FANS-tastic

Tuesday, October 21, 2014

Phuket Hari Kedua 11102014 - Bahagian 2 (Nightwalking at Patong)

 
 
11.35 pm depan TV sambil tengok cerita P. Ramlee, Do Re Mi. Feveret aku, layankan jelah. Ok, nak sambung terus where the last entry stop. Entry kali still story hari kedua kami di Phuket. Bahagian 1 Daylight Walking so, Bahagian 2 is Nightwalking. Ready? Get set, S.T.A.R.T!

Our daylight walking end at 1.00 pm and our nightwalking start at 5.30 pm. Dalam 4 jam lebey tue ape kami buat ialah berehat. Penat ye jalan-jalan dengan panas lagi. So, tenaga baru datang untuk nightlife pulak. Tapi, kali nie kami tak jalan kaki or pki shuttle hotel. Cer teka cer teka. Naik teksi? Naik tut-tut? Costly la semua tue. Guess what??? We rent a scooter. In front of our hotel ade kedai sewa scooter, so dengan pantas kami ke kedai tue. Kami nak sewa 1 hari dari pukul 6 pm Sabtu hingga 6 pm Ahad. That uncle charge us 200 Bath a.k.a RM 20. Murah kan. So, we rent one scooter for our nightwalking. After isi borang and serahkan passport as deposit, uncle pun release scooter warna biru. Before that aku tanye uncle kalau ade motor pakai gear sebab aku tak biasa bawak scooter. Nasib kurang baik, uncle cuma ade scooter je so redha jelah amek. Helmet pulak comel macam helmet perang kan. Nasib aku pakai cute lagi. #Perasansungguh #Adaakukesah 

Minyak motor ok la ade setengah lagi. Cun la jalan untuk malam tue. Aku punyer la excited + kekok nak bawak scooter sampai salah jalan untuk ke Patong Beach. Our first destination is to Patong Beach. Aku teramek jalan ke Karon Beach. N yang notice aku salah jalan. Ai, macam dah hafal jalan je N nie. Boleh lah duduk Patong terus. Haha =) Bila aku dah salah jalan, tukar rider dengan N so N is the rider for the day. N bawak lancar je even macam terlompat-lompat sikit scooter tue dikerjakannya. Rupenya dah lama tak ride motor so, tue kira macam lepas gian la nak bawak motor. Ok N, aku bismillah banyak-banyak atas scooter. Sabar jelah. Dalam 10 minit sampai lah kami ke Patong Beach. Nak tengok sunset la. Semalam tak dapat nak tengok kat Prompthep Cape so nk try nasib kat Patong Beach pulak. Masa kami sampai tue pukul 6.15 pm. Matahari dh nak terbenam. Sempat la snap the sunset moment. Sambil-sambil snap gambar sunset, sempat la aku selfie and buat v-log. Ala-ala reporter la sikit. Meh, nak share hasilnya.



 
Senja di Patong Beach
Truck taking the boats
Almost sunset
Sempat snap time sunset
Sunset ends

Lepas habes sunset, kami pun jalan-jalan di Banana Walk. Sempat la merasa pancake. Fyi, pancake Phuket tak sama macam Krabi ye. Sangat difference. Pancake Krabi macam roti canai. Depa tebar dulu. Nie macam Hot & Roll je pancake Phuket. Sorry to say I love pancake at Krabi more than at Phuket. Pancake Phuket mahal lagi. Yang aku punyer tue 70 Bath. Pancake Krabi terbaek!! Sambil makan pancake, sambil tue jalan-jalan cuci mata kat Banana Walk. Jumpa lah satu stall keychain made from wood. Boleh tampal nama kat keychain tue. Nama pun dari kayu. Abjad dia la. Aku pun beli la satu dengan harga 100 Bath. Nama nak Capt. Naz. Caraaaaa lah!! N sempat la masuk kedai yang jual souvenir all of Hello Kitty. Masuk kedai tue macam rasa kat wonderland pulak. Errr...aku pun duduk je sebab rasa kanak-kanak sangat dalam tue. Dah le mahal. Den pun wat deq jelah sambil tunggu N tawaf satu kedai tue. Tade yang berkenan then kami pun naik motor and jalan area situ. N pulak nampak satu jalan shortcut ke Bangla Walking Street. Shortcut yang dier masuk pulak laluan penuh dengan pub and tembus kawasan nightclub. Guess what I saw? Street Pole Dance folks. Tutup bukak mata jela time tue. Kami park motor berdekatan dengan laluan utama ke Bangla Walking Street a.k.a sebelah Jungceylon Mall. 
 
N nak sangat selfie berlatarkan signboard Patong, Phuket, Thailand. Layankan jelah. Tapi kami selfie di pintu utama ye. Tak masuk pun area tue sebab nightclub memang hidupkan Bangla Walking Street. Tak sanggup masuk dalam tue. Ada pulak aku kene tarik dengan "chicken2" kat situ. Dah puas selfie, then N nampak kebab halalan toyyibban nearby our parking. So, stop  and buy 2 chicken kebab for our dinner. Sementara tunggu our turn untuk dapat kebab, aku sempat lagi selfie and buat v-log. Meh, nak share gambar sikit.
 
Chocolate Nutella Pancake from Phuket
Nampak banana tak?
Banana Walk
Me at Banana Walk
With the signboard
Smile
While waiting for the kebab
Kebab Stall



Dah dapat kebab then kami pun plan nak ke Hard Rock Cafe. Kembali ke tempat kami park scooter. Guess what....Scooter tade di tempat nyer!!!!! Mau aku tak histeria sekejap. Scooter hilang then, aku tak balik Malaysia la sebab passport pd uncle scooter. Oh, tidakkkk!!!! N boleh rilek je. Ok N, ko buat aku sentap sentap dan sentap. Sekali dia nampak scooter kami di tepi building. How the hell that scooter moves to the new place? Bila dah jumpe scooter tue, barulah aku boleh bertenang sikit. N rilek je dari tadi. K, fine!! Start the scooter then move to Hard Rock Cafe just 800 metres from the mall. Park in front of kedai souvenir nearby Hard Rock Cafe. Singgah jugak la kedai-kedai tue since N nk cari fish magnet. Dapat la dia fish magnet 3 100 Bath. Then, we straight go to Hard Rock Cafe. Wait, do not expect we really went to the cafe. Tengok dari seberang jalan je k. Tak berani aku nak ke sana. "Chicken" memang dah sedia ade depan pintu dia. Oh tidak. Sempat la kami selfie sampai battery tinggal 30%. Aku sempat ber v-log. N pun sama nak buat video jugak. Time aku record tue, singer dia baru nak start nyanyi lagu Sweet Child of Mine. Rockers gitoh. Gamat jugak la Hard Rock Cafe malam tue. That is the first time aku tengok rupe Hard Rock Cafe. Meh belanja gambar sikit.

What a huge guitar
Me close up with guitar
In front of Hard Rock Cafe


Dah tengok habes performance nyanyi lagu Sweet Child of Mine, tengok-tengok time pun dah pukul 10.30 pm. Time to go home, badan pun dah letih. Seharian berjalan sane sini. Sampai hotel je, kami terus baring. Letih sangat katenyer. Tapi, aku tade la tidur terus. Ade kebab, kasi santap dulu la. Not bad the taste but next time better request more mayo and chilli sauce. Habes makan, then aku kemas-kemas beg so that esok pagi tak kelam kalibut mengemas. That's my style. Kemas baju malam sebelumnya. Habes kemas layan tv dulu. Malam tue ade citer Need For Speed but but but unfortunately dalam bahasa Thai. Sebab tade citer lain, aku pun layankan jelah. Buat-buat lah faham. K, bye! #sentap #NeedForSpeeddlmbahasaThai

Ok, people. That's the end for our nightwalking activity at Patong. 1.14 am, Tuesday. Tomorrow is the second day of the week. Bedtime now. See you all at my very last entry on Phuket Final Day. Wassalam! =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...