tue, ape lagi naik bilik kemas-kemas baju and keringkan baju basah. 

Dalam tengah-tengah kemas tue sambil la whatapps kat buddys aku jadual untuk hari esok sebelum pergi airport. Di sebabkan satu misi kami untuk cari souvenir tak tercapai lagi, so aktiviti hari ketiga ialah pergi ke Cebu City and serang kedai souvenir yang kami pernah tanye masa malam hari pertama tue. Hihihi...

Ok, readers. Esok hari Isnin menandakan hari mencari rezeki. Ingat nak habiskan coretan kembara hari akhir di Cebu tapi dah pukul 1.00 pagi. Ngantuk pulak tue. So, kembara hari ketiga bersambung esok. The finale is going to be a long sweet entry. Gud night and wassalam! =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...