FANS-tastic

Saturday, June 7, 2014

Short Memory and Experience Backpack



Hola my readers. Sedang menunggu citer The Transporter kat TV2 nie, nak ceciter pasal my memories kat Comfori sepanjang 1 tahun 4 bulan. Erkk...dun worry, tade panjang sangat pun. Summarize mane yang boleh. Banyak memori di Comfori. Banyak sangat sampai keep remember them. For the first time ever in my working history, this place give me reasons to work, earn money and gain experiences. I got colleagues and manager that always help each other. Sebab tue saya sayunk sangat dengan mereka. 

Yang best nyer, this company ade weekly sales department competition. Mane2 sales department yang dapat sales paling tinggi that week boleh rehat 2 jam pada hari Khamis. So, boleh la pergi Sunway Pyramid ke, Fend Ikan Bakar ke. Better yet pegi karoake kat Neway Subang. Sempat test vocal masa kerja. Tibarr....Boleh dikatekan selalu la jugak my department nie menang weekly sales competition. MS Champions kan!! 

Yang paling tak expect in my sales career, I've been promoted to Senior Sales Executive just after 7 months joining them. Serious tak expect. Thanks to In-House training from KOPETRO and Weststar Aviation Services Sdn. Bhd. yang banyak menyumbang kepada my job promotion. Bayangkan dalam bulan puasa I sealed 3 deal In-House worth RM 36,200. Kowtim habes monthly target Junior Executive. Tue baru In-House, belum masuk public training. Thanks jugak to my colleague Adam sebab sumbang baki 8k deal in order for me to clinch Senior title. 

My In-House training dari Weststar Aviation tue outstation ke Kerteh and Kota Bharu. Supprisingly I volunteer to go by my own expenses. Company just give food allowance. Naik kapal terbang kau pergi sane. Di sebabkan lambat beli tiket, kelam kalibut aku google Malindo Air and Firefly. Dapat la tiket murah. Tapi kan, naik Malindo Air kene turun kat Kuala Terengganu. So, kene la sewa kereta untuk ke Kerteh. Plan asal nak naik bas tapi bila Google for information tade bas der sebab Kerteh tue kawasan pelantar minyak. Memey tade la....

First time merantau for business purpose on my own, memang banyak bertanya la. Kechek Ganu ako...Hahaha...So, after landed at Lapangan Terbang Sultan Mahmud, sewa kereta Viva RM 100 for one day. Tuang minyak RM 60 untuk pergi balik Kuala Terengganu - Kerteh. Cukup siap ade lebey lagi. As for my accomodation untuk malam tue, nasib baik dapat budget hotel. Shah Beach Resort kat Kuala Terengganu. RM 80 je satu malam. Tapi selesa sangat. Untuk tidur je kan so tak perlu nk high class sangat. But before that, pergi bus station kat Kuala Terengganu sebab nak beli tiket balik ke Shah Alam. Sani Express pukul 10.30am, RM 55.00...Salah diri tak beli tiket flight awal. Sudahnya harga melambung dekat RM200. Memang tak la..So naik bus. Jimat and desperado time. Sempat jugak jumpa my matriculation classmate, Fadia and pakcik dia. She helped me a lot masa aku merantau tue. Sayunk mu Fadia. Mu kawan ako dunia akhirat. 

Training kat Airport Kerteh, so perjalanan dari Kuala Terengganu ke Kerteh mengambil masa dekat 2 jam. Training start pukul 8.30am so aku bangun awal pukul 5.00am and pukul 5.30am start drive ke Kerteh. Siap pakai Waze sebab tak familiar jalan ke sana. Akhirnya, sampai la jugak. Nak masuk sana banyak prosedur nya. Redah jelah. Stay satu hari sampai training hari pertama habes. Then drive balik ke Kuala Terengganu untuk pulang kereta sewa and tunggu bas ke Shah Alam. Ikutkan ada event opening untuk hari esok tue tapi tak larat punyer pasal, my colleague  Taufek gantikan. Thanks bro, you are my saviour. 

Untuk In-House training kedua kat Kota Bharu tue nasib baik sebab dapat beli tiket flight pergi balik harga pun murah la. Return flight Subang - Kota Bharu RM 190 with Firefly. Hotel pun client bagi. Duduk sekali. Grand Riverside Hotel k. Ade curlass punyer. Malam tue client bawak pegi makan steamboat Kelantan style. Memang felik tapi itulah realitinya. Jap ea, belanja gambar.






Tertanjat la tengok steamboat Kelantan Style. Hihi...Redah jelah makan. Lapar punyer pasal. Lupe la nama restoran steamboat nie. Sementara tunggu my flight pukul 10.00pm malam tue, sempat la my client bawak pergi Pantai Cahaya Bulan. Belanja gambar lagi...






Cantik Pantai Cahaya Bulan nie. Ada la spent time 1 jam kat sini. Tak stay lama sebab aku pun masa tue tak sihat. On d way nk demam. Airport masa tue panas k. Memang perubahan suhu mendadak satu hari tue. For dinner, my client bawak pergi makan mee ketam. Tapi, aku tak makan la mee ketam. Order nasi goreng. Belanja gambar lagi...

With my client, Syasya

Mee Ketam yg besar

Lepas makan tue terus pergi airport. Time to go back to Shah Alam. Elok-elok kene pergi PSMB Conference and Exhibition di Kuala Lumpur Convention Centre tapi demam so my colleague lagi yang ganti. MC terus sebab memang tak larat nak bangun. Elok nak citer memori tapi citer pengalaman backpack business matter. Ok, terlari jauh nie..Fine, next entry nak citer pasal Sungai Gabai a.k.a picnic with my department. Banyak boleh belanja gambar. Wassalam...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...