FANS-tastic

Saturday, March 12, 2016

Jogjakarta! Here We Come!!!!

Assalamualaikum my readers!!!!!!!!!!!!!!!! Lama sangat dah Capt tak berkarya untuk blog nie. Buzy nyer ya rabbi. Tak terkata. Well, since this blog mostly tells u'olls about my travel experience and moments, Capt just came back from Jogjakarta last Wednesday. Jogjakarta is my first outbound trip for year 2016. This time not with Nazmi or Nani or Shuk or Amir or Muiz. This time with my friends that "sekepala". We have been friends for 12 years. Since secondary school. Let get started!

J.O.G.J.A.K.A.R.T.A | 6-MARCH-2016 

Sunday morning, 6-March. Happy tak terkata sebab nak pergi travel dengan best buddies. Since this was their first trip outside Malaysia, makanya Capt prepare yang terbaik for them. To be exact, Capt plan this trip for 6 months. Book tiket masa AirAsia buat free seats promo in October. Spontaneous tanye mereka ber-4 nie nak ikut Capt pergi melancong. Pantas jawapan nyer. So, Capt decide to start 2016 with Jogjakarta. Kenapa Jogja? Sebab tarikan Gunung Merapi and gondola Timang Beach. Lagipun, tiket pergi murah. From Kuala Lumpur to Jogjakarta, RM 45.00. Jogjakarta to Kuala Lumpur, RM 100.00. Ko ghase? Super murah wey! Ape lagi, sambar terus untuk 5 orang. Dun worry la. Capt akan buat summarize bajet untuk trip nie. Boleh jadi panduan untuk backpackers yang lain yang nak pergi Jogja tue. 

For this trip, my buddies dari Melaka, Deena, Mieda and Nasya bertolak lepas subuh. Pukul 7.30 am. They reached Shah Alam (my house) pukul 9.30 am. Capt memang bangun awal that day coz nak menyambut ala-ala red carpet untuk mereka ber-3 tue. The best part is all of them senang je cari rumah Capt. Cuma terlajak ke depan sikit la. Tak perasan my silver froggy kat porch rumah. Nasib baik tak terlajak taman lain. Jenuh nak mencarinya nanti. Sampai je mereka ber-3 tue, Capt bawak mereka pergi breakfast kat Seksyen 3. Bedal heavy breakfast jugak la since we all tak lunch sebab dah pesan on flight meal. Nak spare space dalam perut katenyer. After breakfast, Deena nak pergi car wash. Nak kasi kereta red bricks dier bersinar sikit. So, Capt bawak la pergi Seksyen 7 Komersil. Sekejap je dah siap and then we all pun balik rumah semula coz Capt belum siap berkemas lagi. Kemas baju tue dah, cuma belum masuk dalam backpack je lagi. Should be we all bertolak dari Shah Alam ke KLIA2 pukul 12.30 pm. But, tengah mengira dan mengasingkan duit untuk hotel and pak supir, tak sedar dah pukul 1.00 pm. Hamek kaw, kelam al-kalibut Capt bersiap-siap bagai. But, Capt siap sekejap je. 10 mins je pun. 


Then, all of us off to KLIA2. Another one of my buddies, Shida dah sampai pun kat KLIA2 pukul 1.30 pm. We all pulak sampai pukul 2.00 pm. Ngam-ngam boleh terus masuk Departure Hall. Time nak masuk Departure Hall untuk verify passport, kaunter foreigner punyer la panjang ya ampun. Nasib kaunter banyak bukak but we all pergi Autogate je. Sonang!  Meh belanja gambar sikit.



We are ready for Jogja!

Lima bersaudari...Islam

Tengah tunggu aircraft baru


With the aircraft


Mieda excited

We are super excited for Jogja


Our gate for departure is P1. Nasib baik la time nak scan berbagai-bagai mende tue setel sekejap je. Gate P1 pulak sebelah je. Our lucky day I guess. Like usual, flight lambat. Board flight pun 20 mins late from boarding time. AirAsia = Suke delay flight. #redhajelah . Lagi teruk, bila dah board, dah duduk kat seat masing-masing, our Captain of the day is Captain Ishak mentioned our aircraft tue faced maintainence issue. So, kene tunggu 50 mins. Like wat da pak! Second time announcement, Captain Ishak cakap, kene tukar aircraft. This is the first time, Capt faced this kind of thing. #redhalagitukaraircraft . Time tunggu new aircraft to show up, Capt sempat Whatapps our supir +/- tour guide, Mas Jati Wijaya yang our flight delay. Dia pun #redhajetunggu . 

We board the new plane and start to be at the sky at 5.00 pm (Waktu Malaysia). Took about 2.5 hours to Jogjakarta from KLIA2. Bayangkan lah, should be reach Adisutjipto International Airport pukul 5.35 pm but we all 5.35 pm still kat awan biru. Dah la flight delay almost 2 hours, then serve flight meal pun lambat. We all dah le lapar tahap dewa. Ghase nak makan orang pun ada. For departure flight, just 4 of us yang order on flight meal. Shida, Deena, Mieda and me. Dapat je makanan, tak peduli orang kiri kanan depan belakang. Bedal penuh perasaan. Dah bedal nasi, makan pulak chocolate brownies and popcorn. Pergh, memang malatop! Dah kenyang, ape lagi kan, makanya zzzzz....Sebelum tue belanja sikit gambar dalam aircraft.



Dapat sebaris

Smile for the camera

Sedar-sedar dari tidur je Captain Ishak announce to buckle up and get ready to landing. Tepat pukul 7.30 pm, we all selamat mendarat di Adisutjipto International Airport. Muka masing-masing lega yang amat. The airport kecil jela. Kaunter imigresen pun ade 3 je. Nasib baik tiga-tiga bukak so we all tak perlu tunggu lama for verification. Sampai-sampai depan pintu arrival hall, nampak plakad Tn Azuren. Yes, Tn Azuren. You know why? Sebab Capt communicate with Mas Jati pakai Whatapps and my Whatapps profile picture kalau sekali pandang memang macam cowok. Dua kali tengok pun macam cowok. Sebab tue Mas Jati suprise bila tengok Capt. Cewek rupenyer. Capt pun cakap pada Mas Jati yang benda tue dah biasa pun kena. Dah immune pun! Our tour guide for whole trip at Jogja is Mas Nanang. Kawan kepada Mas Jati. Peramah orang nyer. Sementara tunggu Mas Nanang mengambil mobilnya iaitu Toyota Avanza, Mieda request nak pergi toilet. Lepas hajat. #sajekacauMieda

First thing after we all arrive, pergi cari dinner dulu. Our dinner for that night is Ayam Penyet u'olls...Asli dari Jogja...Sempat la snap gambar kedai nyer. Meh belanja sikit gambar.




Mieda and Deena teruja dah sampai Jogja

Our dinner location


Muka lapar masing-masing

Kenyang bangat selepas bedal ayam penyet nya. Siap boleh pilih nak goreng ke bakar. Our drinks is Es Teh a.k.a Teh O ais kalau kat Malaysia. Hengatkan es teh tue teh ais la kan. Kondifen je order sekali hamek kaw. Teh O ais yang datang. Yang best nyer es teh tue rasa jasmine. Wangi. Quite weird but sokay boleh telan. Bila dah kenyang, then we all off to first destination, Taman Pelangi. Ikutkan kalau sampai on time, first place is Pusat Kerajinan Kulit Manding but since tiba lewat then that place kaputtt! #salahflightdelay

Dari tempat dinner we all to Taman Pelangi tue dalam 10 mins je. Kebetulan pulak jalan clear. Tak berapa jem but cuaca la sikit hujan renyai-renyai. Taman Pelangi Jogja ni = i-City Shah Alam. Bezanya Taman Pelangi ada muzium di tengah-tengahnya. Meh belanja gambar. We all memang macam model selfie + wefie bergerak bebas malam tue. 


Di bawah sinaran cahaya tanglung

We are in action!

Friends till the end!

Kat daun-daun melingkar

Ber-wefie bersama bapak presiden

With Tugu Kemerdekaan Jogjakarta (duplicate punyer versi lampu)

Lima bersaudari

Tue trademark Mieda (originally)

Lighting cantik

With burung kakak tua yang ade lampu

Sinaran, mentari menyinari....

Dengan dragon merah kaw!

Masuk ke kawasan Korea

Nie best buddies

Kami memang suke wefie

Nasya di bawah tanglung

Shida suke duduk bawah cahaya tanglung

Kami semua suka tanglung

Captain in action. Haitt!

Saje buat mimik muka macam tue

Dimana ade kamera, disitu ada Mieda dan Awin

Suke betul kome ye

Sopan nyer dier

I love my buddies

Kami suke wefie

Captain bersilat di bumi Jogja

Shida ala-ala Senow Putih petik buah epal

Kami suke wefie sane sini

Sempat jugakla ber-video-logue masa kat Taman Pelangi nie. Capt suka jadi wartawan spontan bila travel. At least boleh nampak kan kawasan betul nyer.








Haa....dah puas berwefie, we all pun bertolak ke hotel. From Taman Pelangi to our hotel, Grage Ramayana Hotel tue dalam 10 mins. Dekat je sebab hotel tue dekat dengan Jalan Malioboro. Sampai hotel pun pukul 11.00 pm. But, before we all check-in, Mas Nanang pesan untuk ready pukul 7.30 am for the next day trip. We all pun, ai ai Mas Nanang. Menurut perintah! Then, it's check-in time. Our check-in smooth je. No prob. Just tunjuk confirmation dari booking.com then all settle. FYI, our hotel rate for 3 nights, 2 rooms (Twin and Family) cost us IDR 3,570,000. Murah! Dah la selesa pastu besar. Memang best. Gambar bilik sama macam dalam booking.com. Ade hotel yang Capt survey area Jalan Malioboro, cantik di gambar, buruk diluar. Capt survey by Trip Advisor jugak. Mas Jati propose amek Dafam Fortuna or Whiz Hotel but when Capt tengok review, negatif tue banyak. So, then Capt survey lagi sampai la jumpa Grage Ramayana Hotel nie. Staff memang friendly. Yang win, WIFI laju either dalam bilik or lobby area. Memang menda yang Capt titik beratkan masa pilih hotel. Key deposit pun tak de. Lagi la win! Dalam bilik semua complete. Cuma iron and iron board kena request. First night tak sempat nak snap gambar hotel sebab letih sangat but dun worry. Gambar tue ade masa 2nd night. So, 2nd day post la baru nampak. Kesimpulannya, RECOMMENDED to stay

Deena and Nasya dalam twin room while me, Shida and Mieda in Family room. Since masing-masing capek teramat maka, that night after shower and prepare for 2nd day journey, immidiately semua tidur. Lena kaw!


So, that's all for 1st day at Jogjakarta. 2nd day journey menyusul at the next post! Wassalam xoxo


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...