FANS-tastic

Sunday, March 13, 2016

Hari Kedua Part 2 - Irdayanti Beach, Timang Beach and Bukit Bintang

Assalamualaikum...bertemu dan bersambung lagi cerita dan moments Capt and friends di Jogja. As promised, part 2 Hari Kedua akan publish malam nie juga. Sambung cerita untuk Irdayanti Beach.

3. PANTAI IRDAYANTI

Dari Sri Gethuk Waterfall to Pantai Irdayanti dalam 1 jam jugak la perjalanan nyer. But, before we all bertolak ke Pantai Irdayanti tue, we all salin baju la kan lepas dah berbasah habis mandi air terjun. Ikutkan di kawasan air terjun tue ada kamar mandi nya tapi kami ngak selesa dengan keadaan kamar mandi nya. Maka, kami memberitahu Mas Nanang untuk salin baju di toilet petrol station. Mas Nanang kata, "Ok!". Pantas betul! Dah la Capt duduk depan, aircond direct kene. Mau tak menggigil. Nasib la seat Avanza Mas Nanang tue leather. Kalau tak mau basah la Capt kerjakan. On the way to Pantai Irdayanti tue ada satu petrol station, Pentamina. Toilet situ memang banyak. Tapi, kat Indonesia toilet nya perlu dibayar ya. 2,000 Rupiah seorang a.k.a 40 sen. Tak kisah la janji kami dapat salin baju dengan selesa. Yang best, my buddies nie geng shawl. Geng lilit-melilit. Pantas je mereka bersiap. Capt keluar2 toilet je, masing-masing dah siap. You all memang win la dalam bab lilit-melilit nie. Bila semua dah ready, then we off to Pantai Irdayanti. Sekali having our lunch there. 

We all lunch lewat hari kedua tue. Even bedal heavy breakfast sampai tambah dua kali but still rasa lapar tue datang. Bertolak dari petrol station tue pun dah pukul 1.30 pm. Sampai Pantai Irdayanti pun dah pukul 2.30 pm. Mau tak bergelocak perut. Sampai-sampai je makanan tak ready lagi. Ngok ngek kedai tue. Mas Nanang dah pesan awal masa lagi setengah jam we all nak tiba. Dier tak nampak we all muka nak tukar hijau je bila tengok atas meja kosong. Lalu Mas Nanang bilang kepada kami, bersiar-siar di pantai dulu sebab nampak kami hijau semacam je. Nak bercanda di pasiran pantai tapi panas terik time tue. Nak selfie wefie pun tak jalan. Even with sunglass. But, tak mematahkan semangat Capt untuk berv-log.

 

Captain at the beach

Geng wefie
 
Indian Ocean

Nak buat ala-ala orang lain tengah stalk

Orang lain bercanda di pesisir pantai

Tunggu turn masuk kamar kecil

Mida and Shida

Tengah-tengah nak berselfie wefie Shida panggil. Katenyer, "Korang, makanan dah siap!". Dengan pantas kami ke meja makan. Mak aiiiiiii! Sedap wey. Ikan cencaru bakar. Ada sotong, udang, ulam-ulam. Seafood habes. Dengan bismillahirrahmannirahim, kami pun makan dengan berseleranya. 

Bila Mida berwefie

Second time click

Muka lapar masing-masing

Ikan cencaru bakar!

Tak pandang kiri kanan semua. Fokus pada makanan yang ada. Mana tak nya, lunch pukul 3.00 pm. Tue nama nyer overtime-lunch. Ikan bakar tue rasa dia macam masak percik. Tapi sodap. Sambal kicap pun tak pedas sangat. So, memang kena la dengan tekak Capt sampai menambah nasi. Nasi habes kiteorang kerjakan. Memang licin pinggan masing-masing especially Shida. After 1 jam, then we all pun bertolak ke Pantai Timang. Kat Pantai Timang tue gondola yang akan menggelocakkan adrenalin diri. Perjalanan nya mengambil masa 1.5 jam. 

4. PANTAI TIMANG

We all sampai Pantai Timang tue pukul 4.30 pm. FYI, jalan ke Pantai Timang tue satu je and jalan dia bukan bertar bagai ye. Jalan berliku-liku, berbukit bukau, lalu tanah, kayu balak la. Time pergi we all bertembung dengan satu lagi Avanza. Punya la driver masing-masing bajet space untuk dua-dua kereta. Aku salute betul dengan driver kat Jogja nie. Memang ohsem. Nak ke arah gondola tue, kereta kena park kat parkir mobil. Kena berjalan kaki masuk. Tak jauh pun. Rileks je. Mak ai, cantik pantai nyer. Biru-biru navy air nyer. Bila tengok dengan mata kepala sendiri gondola tue. Tanak naik!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Takut!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kalau nak naik gondola tue, sediakanlah 200,000 Rupiah. Memandangkan masing-masing tak mau naik gondola makanya, kami berwefie selfie sampai lebam sebab we all je yang ada kat situ. So, conquer la kan.


 
Nie la gondola nyer!

Bincang shot and angle
Bila Mieda and Nasya bergabung!

Jadila jugak

Rapat macam adik-beradik

Santai je

Shida

Deena

Nasya

Mieda

The Captain

Kami memang comel-comel belaka

Smile for the camera girls!

Nak menampakkan pantai dibawah

Another side of the beach

Iklan gigi!!!

Terkejut ke?


Nasya interframe

Captain yang cute

We have reached here!

Jari aku jugak paling kecik

Ade la dalam setengah jam berwefie selfie. Sampai tak tahu pose ape lagi nak buat. Then, we decide to the next and last destination, Bukit Bintang. Nak keluar dari Pantai Timang tue kembali berliku. Dok mengucap je dapat keluar elok-elok. Alhamdulillah dapat keluar dengan baik. Part paling win kene mendaki naik bukit. Geli perut bila turun bawah. Hihihihihi....

5. BUKIT BINTANG

Our last destination, Bukit Bintang. Ikutkan, in the itenarary, we will have our dinner here but memandangkan lunch tadi pun belum hadam sepenuhnya, then we all pun makan light snack je for the night. Guess what ---- J.A.G.U.N.G Bakar u'olllzzzzz! Sedap kay and different sangat. Nasya, Shida and Deena makan jagung tue terus but Capt and Mieda choose to eat corn in a cup. Tapi tade nyer makan dalam cawan. Sekali dia bagi pinggan dah...For the drinks can, Shida and Mieda setia dengan es teh jasmine tue. Nasya pilih yang sihat sikit, mineral water. Deena lagi dasyat, kopi o panas. Hamek kaw, susah nak tidur la malam tue. As for me, I choose orange juice. But orange juice kat Jogja nia namanyer Jeruk Es. Jeruk kay. Jagung Jogja nie rasa dia pedas-pedas sikit tapi sedap. Habes Capt telan.

Ni la jagung nyer

Kusyuk gigit jagung

About 40 mins jugak la we all di Bukit Bintang. Tengok view malam dier santek sangat. Siap boleh nampak Adisutjipto International Airport lagi. Sempat la jugak berwefie and selfie.

Macam lepak Bukit Ampang

Selfie lagi

With Nasya


Memandangkan malam tue kami tidak dinner, makanya untuk lunch keesokan harinya menu mewah and banyak. Mas Nanang pun setuju dengan cadangan itu. Dah habes bedal jagung pedas bakar, then we back to Jogjakarta. Took about 1 hour journey from Bukit Bintang to Jogjakarta. 

Sampai je hotel, macam biasa la Mas Nanang inform masa untuk 3rd day activity. Pukul 7.30 am. Actually, we all sampai hotel awal malam tue about 10.00 pm. So, Nasya suggest start pukul 7.00 am. Mas Nanang bilang percuma aja kerana destinasi pertama iaitu Pasar Beringharjo bukak pukul 8.00 am. So, we all pun stick back to 7.30 am. Masuk bilik masing-masing, mandi, solat then off to bed. But not Capt. Tak sah tak upload Insta dulu before tido. Ngam-ngam last upload kat Timang Beach, automatic ngantuk and tido zzzzzz....

That's the end for 2nd day journey at Jogjakarta. 3rd day coming up tomorrow! Wassalam and gud night xoxo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...