FANS-tastic

Monday, March 14, 2016

Hari Ketiga di Jogjakarta - Rumah Oblong, Bakpia Agi, Pasar Beringharjo, Kraton, Gunung Merapi, Candi Borobudur, Salak Pondoh & Jalan Malioboro

Assalamualaikum....today I will continue and finish up 3rd day of my adventure at Jogjakarta with my buddies. Here we go....

1. RUMAH OBLONG

Our journey for 3rd day starts as usual, 7.30 am. Breakfast pun dua kali tambah macam biasa. Hihi #laparsangat ...Ikutkan first destination dalam itenarary is Pasar Beringharjo tapi sebab pasar nya bukak lambat sedikit makanya Mas Nanang bilang kami ke kilang t-shirt. Di kilang t-shirt tue boleh dapat t-shirt banyak dengan harga berpatutan. Contohnya, 3 helai t-shirt = 50,000 Rupiah a.k.a RM 14.00. Kalau di Malioboro, 1 helai = 30,000 Rupiah. Makanya, mahal. Well, it's true. Kat sini jugak ada baju yang kualiti bagus tapi ikut size. Saiz S = 67,500 Rupiah. Banyak corak kerawang la. But, Capt just beli 6 helai je. Anywhere Capt pergi travel, t-shirt wajib beli untuk La Familia and two of my friends. Nasya and Deena memborong. Banyak anak-anak katenyer. Masing-masing satu beg plastik la jugak and we all sempat tukar duit dekat cashier. Bila semua dah membeli, then off to next destination, Bakpia Agi.

2. BAKPIA AGI

Bakpia Agi

Kalau pergi Jogja, tapi tak beli bakpia tak sah sebab bakpia nie salah satu signature Jogja. Dapat dekat Jogja je yang ada. Bakpia nie sejenis kuih yang ada inti didalamnya. Originally flavour Kacang Hijau. But, lama-kelamaan di variasikan kepada pelbagai perisa. Coklat, Cheese, Durian and Nenas. First time rasa, memang best. Terus beli 2 kotak Bakpia perisa coklat and 1 kotak kacang ijo. Yang lain pun membeli jugak. 

Inilah bakpia nyer

Sementara tunggu Deena bayar

Semua suka Bakpia

Dah berselfie and berwefie, we off to next destination, Pasar Beringharjo untuk menghabiskan duit rupiah.

3. PASAR BERINGHARJO

Pasar Beringharjo nie mengingatkan Capt kepada Pekan Rabu Alor Star. Satu bangunan yang banyak kedai. Kat pasar nie, kalau nak beli keychain/fridge magnet boleh beli dengan borong. Plus, boleh sekali borong ubat, telekung or kain pasang. Shida dari hari pertama cakap dengan Mas Nanang nak beli minyak Fresh Care. Mak nyer pesan. Bila dah jumpa, 2 dozen terus Shida beli. Capt and Mieda memborong keychain je. Sepaket ade 20 = 30,000 Rupiah. Deena and Nasya memborong telekung. 5 helai telekung terjual hari tue. Mula-mula harga dapat 300,000 Rupiah = RM 84.00 sepasang. Tawar-menawar dapat la kurang 270,000 Rupiah = RM 75.00. Memang itu tujuan mereka bila di Pasar Beringharjo. Next, The Sultan Palace.

Sebelum menghabiskan duit

Nasya and Deena menawar

Smile for the camera

Sementara tunggu Mieda and Nasya pergi toilet

Selfie-ing
Deena and Capt

Setelah membeli-belah

Wefie-maniac

4. THE SULTAN PALACE A.K.A KRATON

Sultan Palace nie tempat tinggal sultan Jogjakarta. Katanya Mas Nanang hanya Jogjakarta mempunyai sultan dan bertindak sebagai Gabenor Jogja. Unik from other states in Indonesia. Nak masuk dalam nie ada adab nyer. Nak ambil gambar pun 2 orang je boleh. Siap ada pass photographer lagi. Time we all melawat istana sultan nie, ada budak-budak sekolah. Ada lawatan agaknya hari tue. Bila nampak budak-budak sekolah nie, teringat Baim. Budak comel tue. Berbalik kepada adab di istana sultan nie, ada dayang-dayang dan pasukan keselamatan yang mejaga istana. Mas Nanang bilang, mereka yang bekerja di dalam istana ini free of charge. Tak de gaji kerana kepercayaan mereka, jika berbakti kepada sultan, keturunan mereka akan terjaga dan bijak pandai. 

The win part is we all tidak dibenarkan bergambar membelakangi pasukan keselamatan. They don't dress as security force but dress in traditional Javanese attire. Yang tua-tua pun ada ye. Hebat tak hebat mereka nie. Istana sultan nie luas kawasan nyer. Since we all berlawan dengan masa, makanya melawat separuh kawasan la. Masuk la jugak 2 muzium yang ada. Satu muzium boleh ambil gambar, another one prohibited habes.

Di luar pintu masuk

Prepare to masuk

Sumer ikut trademark Mieda

The badge write Djogja in Javanese

Chak!

Smile for the camera

Errrrrr....

In the museum

Dekat muzium kedua

Itulah security guard sultan




Oooh lupe nak bagitau yang for 3rd day nie, Mas Nanang bagi Capt walkie talkie for our communication. Fefeling polis gitu. About 40 mins jugak la our tour. Then, we off to the best part of the 3rd day, Merapi Jeep Adventure.

- STOP FOR LUNCH -





Before we go to Gunung Merapi, we all stop at one restaurant to have our lunch. Memang sodap ya rabbi. Memandangkan malam tadi tidak dinner then lunch for the day mewah la jawabnyer. Dapat order jus buah-buahan. Me and Mieda order jus jeruk es and the others Avocado juice. Hebat tak hebat. Tengah-tengah tunggu makanan siap, we all solat dulu since that restaurant ade musolla. Ngam we all selesai solat, makanan siap. Mulakan dengan bismillah dan makan. Berselera lauk lunch untuk hari tue. Di sebabkan lapar, tak sempat nak shoot gambar lauk. Ikan talapia dia malatop! Ok, continue story Gunung Merapi.

5. MERAPI JEEP ADVENTURE

From our restaurant to Gunung Merapi took about 1.5 hours. On the way nak masuk tue, nampak la banyak jeep keluar. Then, we all fikir, this jeep? It's going to be fun. Sampai satu pit stop then we all naik jeep. 2 jeep sebab we all 5 bersaudari kan. Sumbat semua 5 orang, mau terbalik jeep tue nanti. Ok, to be honest memang berliku dan mencabar laluan masuk ke kaki gunung tue. Our jeep driver kata boleh berdiri. We all try berdiri but almost tercampak keluar sebab laluan tak rata. But memang best naik jeep. Our jeep driver suke je ikut jalan bukit nak bagi we all menjerit-jerit kat belakang. 

5.1 Muzium Merapi

Our first checkpoint is Museum Merapi. Muzium nie adalah rumah yang terlibat ketika Gunung Merapi meletus pada 3 November 2010. Katanya Jeep driver kami tue, Gunung Merapi meletus sekita 5-6 tahun sekali. We all pun berkira, the year we visit is eruption year but the jeep driver said boleh detect tanda-tanda Gunung Merapi akan meletus so early precautions can be taken.



Tulang sapi yang terkorban dalam letusan Gunung Merapi 2010

Sapi yang terkorban

Rakyat yang cuba menyelamatkan diri

Gambar ketika Gunung Merapi meletus

Tebal asapnya

Kota Jogja bermandikan debu dan asap Gunung Merapi

Ruang makan rumah 

Jam yang menujukkan saat Gunung Merapi meletus

My wefie buddies

Kami di ruang tamu rumah

Di ruang parkir motor

In front of the scene

Memori of Gunung Merapi

Di atas jeep

Deena and Nasya


5.2 Batu Alien

2nd checkpoint is Batu Alien. Kenapa batu alien? Sebab ada satu batu besar yang bergolek-golek dari Gunung Merapi dan rupenyer seperti alien. First time dengar macam tak percaya, sekali tengok depan mata, yup. It does look like an alien.

Spot batu alien

With the alien rock behind us

Gaya wefie masing-masing

Trademark Mieda menjadi ikutan

Inilah Batu Alien nyer


Aksi tak berapa melampau

Itulah laluan lava yang mengalir dari Gunung Merapi

Bersatu teguh
We all stick together


Capt Naz is here!

Trademark Mieda yang ori!

5.3 Kawasan Laluan Lahar Gunung Merapi

Our 3rd checkpoint untuk tour Jeep Merapi is satu kawasan laluan lahar dari Gunung Merapi. Sangat besar, bayangkan lah pada hari kejadian macam mane. Lahar panas mengalir. Tidak terbayang kejadian itu. 

Capt kat jeep belakang tue

Deena nak try drive jeep tue

Shida cuba cover gayat

The Captain is on the jeep

Masih tidak berubah

Deena dan style free dia


Me behind the scene

Lima bersaudari berposing

Nasya and Deena suke duduk dalam jeep

Suke benor ye

Saje kaco Mieda

Dari depan jeep


Captain is watching the mountain

Best!

Dunia ini aku yang punya (Fefeling)

Close up Nasya

Cuba untuk sabotaj Capt

Lihatlah dunia!

Best!

5.4 Kaki Gunung Merapi

Ini last checkpoint untuk tour Jeep Merapi. A place where we can see puncak Gunung Merapi. We all nampak sekejap je puncak tue. Memang tinggi ya ampun! Tak terbayang tinggi tue puncaknya. Kat kaki gunung nie cantik bangat view nya makanya kami berwefie habis-habisan.

Mieda dan trademark nya

Bunker (Tempat perlindungan)

Power Rangers

Posing psycho je

Lima bersaudari dan aksi-aksi kami

Lihatlah dunia

Paling W.I.N gambar nie

Posing lagi

Power Rangers!

We all happy la!

Time nak berposing lagi tue hujan pulak turun. So, berlari-lari kuda la we all ke jeep. Jeep driver dh siap-siap pasang kain hujan kat jeep. Tapi, hujan just turun 5 mins je then stop. Sabor jelah. Sampai-sampai tempat parkir mobil, terus cakap "Terima Kasih Mas" then off to next destination, Candi Borobudur.

6. CANDI BOROBODUR

Dari Mount Merapi to Candi Borobodur is 1 hour tops. We all sempat jugak la take a nap. Letih agaknya. Bangun-bangun je, hujan lebat. O.M.G! Berjalan di Candi Borobodur dalam hujan. Mas Nanang bilang, we all kena ada payung. To be exact, charge payung 10,000 Rupiah. Tapi, Mas Nanang dapat nego jadi 5,000 Rupiah. FYI, time we all tiba di parkir mobil, berpusu-pusu ejen payung nak supply payung kat kiterorang. Mula-mula we all tak nak sebab mahal, then bila Mas Nanang nego 1/2 harga, dapat la we all payung sorang satu. Hujan memang lebat waktu itu + petir lagi. Harga tiket 260,000 Rupiah untuk foreigner.

Ikutkan nak naik train tapi charge nyer 7,500 Rupiah. So, we all agreed to jalan kaki. Bila pergi Candi Borobodur nie, teringat sejarah Form 4. Selama nie tengok dalam buku je, sekali dah depan mata. Besar candi tue! Stupa sumer besar-besar. We all pun ber-wefie sampai kene letak payung bila nak shoot. Handphone je yang berpayung. We all naik sampai tingkat atas sekali.





Rege tiket pada tahun 2016

With Candi Borobodur behind us

Close up shot


Shida

Deena

Nasya

Trademark Mieda sentiasa W.I.N

The Captain

Di kelilingi stupa

Peaze!

Muka mandi hujan

Another angle

Nasya cuba untuk bercakap

The Captain says mission accomplished!

Bahagian belakang candi

Di depan padang

Freestyle pose

Jalan keluar dari candi nie jauh. 2km. Sepanjang jalan keluar, ada pedagang-pedagang yang akan cuba untuk close sales saat akhir. Balik modal, bak kate Mas Nanang. Capt memang plan nak beli tshirt kat Candi Borobodur sebab kat Rumah Oblong tade design nie. Lagi WIN 7 helai = 100,000 Rupiah. Don't get it wrong. Kalau di saat akhir, nak tutup kedai, apa je sales or barang boleh jual, terus dijualnyer. Sampaikan kuih bakpia pun ada sekali kat candi nie. Nampak la kegigihan orang Jogja menjual. Sedih pun ada jugak sebab orang tua pun sama berdagang. Lagi dasyat, mereka akan ikut u'olls sampai pintu keluar. Sambil escort sambil berdagang. So, don't get annoying la sebab mereka memang begitu. Just say TAK NAK je. We all keluar dari kawasan ni ngam-ngam waktu tutup candi. Even sekejap je dapat melawat candi, but I'm glad I have set my foot at this historical place by UNESCO. Next, buah salak haunting!

7. SALAK PONDOH

Buah salak memang famous di Jogja. Especially buah salak madu. Actually, to be honest Capt tak pernah makan buah salak sebab tengok kulit dia macam kulit tenggiling. But, sebab nak belikan for my luvly mummy, Capt gagahkan diri merasa buah salak. OMG, why I tak makan this buah? Sedap! Since masing-masing pun ada orang kirim, makanya memborong. 1 kg = 25,000 Rupiah = RM 7.00. Murah kan! Deena, Nasya and Mieda beli 1 kg, Shida 2 kg and unexpected Capt beli 4 kg. Pastu dok pikir, macam mane nak bawak balik since tak beli luggage. Bak kata Mieda, beli dulu lepas tue baru fikir kan nak muatkan dalam beg. Sonang je cara Mieda tue. Then, to the last destination of the day, Jalan Malioboro,


Muka happy dapat buah salak

- STOP FOR DINNER -

Before we all pergi Jalan Malioboro, our dinner for the night is Bakmi Jogja. Mas Nanang bilang, malam-malam orang Jogja tak makan nasi. Makan bakmi je. Since we all pun malam akhir di Jogja, nak la merasa bakmi tue. Ada bakmi rebus, bakmi goreng and bakmi jawa. To be honest, bakmi rebus = mee rebus, bakmi goreng = mee goreng mamak, bakmi jawa = mee rebus jawa. Not bad la our dinner that night. 
Bakmi goreng

Bakmi rebus

Menyelerakan ye Deena?


8. JALAN MALIOBORO

After dinner and kenyang makan bakmi, we all off to last destination of the day. But, before that, we all masuk bilik dulu to drop off our hasil tangkapan. Sebab, we all jalan kaki je pergi Jalan Malioboro. Mas Nanang perkhidmatan nya sampai situ sahaja untuk hari ke-3. Lucky the hotel is 5 mins walking distance to Jalan Malioboro.

I'm here!

Jalan Malioboro nie macam uptown la. Kedai-kedai kecik depan kedai. Masa dagangan di Jalan Malioboro nie tutup pukul 10.00 pm (waktu indonesia). Kat sini banyak t-shirt, keychain, beg, selipar, kasut & aksesori. Fridge magnet je yang belum dapat beli lagi. Susah betul cari fridge magnet di Jogja. Kat situ jugak ada Malioboro Mall but we all tak masuk sebab dah nak tutup so jalan jela cuci mata. Kat situ jugak ada beca. Beca berkuda pun ada. Jalan punya jalan then we all jumpa beg menarik and cantik untuk dibeli. Mieda paling awal beli, 30,000 Rupiah. Then, we move to next kedai dapat 25,000 Rupiah. Ape lagi, Capt beli 4 beg. Nasya beli 1. Shida pulak beli jubah. Jalan-jalan lagi jumpa aksesori wanita. Mieda belek-belek then sambar 2 gelang. Memandangkan we all siang-siang dah shopping makanya tak berapa banyak benda nak beli di Jalan Malioboro. To other backpackers or traveller, remember to tawar-menawar harga. Boleh tawar tapi jangan over la sebab mereka pun mencari rezeki.








We are at Malioboro Street

Malioboro Mall

Ada Mekdi kaw!

Smile with the horse

The Street

In front of the mall

With the real horse

With the white horse

At the street

With my wefie buddies

Shida tengah berdagang

Smile!

Bersungguh shot gambar

Bila dah puas tengok-tengok Jalan Malioboro then we all pun balik ke hotel. Lagipun dah pukul 10.00 pm. Satu hari penat berjalan tapi puas and gembira. Ingat nak try street food tapi risau pulak tahap kebersihan nya since I have bad experience at Medan. So, sampai bilik masing-masing buzy kemas beg. Manfaatkan space dalam beg bak kata Nasya. To be honest beg Capt nampak lagi besar dari tuannya. Nak tahu besar mane, tunggu entry untuk hari akhir di Jogja. 

Done for 3rd day at Jogja! Happy reading u'olls...Kalau nak komen-komen, sila la ye. Takyah nak malu-malu. Wassalam.... xoxo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...