FANS-tastic

Saturday, October 18, 2014

Krabi Kate Pergi, Phuket Kate Mari - 10102014



12.48 am. Esok keje setengah hari but rasanya macam cuti je. Even dah 3 bulan keje hari Sabtu still tak dapat sesuaikan diri. Feel keje setengah hari tue tak dan. Keje keje pun blog still update k. Kali entry mengenai pengembaraan kami ke Phuket dari Krabi. Perjalanan dari Krabi ke Phuket mengambil masa lebih kurang 2 jam. Since transport kami iaitu minivan so selesa la kan. Do you think so? Our first impression wahhh...Minivan ade air-cond, so selesa tahap gaban la nak ke Phuket. Tapi tue semua angan-angan jela...Nak tahu kenapa? Sila rujuk perenggan bawah:-

Minivan datang fetch kami sharp la pukul 10.30 am. Time kami kelam kalibut call Mr Rut. After kami, driver pick-up another 6 passenger from different hotel. Sebelum kami naik pun, dah ade satu family mat saleh dalam van tue. Sempat la say Hi. #shyshycat ... Guess what, 2 couple yang naik satu bas masa datang Ao Nang pun board van yang sama. Mereka pun mahu ke Patong, Phuket. Sorang awek tue duduk sebelah aku so sempat la "beramah mesra" dengan dia. Berbual tanye experience dia datang Ao Nang tue termasuklah island hopping dia. Dia kene pakej 600 bath beli straight dari hotel dia. Ok ladies, next time survey & negotiate k!! Dia pun bukak la cerita island hopping dia, aku pun bukak cerita island hopping ako. Bual punyer bual tetibe driver masuk jalan kampung. Terkujat jugak aku sebab takkan ada jalan dalam nak ke Phuket tue. Rupe-rupenyer mereka gather semua passenger yang nak ke Phuket satu tempat. Macam transit la. Dari situ kumpul sapa nak ke Phuket Airport, Patong and etc. N dah risau dah sebab kene transit macam tue sampai dia ingat kene jual. Hamboi N, jauh betul fikiran ko. Aku buat rileks je sempat selfie lagi. Meh belanja gambar sikit.

Ao Nang Goodwill --> Next hotel for me in Krabi 2.0

Ada "Nur" pulak disitu
Transit sekejap

Tunggu dalam 10 minit then, driver gather passenger untuk ke Phuket Airport. 4 orang je. Me, N and other 2 Englang husband & wife. Muka kami lega la sebab banyak la space boleh duduk. Sangkaan kami meleset lagi sebab ada satu van dah tunggu di satu jalan nak ke Phuket Airport. Ingat kosong, sekali hamek almost penuh. Ngam-ngam seat untuk kami berempat. Ok, fine! #sentap ...So, teruskanlah perjalanan dengan hati redha + panas je. Tengok-tengok the second driver stop sane-sini amek and turunkan passenger. Ade skali tue, aku kene pangku backpack sebab ada new passenger. Ya ampun Allah SWT je tahu siksa time tue. Dengan muka redha aku pun tido jela sebab letih tukar-tukar van. Sedar-sedar je dah masuk pintu gerbang Phuket and then after like 20 minit sampai lah di Phuket International Airport. Driver turunkan kami di pintu pelepasan. Memang tak dan la nak jumpa our tour guide at that time. So, both of us act smart pergi ke pintu ketibaan. Phuket Airport tue quite strict jugak la sebab nak masuk dalam airport kene scan beg bagai even nak cari orang je. Our first thought, Mr Rut (our tour guide), akan tunggu dalam airport. Bila kami ke arrival hall, Mr Rut tade. Tengok luar pintu pun tada so kami pun call Mr Rut balik. Guess what, he wait us at Phuket Bus Terminal. Nak marah pun tak boleh sebab aku lambat inform dia yang dah tukar pick-up point. So, tunggu dalam 20 minit, Mr Rut pun datang. Tue pun N yang perasan sebab dia nampak nama aku. Yeay! Finally he come. Kami berdua dah start penat and ngantuk ya ampun.

Our ride of the day is minivan. Hanya kami berdua je passenger Mr Rut untuk hari tue. Pakej kami hari pertama, tour guide akan bawa kami ke:

a) Wat Chalong (Buddha Temple)
b) Prompthep Cape
c) Shopping Fever Tour (Tshirt, cashew nuts, leather store)

Mr Rut nie punyer polite sampai belikan kami makanan & minuman sementara dalam perjalanan ke tempat yang akan kami lawati. Macam tahu-tahu je kami lapar. Beli frozen food, chicken little hot dog and orange juice. Yang halal. Mr Rut nie Muslim so dia tahu makanan halal nak beli di mana. Ok, our first place is Wat Chalong but kami minta cancel je yang nie sebab temple Buddha, we do not need it so move to shopping fever tour to Madanan, Sri Bhurapha Orchid, Big Bee & Prompthep Cape. 

First Madanan. Tempat wholesale untuk tshirt. Macam-macam tshirt ada. Siap ade kilang sendiri lagi kat belakang kedai. Kata wholesale tapi harga mak oiii. Fikir 3 kali aku dibuatnya. N beli jugak satu tshirt Hard Rock Cafe. Owner kedai cakap kat Patong lagi mahal. But, my thinking is kat Patong boleh tawar-menawar. So, aku pun cuci mata jela situ. Kat kedai tue mahal tapi kualiti bagus giler. 

Next is Sri Bhurapha Orchid where this place famous with cashew nuts. Nie pun ada kilang sendiri dekat kedai. Kat sini produk mostly comes from cashew nuts. Jeruk and assam ade jugak kat sini so aku beli la dua paket assam prune yang harga dia 75 bath satu. Belikan untuk mummy sebab mummy suka sangat assam prune. So am I k!!! Sempat jugak selfie kat sini sebelum ke destinasi seterusnya, Big Bee. Dun worry, share ceriter dulu baru gambar. 

Third place will be Big Bee. Big Bee nie tempat they extract honey and make products by honey. Siap suruh satu Muslim Thai staff yang berasal dari Pattani untuk escort and assist us. Nie aku salute. Customer service dia bagus siap ambilkan gambar kami lagi. Dapat jugak la aku merasa madu dia. Tapi, last aku beli assam je. Tempat nie terima kalau kita nak bayar guna Ringgit Malaysia tapi agak rugi sebab rate tukar dia mahal. At that time, dia kira 100 bath = RM 9.45. Mahal ko. Sebab aku nak guna duit Thai Bath, so aku bayar la guna Ringgit Malaysia. N pun ikut sama. 

Lastly, Prompthep Cape. Aku mati-mati la ingat Prompthep Cape nie macam cave. After Mr Rut explain, tempat nie untuk tengok sunset. Ok fine, mak tertipu ko. Time kami sampai nie awal. Belum nak sunset lagi. Disebabkan time factor, kami tak tunggu sunset time. Kami jalan-jalan, selfie welfie then N nak pergi kedai-kedai yang ada kat sane. Feveret dia tue. N nak cari tshirt untuk anak buah dia while me nak cari tshirt Hard Rock Cafe Phuket. Alhamdulillah, jumpa satu yang harga nya 120 bath. Nak 100 bath tak lepas so redha jelah sebab takut dapat harga mahal kalau beli di Patong. Dah dapat ape yang kami mahu so now it's time to check-in our hotel, Seeka Boutique Resort at Patong. Sebelum tue nak belanja gambar di semua tempat yang kami lawati.

Selfie di Madanan

Rupe kedai borong

The shop signboard

Cashew Nuts 

With madu lebah berusia 100++ years

Big Bee just above me!

The mascot. Quite sexy

Shops at Prompthep Cape
Baan Phuket where I bought the Hard Rock Cafe tshirt

View from puncak Prompthep Cape

Habang sangat!

They said it's princess palace

Haa...sambung journey kami. Dari Prompthep Cape ke hotel kami di Patong tue kene melalui 3 pantai yang berbeza. Malangnya aku ingat dua je nama pantai tue. Kata Beach and Karon Beach. Mr Rut nak berhenti di Kata Beach yang ada tempat nak ambil gambar yang cantik but both of us dah letih satu hari on the road je so, ignore it and go straight to the hotel. About one hour then we arrive at our place to stay at Phuket, Seeka Boutique Resort. Terkesima masa sampai hotel nie. Ingat budget walhal 4 star hotel. Siap ade swimming pool lagi. Sebelum check-in, sempat inform Mr Rut yang kami akan call hari Ahad nanti untuk inform pick-up time untuk ke airport. Masa nak check-in tue, front desk assistant dia punyer la peramah. Satu per satu information dia bagi tahu macam time breakfast, arah bilik kami and info on free mineral water everyday. Lagi satu hotel nie sediakan transport shuttle kalau Guest nak ke Jungceylon Mall or Patong Beach. Memang aku salute customer service dia. Front office pun 24 hours ada tak sama macam di Krabi. So, bilik kami no 212, tingkat 2. So, masuk je bilik lagi la terkesima dengan interior design hotel tue. Antik kaw perabut dalam tue. Tuala kami pulak dia hias macam dua swan sedang kissing. Honeymoon suite la pulak. Penat je masa beli kat MATTA Fair tue aku request two (2) single bed. Last2 dapat one queen bed jugak. Sayang sangat swan tue sampai masing-masing tak nak guna. Gitooohh!! Last2 aku pakai la jugak. 

Berehat dalam 2 jam then kami keluar nightwalking. Area hotel kami tue hidup tapi nampaknya orang Phuket tido awal. Sunyi je kawasan kami tue plus anjing. N dah takut semacam. Hajat di hati nak cari kedai makan and pergi Jungceylon Mall. Sekali 20 minit dah by foot. Nak sewa motor pulak kedai dah tutup but sempat tanye harga la, 200 bath for one day. For our dinner, N suggest kami beli je frozen food di 7-11 and makan dalam bilik. Your suggestion is accepted N! So, both of us beli la frozen food. Me, beli nasi ayam hainan and air krisantimun. N beli maggi and frozen burger. Hamboi sampai dua heavy meal ko bantai. Lapar la tue. The fact is aku pun lapar tahap max. Bear in mind, Phuket susah nak cari makanan halal k. Amat susah! So, bila masing-masing dah kenyang, time to zzzzz. Untuk jadual keesokan harinya, kami decide nak pergi mall tue by hotel shuttle. Sebelum nak end journey Phuket day one, nak belanja gambar sikit.


Swimming pool hotel

With the kind like swan
Our room

7-11 Sawadikap

Surrounding Area

My dinner of the night

That's the end my readers. See you in the next entry on our second day at Phuket. Wassalam =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...